GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brazil: Preko 50.000 smrti povezanih s Covidom-19, zaraza se pogoršava

Brazil: Preko 50.000 smrti povezanih s Covidom-19, zaraza se pogoršava
SMRTNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2020 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
BRAZILIJA - Brazil, druga zemlja u svijetu poslije SAD-a najjače pogođena pandemijom koronavirusa, u nedjelju je službeno zabilježio prelazak praga od 50.000 smrti povezanih s Covidom-19, što je ozbiljan udarac u situaciji kad zemlja bilježi više od milijun slučajeva zaraze.

Istodobno u zemlji raste politička nestabilnost, a gospodarstvo je u sve težoj situaciji.

Brazil trenutno broji 1.085.038 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, što je za 49.976 više nego li dan ranije, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Stručnjaci navode da su prave brojke još znatno veće jer nedostaje testiranja. Najveća latinoamerička zemlja obično bilježi 1.000 smrti dnevno, no nešto manje vikendima.

Brazil je svoj prvi slučaj koronavirusa zabilježio 26. veljače, a u petak je broj zaraženih prešao milijun.

Od prve registracije slučajeva zaraze pa do danas brzo širenje virusa potkopalo je potporu desno orijentiranom predsjedniku Jairu Bolsonaru i potaknuo strahovanja od gospodarskog kolapsa zemlje nakon godina anemičnog rasta.

Bolsonaro, kojega često zovu i "tropski Trump", naišao je na raširene kritike zbog načina na koji upravlja koronakrizom. zemlja još uvijek nema stalnog ministra zdravstva nakon što su dvojica od sredine travnja otišla s dužnosti nakon sukoba s predsjednikom.

Bolsonaro je izbjegao socijalno distanciranje, nazivajući ga mjerom koja je za posao pogubnija od samog virusa. Također je promicao dva lijeka protiv malarije kao lijekove, klorokin i hidroksiklorokin, unatoč malo dokaza o njihovu pozitivnom djelovanju.
U nedjelju je Bolsonaro izjavio da vojska služi volji naroda, a da je njezina misija obraniti demokraciju, dodajući ulje na vatru burnoj raspravi o ulozi oružanih snaga koja je u tijeku istodobno s naraslim strahovima od političke krhkosti zemlje.
Njegovi komentari stigli su istog dana kad su se njegove pristalice i oponenti okupili u gradovima širom zemlje, kao jasan simbol polarizacije u najvećoj zemlji Latinske Amerike.

Tagovi: koronavirus u Brazilu, Brazil, Jair Bolsonaro, Covid-19
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE