GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Od jučer izdano 40 tisuća covid digitalnih potvrda

Božinović: Od jučer izdano 40 tisuća covid digitalnih potvrda
POTVRDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 12:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je u srijedu da je od jučer u Hrvatskoj izdano 40 tisuća EU digitalnih covid potvrda te je na demonstraciji prelaska hrvatske granice s potvrdama, poručio da Hrvatska ima spreman sustav za njihovo korištenje.

“Hrvatskoj je bilo veoma bitno da budemo među prvima, da možemo poslati poruku svim građanima Eurospke unije, da će im, ukoliko su im u njihovim zemljama izdane digitalne potvrde, vrijeme koje će provesti na graničnim prijelazima biti izuzetno kratko i moći će jako brzo prijeći granicu”, poručio je Božinović na graničnom prijelazu Bregana.

Tamo je održana demonstracija korištenja EU digitalne Covid potvrde za ulazak u Hrvatsku. Do jutros u 11 sati, 112 građana iskoristilo je tu potvrdu kako bi ušlo na hrvatski teritorij.


“Već je 112 osoba ušlo u Hrvatsku koristeći europsku digitalnih potvrdu, među njima je najveći broj hrvatskih građanina koji su potvrdu ishodili preko sustava e-građani, ali i pet Čeha i 12 Poljaka”, kazao je Božinović.

Provjera od desetak sekundi

Kazao je da proces granične provjere epidemioloških uvjeta za ulazak u Hrvatsku traje svega 10-ak sekundi. Cijeli projekt, u koji je uključena izrada IT rješenja, opremanje granica čitačima kodova s digitalne potvrde te nabava printera za poslovnice HZZO-a u kojima se također može izdati potvrda, koštao nešto više od milijun eura koje je Hrvatska povukla iz europskih sredstava.


Istaknuo je da je Hrvatska među prvim zemljama unutar EU-a koja je krenula u primjenu očitanja EU digitalnih potvrda te ustvrdio da će zasigurno i druge zemlje Unije u narednim danima krenuti u primjenu.

“Siguran sam da će Austrija, prema mojim informacijama, oko 4. lipnja krenuti sa izdavanjem. Italija je spremna, kada će donijeti odluku i početi primjenjivati, to u ovom trenutku ne znam. Sigurno je da će iz dana u dan broj zemalja rasti, a od 1. 7. sam siguran da će sve države članice imati ovaj sustav”, poručio je.

Istaknuo je da osobe koje ulaze u Hrvatsku, potvrdu mogu i uvesti na obrazac Enter Croatia. Najavio je da će kroz naredna četiri tjedna, građanima biti dostupna i mobilna aplikacija preko koje svatko od građana moći provjeravati digitalne covid potvrde.

“Svaki granični prijelaz opremljen je s tehnologijom koja može provjeravati valjanost digitalnih potvrdi, a negdje 300-tinjak ovakvih čitača je već postavljeno na našim graničnim prijelazima”, kazao je.

Na snagu stupile nove mjere za ulazak u Hrvatsku

Božinović je podsjetio da su od 1. lipnja stupile na snagu nove mjere za prelazak hrvatske granice. Negativan PCR test sada može biti star i 72 sata od trenutka uzimanja testa do dolaska na granicu, a za ulazak je po novome dovoljna i jedna doza doza cjepiva, ukoliko je prošlo više od 22 dana od primanja prve doze cjepiva Pfizer, Moderna, Gamaleya i AstraZeneca.

Na pitanje novinara, Božinović je komentirao nedavne istupe premijera Andreja Plenkovića prema medijima, koji je kritizirao način na koji su mediji izvještavali o HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika Zagreba te neke medije optužio za pristranost, a novinarima poručio da su bahati.

“Moje mišljenje je da premijer može komentirati i da treba komentirati situacije u kojima smatra da se sve ono što radi vlada pa i vladajuća stranka, odnosno HDZ, možda ne tretira na način koji bi, na neki način, verificirao i ono dobro što radimo. U konačnici, svatko uključujući i medije, ima pravo na svoj stav pa makar on značio i nekakvu političku profilaciju”, poručio je Božinović.

Tagovi: Davor Božinović, digitalne potvrde, covid putovnice
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE