GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brazil: 21 znanstvenik odbio odličje zbog spora s Bolsonarom

Brazil: 21 znanstvenik odbio odličje zbog spora s Bolsonarom
SPOROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2021 / 08:53
Autor: SEEbiz / H
BRAZILIJA - Dvadeset jedan znanstvenik kojemu je dodijeljeno visoko brazilsko odličje odbio je u subotu primiti ga pošto je predsjednik Jair Bolsonaro s popisa dobitnika povukao dvoje njihovih kolega čiji se radovi nisu svidjeli vladi.

Predsjednik krajnje desnice predložio je 25 imena za dodjelu Nacionalnog reda za znanstvene zasluge kojim se od 1992. nagrađuju autori najvažnijih postignuća u znanosti i u tehnologiji.

No dva dana poslije s tog je popisa povukao imena dvoje uglednih znanstvenika.

Prvi je Marcus Lacerda koji je proveo jedno od prvih istraživanja o nedjelovanju klorokina na covid-19. Predsjednik Bolsonaro je dugo preporučivao klorokin u suzbijanju pandemije.

Druga je Adele Benzaken koja je smijenjena s dužnosti ravnateljice uprave za aids brazilskog ministarstva zdravstva kada je Jair Bolsonaro 2019. izabran za predsjednika.

"Ovo je još jedan jasan dokaz progona znanstvenika", napisao je u otvorenom pismu 21 znanstvenik, osudivši "strategiju sustavnog napadanja (aktualne brazilske vlade) na znanost i na tehnologiju."

"Ovim činom prosvjeda koji nas žalosti izražavamo svoje negodovanje zbog uništavanja brazilskog sveučilišnog sustava te znanosti i tehnologije općenito", napisali su.

Jair Bolsonaro je na meti oštrih kritika znanstvene zajednice zbog smanjenja proračunskih sredstava za znanost i tehnologiju, upornog odbijanja znanstvenih spoznaja i širenja lažnih informacija, napose u vezi s pandemijom covida-19.

U razgovoru za agenciju France Presse Benzaken je rekla da je "iznimno počašćena" odlukom kolega da obiju priznanje zbog, rekla je, "neprimjerenog" odnosa vlade prema njoj i njezinom kolegi Marcusu Lacerdi.

"To mi je bilo najveće priznanje", dodala je.

Tagovi: Jair Bolsonaro, Brazil, Marcus Lacerd, Adele Benzaken
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE