GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanija optužila Rusiju zbog prijevarnog razgovora s ministrom obrane

Britanija optužila Rusiju zbog prijevarnog razgovora s ministrom obrane
MONTIRANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2022 / 08:43
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Velika Britanija optužila je u utorak Rusiju da stoji iza videopoziva u kojemu se osoba lažno predstavlja kao ukrajinski premijer u razgovoru s ministrom obrane Benom Wallaceom, čija je snimka u ponedjeljak navečer objavljen na YouTubeu.

London je optužio Kremlj da stoji iza pokušaja da se prijevarnim pozivima priskrbe osjetljive informacije i osramote britanski dužnosnici.

Oni pokušavaju dogovoriti s YouTubeom uklanjanje videa koji prikazuje Wallacea koji misli da videopozivom razgovara s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihaljom.

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel također je priznala da je razgovarala s varalicama, koji su neuspješno pokušali kontaktirati i ministricu kulture Nadine Dorries.

Kratki isječak razgovora s Wallaceom pojavio se na internetu, uz koji se tvrdi da se radi o šali s "Vovanom i Lexusom", parom kojem se ranije pripisivalo da su prevarili vojvodu od Sussexa.

Wallace je prikazan kako razgovara iz Poljske dok osoba s druge strane linije kaže da Ukrajina želi unaprijediti "nuklearni program" kako bi se zaštitila od Moskve, što su neutemeljeno tvrdili i ruski državni mediji ranije.

Nakon što je poziv objavljen, Wallace je poručio da invazija na Ukrajinu "sigurno ide jako loše za Kremlj" ako se spušta na razinu proizvodnje montiranih videa.

Izvor iz ministarstva obrane je rekao da je video "smeće", odnosno da se radi o prerađenoj snimci.

"Ono što ne čujete jest da ministar obrane također kaže da Ujedinjeno Kraljevstvo ne može imati nikakve veze s navodnim ukrajinskim nuklearnim ambicijama jer je potpisalo Ugovor o neširenju atomskog oružja", rekao je.

Wallace naizgled nije rekao ništa osobito sramotno ili osjetljivo u videu, no u njemu se najavljuje "puni intervju" unutar "nekoliko dana".

Lexus i Vovan su ranije ciljali lažnim pozivima Sir Eltona Johna, istaknutog protivnika ruskih zakona o "gay propagandi", kritičare Kremlja i svjetske vođe, uključujući i kanadskog premijera Justina Trudeaua.

Kritičari su optužili Vladimira Kuznjecova i Alekseja Stoljarova, kako glase prava imena Lexusa i Vovana, da su povezani s ruskim sigurnosnim službama, što oni poriču.

Wallace je rekao da je u vrijeme incidenta prošlog tjedna vjerovao da je Rusija krivac za poziv, a Britanija je to sada i službeno rekla.

Premijerov glasnogovornik je rekao da je Rusija odgovorna za lažne telefonske pozive upućene britanskim ministrima prošlog tjedna.

"Ovo je standardna praksa ruskih obavještajnih operacija, a dezinformacija je taktika iz moskovskog priručnika kojom se odvlači pažnja od njihovih nezakonitih aktivnosti u Ukrajini i kršenja ljudskih prava koja se tamo zbivaju. Svjedočimo nizu priča za odvlačenje pažnje i običnih laži iz Kremlja, koje reflektiraju Putinov očaj dok pokušava sakriti opseg sukoba i ruskih neuspjeha na bojištu", rekao je glasnogovornik.

Viši izvori iz vlade strahuju da bi Rusi mogli pokušati preraditi snimke tih poziva u pokušaju da osramote Britaniju.

Wallace je pokrenuo istragu koja bi trebala utvrditi kako mu je spojen lažni premijer. On je još u četvrtak javno priznao da je bio na meti prevaranata u pokušaju da preduhitri bilo kakve pokušaje Moskve s tom snimkom.

Boris Johnson je u međuvremenu u ponedjeljak dao naznake o povećanoj vojnoj pomoći za Ukrajinu nakon razgovora s američkim predsjednikom Joe Bidenom i drugim saveznicima ususret susretu NATO-vih vođa u četvrtak.

Premijer je govorio o "užasu" zbog "sve brutalnije taktike" koju ruski predsjednik primjenjuje u Ukrajini, uključujući opsadu gradova i gađanje civilnih meta.

Downing Street je rekao da su čelnici, uključujući francuskog Emmanuela Macrona, njemačkog Olafa Scholza i talijanskog Marija Draghija, potvrdili svoju predanost "opskrbi demokratski izabrane vlade u Kijevu alatima koji su joj potrebni da se obrani".

Tagovi: Ben Wallace, Velika Britanija, Denis Šmihalj, YouTube
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE