GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović u SAD-u s dužnosnicima obrane, pravosuđa i domovinske sigurnosti

Božinović u SAD-u s dužnosnicima obrane, pravosuđa i domovinske sigurnosti
SUSRETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak se u Washingtonu sastao s visokim dužnosnicima američkih ministarstva obrane i pravosuđa, uoči sastanka s ministrom domovinske sigurnosti SAD-a Alejandrom Mayorkasom u utorak.

Prvi u nizu sastanaka na američkoj turneji Božinović je u ponedjeljak u Pentagonu održao s pomoćnicom ministra obrane Celeste Wallander.

Savezničke mjere protiv ruske agresije na Ukrajinu

Na sastanku je potvrđena obostrana spremnost na daljnju suradnju i nastavak svih potrebnih savezničkih mjera protiv ruske agresije na Ukrajinu.

Izražena je i želja za nastavkom transatlantske suradnje, kao i potreba snažnog angažmana oko stabilizacije zemalja zapadnog Balkana posebno Bosne i Hercegovine, uključujući osiguranje nastavaka mirovne vojne operacije u toj zemlji.

„Održavanje jedinstva i partnerstva SAD-a i EU od ključne je važnosti, što je ujedno i jasna pozicija američke administracije, posebno u svjetlu agresije na Ukrajinu. Svi smo svjesni da ovo nije kriza koja će trajati kratko i da će biti izazova koje moramo zajedno rješavati kako bi očuvali demokratski poredak i zajednički način života”, kazao je Božinović.

„Siguran sam da će u nadolazećem razdoblju SAD i EU uz aktivnu ulogu Hrvatske kao članice euroatlanskih integracija posebnu pozornost posvetiti području jugoistočne Europe, stabilnosti i demokratskom razvoju”, dodao je potpredsjednik Vlade RH.

U Ministarstvu pravosuđa Božinović sa suradnicima potom se sastao sa zamjenicom državnog odvjetnika i ministra pravosuđa Lisom Monaco.

Jačanje sigurnosnog okruženja i vladavine prava

Zaključeno je da je bilateralna suradnja u području sigurnosti u snažnom zamahu te da se Hrvatska i SAD zalažu za isti cilj - jačanje sigurnosnog okruženja i vladavine prava.

„Jačanje transatlantskih veza od iznimnog je značaja, prije svega suradnja u području borbe protiv terorizma, organiziranog kriminaliteta, kibernetičke sigurnosti i razmjene elektroničkih dokaza”, ocijenio je Božinović.

Suradnju u području kibernetičke sigurnosti Hrvatska je deklarirala i pridruživanjem američkoj inicijativi protiv kibernetičkog iznuđivanja „Counter Ransomware Initiative”.

„Zajednički je cilj daljnja suradnja u području osiguravanja elektroničkih dokaza, što će se urediti usvajanjem tzv. Umbrella Agreementa između SAD-a i EU-a”, zaključio je ministar.

Prije za utorak zakazanog sastanka s ministarom domovinske sigurnosti Božinović će razgovarati i s povjerenikom carinskog i graničnog nadzora SAD-a Chrisom Magnusom te pomoćnicom državnog tajnika Julietom Vallas Noyes.

Posjet Washingtonu Božinović će zaključiti razgovorom sa zamjenikom zapovjednice obalne straže SAD-a, admiralom Stevenom D. Poulinom.

Tagovi: Davor Božinović, Alejandro Mayorkas
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE