GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović u SAD-u s dužnosnicima obrane, pravosuđa i domovinske sigurnosti

Božinović u SAD-u s dužnosnicima obrane, pravosuđa i domovinske sigurnosti
SUSRETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 07:33
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak se u Washingtonu sastao s visokim dužnosnicima američkih ministarstva obrane i pravosuđa, uoči sastanka s ministrom domovinske sigurnosti SAD-a Alejandrom Mayorkasom u utorak.

Prvi u nizu sastanaka na američkoj turneji Božinović je u ponedjeljak u Pentagonu održao s pomoćnicom ministra obrane Celeste Wallander.

Savezničke mjere protiv ruske agresije na Ukrajinu

Na sastanku je potvrđena obostrana spremnost na daljnju suradnju i nastavak svih potrebnih savezničkih mjera protiv ruske agresije na Ukrajinu.

Izražena je i želja za nastavkom transatlantske suradnje, kao i potreba snažnog angažmana oko stabilizacije zemalja zapadnog Balkana posebno Bosne i Hercegovine, uključujući osiguranje nastavaka mirovne vojne operacije u toj zemlji.

„Održavanje jedinstva i partnerstva SAD-a i EU od ključne je važnosti, što je ujedno i jasna pozicija američke administracije, posebno u svjetlu agresije na Ukrajinu. Svi smo svjesni da ovo nije kriza koja će trajati kratko i da će biti izazova koje moramo zajedno rješavati kako bi očuvali demokratski poredak i zajednički način života”, kazao je Božinović.

„Siguran sam da će u nadolazećem razdoblju SAD i EU uz aktivnu ulogu Hrvatske kao članice euroatlanskih integracija posebnu pozornost posvetiti području jugoistočne Europe, stabilnosti i demokratskom razvoju”, dodao je potpredsjednik Vlade RH.

U Ministarstvu pravosuđa Božinović sa suradnicima potom se sastao sa zamjenicom državnog odvjetnika i ministra pravosuđa Lisom Monaco.

Jačanje sigurnosnog okruženja i vladavine prava

Zaključeno je da je bilateralna suradnja u području sigurnosti u snažnom zamahu te da se Hrvatska i SAD zalažu za isti cilj - jačanje sigurnosnog okruženja i vladavine prava.

„Jačanje transatlantskih veza od iznimnog je značaja, prije svega suradnja u području borbe protiv terorizma, organiziranog kriminaliteta, kibernetičke sigurnosti i razmjene elektroničkih dokaza”, ocijenio je Božinović.

Suradnju u području kibernetičke sigurnosti Hrvatska je deklarirala i pridruživanjem američkoj inicijativi protiv kibernetičkog iznuđivanja „Counter Ransomware Initiative”.

„Zajednički je cilj daljnja suradnja u području osiguravanja elektroničkih dokaza, što će se urediti usvajanjem tzv. Umbrella Agreementa između SAD-a i EU-a”, zaključio je ministar.

Prije za utorak zakazanog sastanka s ministarom domovinske sigurnosti Božinović će razgovarati i s povjerenikom carinskog i graničnog nadzora SAD-a Chrisom Magnusom te pomoćnicom državnog tajnika Julietom Vallas Noyes.

Posjet Washingtonu Božinović će zaključiti razgovorom sa zamjenikom zapovjednice obalne straže SAD-a, admiralom Stevenom D. Poulinom.

Tagovi: Davor Božinović, Alejandro Mayorkas
PROČITAJ I OVO
Albanci branitelji kod Milanovića: Status Albanske dragovoljačke brigade nereguliran
SRAMOTNO
Albanci branitelji kod Milanovića: Status Albanske dragovoljačke brigade nereguliran
ZAGREB - Iako su se borili za Hrvatsku, status Albanske dragovoljačke brigade i njenih pripadnika do danas nije reguliran, upozorili su predstavnici Udruge Albanaca branitelja u Domovinskom ratu u utorak na sastanku s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem.
Medvedev: Moskva ima pravo koristiti nuklearno naoružanje, to nije blef
PORUKE
Medvedev: Moskva ima pravo koristiti nuklearno naoružanje, to nije blef
MOSKVA - Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u utorak je rekao da Moskva ima pravo braniti se nuklearnim oružjem te da to „svakako nije blef”.
Vić otkrio kazne za neodvajanje otpada u Zagrebu
NOVI MODEL
Vić otkrio kazne za neodvajanje otpada u Zagrebu
ZAGREB - Rekao je kako su standardizirani boksovi za spremnike namijenjeni javnim površinama. On nije potreban ako su spremnici u haustoru zgrade ili dvorištu.
Rusi masovno bježe u Gruziju
BIJEG OD MOBILIZACIJE
Rusi masovno bježe u Gruziju
KAZBEGI - Nikita je do Gruzije putovao dva dana i jedan je od tisuća Rusa koji je želio izbjeći mobilizaciju u rat u Ukrajini.
Požari u brazilskoj Amazoniji u rujnu najgori od 2010.
STRAVIČNO
Požari u brazilskoj Amazoniji u rujnu najgori od 2010.
SAO PAULO - Broj požara u brazilskoj Amazoniji dosegnuo je u rujnu najvišu razinu u više od deset godina, pokazali su podaci državnog instituta INPE, a poseban im je poticaj izborna godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE