GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brexit bi mogao zakomplicirati procesuiranje slovenske tužbe protiv Hrvatske

Brexit bi mogao zakomplicirati procesuiranje slovenske tužbe protiv Hrvatske
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2019 / 15:38
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Procedura u kojoj Slovenija na europskom sudu tuži Hrvatsku zbog neimplementacije kompromitirane arbitražne presude mogla bi se zakomplicirati zbog činjenice da imenovani sudac izvjestitelj za taj slučaj na sudu EU-a u Luksemburgu dolazi iz Velike Britanije, zemlje članice koja uskoro napušta EU, tvrdi u ponedjeljak ljubljansko \"Delo\".

Nakon što su obje države na usmenoj raspravi već iznijele svoje argumente vezane na tužbu, nezavisni odvjetnik na sudu EU-a Priit Pikamäe u završnoj je fazi pripreme svog stajališta o tome je li taj sud uopće nadležan za spomenuti granični prijepor i arbitražu.

Kratak sažetak njegova mišljenja na sudu će biti pročitan 11. prosinca u 9 sati i 30 minuta, piše vodeći slovenski list koji pažljivo prati slučaj arbitraže i tužbe koju slovenska vlada smatra bitnom za nacionalne interese.

Pri odlučivanju o tome je li predmet slovenske tužbe u njegovoj nadležnosti sud se može, ali ne nužno, osloniti na mišljenje nezavisnog odvjetnika. No do zapleta bi moglo doći jer je za pripremu i objavi konačnog mišljenja suda o njegovoj nadležnosti zadužen član sudskog vijeća, sudac izvjestitelj Christopher Vajda, a komplikacija slijedi s obzirom na predviđene kratke rokove izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije, tvrdi "Delo".

"Ako do Brexita doista dođe 1. veljače iduće godine, kako je predviđeno, Vajda će izgubiti funkciju suca, što po neslužbenim tumačenjima otvara dva moguća scenarija. Prema jednom, Britanac će morati požuriti s pisanjem odluke o nadležnosti ili nenadležnosti tog suda za slovensko-hrvatski spor, kako bi ona bila objavljena prije izlaska Velike Britanije iz EU-a.

Ako pak Britanac odluku ne bi napisao u roku od nekoliko tjedana nakon što svoje mišljenje o tome dade nezavisni odvjetnik suda, onda bi ulogu suca izvjestitelja, nadležnog za utvrđivanje nadležnosti, mogao preuzeti neki drugi član sudskog vijeća koje raspravlja o tom predmetu," navodi "Delo" u analizi objavljenoj u ponedjeljak.

U oba slučaja, u predmetu slovenske tužbe protiv Hrvatske ne bi došlo do novih kašnjenja u proceduri, za što je zainteresirana Slovenija, ocjenjuje list.

"Delo" također prenosi nedavnu ocjenu slovenskog ministra vanjskih poslova Mire Cerara o tome da bi sud EU-a u Luksemburgu mogao istodobno donijeti mišljenje o nadležnosti tog suda, ali i o meritumu samog predmeta, odnosno krši li Hrvatska neprihvaćanjem arbitražnog rješenja europski pravni "acquis". List međutim dodaje da je europski sud na njihov upit o tome priopćio kako "nije moguće da se pitanje nadležnosti i meritum predmeta analiziraju u jednoj odluci".

To što je u Luksemburgu odlučeno da su pitanje nadležnosti suda i sam predmet slovenske tužbe u proceduri odvojeni prema neslužbenim tumačenjima znači da je nadležnost suda doveo u pitanje i netko od članova suda, a ne samo Hrvatska, navodi s tim u vezi slovenski list ocjenjujući da bi se konačno rješenje moglo očekivati za tri do četiri mjeseca.

Hrvatska je u usmenoj raspravi pred sudom početkom srpnja ponovila stajalište po kojemu sud EU-a nije nadležan za predmet slovenske tužbe. Kako je nakon rasprave, odnosno saslušanja, u Luksemburgu tada istakla državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić, rasprava je pokazala kako su neosnovane tvrdnje Slovenije da Hrvatska krši europsku pravnu stečevinu jer odbija arbitražno rješenje te da vjeruje kako će sud zaključiti da taj spor uistinu nije u njegovoj nadležnosti.

Tagovi: Brexit, arbitraža, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Michel za što širu uporabu brzih, antigenskih testova
STAVOVI
Michel za što širu uporabu brzih, antigenskih testova
BRUXELLES - Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel pozvao je u utorak na što masovniju primjenu antigenskih testova koji omogućuju lakšu identifikaciju nositelja koronavirusa.
Kon: Narednih sedam dana će biti loši
PROGNOZE
Kon: Narednih sedam dana će biti loši
BEOGRAD - Maska, ili kako je zovem barijera virusu, štiti sve nas. Ako ih skidamo samo kada pijemo i jedemo, a nosimo ih svuda, to je prava mera - rekao je epidemiolog dr Predrag Kon za RTS i apelovao na građane da ne ulaze u javni prevoz ili bilo koji zatvoreni prostor bez maske.
Bandić: Parkiranje oko zdravstvenih ustanova besplatno do smirivanja situacije
PORUKE
Bandić: Parkiranje oko zdravstvenih ustanova besplatno do smirivanja situacije
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić večeras je na službenom profilu na Facebooku objavio da se do normalizacije epidemiološke situacije ukida plaćanje parkinga oko zdravstvenih ustanova u Gradu Zagrebu.
Damir Vanđelić vodit će Fond za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije
KARIJERE
Damir Vanđelić vodit će Fond za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije
ZAGREB - Prvi v.d. ravnatelja Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije od potresa 22. ožujka ove godine trebao bi biti Damir Vanđelić, predsjednik Nadzornog odbora Ine i član Nadzornog odbora Croatia osiguranja.
Vlada ovlastila dr. Markotić za potpisivanje ugovora za nabavu remdesivira
OVLASTI
Vlada ovlastila dr. Markotić za potpisivanje ugovora za nabavu remdesivira
ZAGREB - Vlada je zaključkom ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE