GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Božinović: Uvode se nove mjere u dvije županije

Božinović: Uvode se nove mjere u dvije županije
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 11:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nacionalni Stožer civilne zaštite u 11 sati održava svoju prvu press konferenciju ovog tjedna.

"U proteklom tjednu u prvih pet dana imali smo 11082 novooboljelih, a u ovom 11.047, što je za 0.3 posto manje nego u prošlom tjednu", rekao je Krunoslav Capak.

"Na ljestvici incidencije zemalja EU Hrvatska je trenutno na 25. mjestu, višu incidenciju imaju Švedska i Cipar", rekao je Capak.

"Zaključno s jučer, HALMED je zaprimio 1297 prijave nuspojave na Pfizer, 202 na Modernu i 1066 na AstraZenecu", rekao je.

"Bolnički sustav je izložen velikom pritisku, jasno je da je to posljedica velikog porasta broja zaraženih od prije 2-3 tjedna. Uspijevamo odgovoriti na sve zahtjeve. Postoje određena žarišta, ali solidarno odgovaramo na sve izazove. Nastojimo biti usklađeni. U Zagrebu je aktiviran plan usklađivanja bolničkog sustava", rekao je Beroš.

"Apeliram na sve sugrađane da poštuju mjere, tako ćemo najbolje zaštititi zdravstveni sustav RH", rekao je Beroš.

"Kad će dolaziti veće količine cjepiva, u svibnju 230.000 doza cjepiva tjedno, osigurali smo lanac upravljanja procesom cijepljenja, vode ga lokalni koordinatori na županijskom nivou. Njima moraju svi biti na raspolaganju, domovi zdravlja, liječnici iz ordinacija, domova, bolnica, privatni liječnici, svi oni su na dispoziciji koordinatorima koji procjenjuju opseg i broj cjepnih punktova. Dovoljno smo uigrani i promišljeni. Potpuno je jasno da je cijepljenje od iznimne važnosti i naš prioritet. U izradi je i akcijski plan za kritične skupine", rekao je Beroš.

"Što se tiče reformi u zdravstvu, mediji traže odgovore na pitanja o njoj. Na njoj se najozbiljnije radi već više od pola godine, usuglašavaju se određene stvari među resorima. Javnost će biti na vrijeme informirana o svim elementima koji će biti u reformi. Od osnovne važnosti je financijska stabilizacija zdravstvenog sustava, tu smo napravili velik korak dogovorom s veledrogerijama do kraja godine. Naša obaveza je u tom roku utemeljiti promjene koje će sustav učiniti financijski stabilnijim. HZZO mora analizirati nabavu i potrošnju lijekova, ona mora biti u skladu s potrebana pacijenata ali i našim mogućnostima. Ravnatelji bolnica upozoreni su da moraju maksimalno racionalni raspoređivati opremu i rad zdravstvenih djelatnika. Istina je da ova korona-kriza nameće drugačije zahtjeve, jer odgovor na liječenje covid pacijenata je drugačiji, ali jasno je da ravnatelji moraju sudjelovati u racionalizaciji sustava. U ovom trenutku imam podršku premijera, ali i od oporbe očekujem konstruktivne prijedloge koji će biti uvaženi i evaluirani i očekujem da u saboru prihvate predložene mjere. Refora zdravstva se nije događala desetljećima, i vas medije molim da zajedno radimo na rješavanju ovih pitanja. Sazrijelo je vrijeme za promjene u zdravstvenom sustavu", rekao je Beroš.

"Zahvaljujem svim liječnicima obiteljske medicine koji predano rade svakodnevno pritom mislim i na naručivanje pacijenata na cijepljene. Mislim da nije dobro da se osiguranici javljaju liječnicima koji smatraju da naručivanje nije njihov posao. Postoji i mogućnost da se građani putem platforme Cijepise naruče, ali ako građani dođu do svog liječnika, mislim da liječnici moraju uložiti dodatan napor. Oni ionako naručuju svoje pacijente na dodatne dijagnostike i postupke, tako ih mogu naručiti i na cijepljenje. Iznimna je važnost da intenziviramo cijepljenje, plan je da do kraja lipnja to bude 50-55% populacije, molim sve obiteljske liječnike koji to ne rade, da ne upućuju svoje pacijente na online platformu", rekao je Beroš.

"Stožer je danas donio četiri odluke. Za Zagrebačku županiju se produljuju mjere, a za Dubrovačku se ublažavaju u dijelu županije. U dvije županije se uvode nove mjere, jedna je Osječko-baranjska, tamo se zabranjuje posjeta korisnicima domova za starije i obaveza nošenja maski i na otvorenom gdje je nemoguće držati razmak .U Požeško-slavonskoj županiji se zabranjuje iznajmljivanje domova za sve vrste privatnih okupljanja, a nalaže se i pojačane mjere kontrole provođenja mjera", rekao je Božinović.

Tagovi: Davor Božinović, Vili Beroš, Krunoslav Capak, koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, Andrej Plenković, digitalizacija
PROČITAJ I OVO
I dalje pojačan promet na graničnim prijelazima, HAK poziva na strpljenje
GUŽVE
I dalje pojačan promet na graničnim prijelazima, HAK poziva na strpljenje
ZAGREB - Promet je i dalje pojačan pojačan na autocestama Zagreb-Macelj i Bregana-Lipovac te na pojedinim graničnim prijelazima sa BiH i Srbijom na ulasku te sa Slovenijom na izlazu, izvijestio je HAK u nedjelju popodne te pozvao vozače na strpljenje.
Izraelski udari: Poginula 33 Palestinca
KRVOPROLIĆE
Izraelski udari: Poginula 33 Palestinca
TEL AVIV - Izraelska vojska je zračnim udarima ubila 33 Palestinaca, uključujući trinaestero djece, u Gazi rano u nedjelju, tvrde zdravstveni dužnosnici Pojasa Gaze, dok su rakete sedmog dana borbi ispaljivane iz Gaze na Izrael.
Zagrebačko povjerenstvo zatražilo blokadu brojeva s kojih su poslani sporni SMS-ovi
SMS-ovi
Zagrebačko povjerenstvo zatražilo blokadu brojeva s kojih su poslani sporni SMS-ovi
ZAGREB - Zagrebačko Izborno povjerenstvo u nedjelju je, slijedom prijave jedne stranke, zatražilo od HAKOM-a da blokira brojeve telefona s kojih su u ime te stranke bile poslane SMS poruke u kojima se birače poziva da izađu na izbore.
Izlaznost gotovo ista kao i na prošlim izborima
SLABO
Izlaznost gotovo ista kao i na prošlim izborima
ZAGREB - Otvorena su birališta na lokalnim izborima u Hrvatskoj. Pravo odlučivanja tko će u iduće četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te tko će biti u predstavničkoj vlasti imaju tri milijuna i 660 tisuća birača.
Gužva na biralištu u Stenjevcu
IZBORNI DAN
Gužva na biralištu u Stenjevcu
ZAGREB - Zagrepčani su izašli na birališta. Poštujući epidemiološke mjere, stvorile su se kolone.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE