GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanija ukida karantenu za putnike iz brojnih zemalja, ali ne iz SAD-a

Britanija ukida karantenu za putnike iz brojnih zemalja, ali ne iz SAD-a
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 12:13
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Velika Britanija ukida obvezu karantene za putnike koji pristižu iz više od 50 zemalja, uključujući Njemačku, Francusku, Španjolsku i Italiju, ali ne i za Sjedinjene Države, objavila je u petak vlada.

Odluka stupa na snagu 10. srpnja i omogućuje milijunima britanskih turista odlazak na ljetne odmore, kao i povratak u zemlju bez obveze odlaska u karantenu.

Oni koji pristižu iz rizičnijih zemalja morat će u dvotjednu samoizolaciju, što je razbjesnilo zrakoplovne i putničke kompanije.

Vlada premijera Borisa Johnsona danima je raspravljala o popuštanju tih mjera. Škotska, Wales i Sjeverna Irska, koje provode vlastite zdravstvene politike, nisu najavile planove o ukidanju mjera.

"Na popisu će biti 50 i više zemalja, a ako se dodaju prekomorski teritoriji, nekih 60", rekao je ministar prometa Grant Shapps. Popis tih zemalja objavit će tijekom dana.

"Danas poduzimamo sljedeći korak u opreznom otvaranju naše nacije", dodao je.

Na popisu su Novi Zeland, Vatikan, britanski prekomorski teritoriji, uključujući Falklandsko otočje i Gibraltar. SAD ostaje na "crvenoj" listi.

"SAD je u vrlo ranoj fazi zabranio letove iz Ujedinjenog Kraljevstva i Europe tako da nije riječ o recipročnom aranžmanu", rekao je Shapps.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova povući će 4. srpnja preporuku da se odlazi samo na "nužna" međunarodna putovanja.

Vlada očekuje da će zemlje koje su uvrštene na popis uzvratiti popuštanjem svojih mjera.

Odluka je uslijedila u vrijeme kad Visoki sud u Engleskoj treba saslušati nacionalnu aviokompaniju British Airways koja je zbog uvođenja karantene tužila britansku vladu. Podržali su je niskobudžetni rivali Ryanair i easyJet.

Tvrde da karantena nema znanstveno uporište i da ne funkcionira.

Britanija, europska zemlja s najviše mrtvih od covida-19, polako pokreće gospodarstvo. Engleska i Sjeverna Irska ovaj vikend će otvoriti pubove, a Škotska i Wales učinit će to kasnije u srpnju.

Johnson je upozorio građane da se pridržavaju mjera socijalne distance i očekuje se da će to ponoviti u petak na konferenciji za medije.

"Svi koji odbacuju mjere socijalne distance ne samo da nas sve ugrožavaju, već će i iznevjeriti tvrtke i radnike koji su toliko učinili da se pripreme za ovo novo normalno."

Tagovi: Velika Britanija, karantena, koronavirus u Velikoj Britaniji, Boris Johnson
PROČITAJ I OVO
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ANALITIČARI
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ZAGREB - Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Novog dana N1 televizije s kojom je komentirao izbornu noć i moguće koalicije nakon izbora.
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
PREDVIĐANJA
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
ZAGREB - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.
Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu
NEODREĐEN
Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će se vrlo skoro doznati s kim će HDZ formirati većinu u Saboru.
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
NAJAVE
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
KOPRIVNICA - Nezavisni Željko Lacković koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima s liste Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS i Zelena lista osvoji saborski mandat, rekao je u četvrtak Hini da neće solirati nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera.
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
REALNO
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
ZAGREB - Pred Hrvatskom su, nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu, teški pregovori za formirajnje vladajuće većine ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom, ocjenjuju u četvrtak svjetske agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE