GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Britanska znanstvenica: Soj iz Kenta proširit će se cijelim svijetom

Britanska znanstvenica: Soj iz Kenta proširit će se cijelim svijetom
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 12:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Soj koronavirusa otkriven u britanskom okrugu Kentu stvara zabrinutost jer bi novim mutacijama mogao zaobići zaštitu pruženu cijepljenjem, rekla je čelnica britanskog programa za genetski nadzor.

Sharon Peacock je rekla i kako će se taj soj vjerojatno proširiti svijetom. Pandemija koronavirusa dosad je ubila 2,35 milijuna ljudi i preokrenula živote za milijarde, a novi sojevi potiču strah da će biti nužno izmijeniti dosad razvijena cjepiva te da će biti potrebne dodatne doze.

Peacock, čelnica britanskog Konzorcija za genomiku (COG-UK), rekla je kako su cjepiva zasad djelotvorna protiv britanskog soja, no da bi ih mutacije mogle potkopati.

„Zabrinjavajuće je što soj 1.1.7 koji tjednima i mjesecima kruži počinje ponovno mutirati, a nove mutacije bi mogle utjecati na način na koji pristupamo virusu u pogledu imuniteta i djelotvornosti cjepiva“, kazala je za BBC.

„Zabrinjava i što 1.1.7, zarazniji soj koji je dominantan u državi, sada mutira prema novom soju koji bi mogao zaprijetiti cijepljenju“.

Nova mutacija E484K na proteinskom šiljku identificirana je u Bristolu, a zasad je otkriven 21 slučaj.

Znanstvenike trenutno brinu tri raširena soja: onaj južnoafrički, poznat kao 20I/501Y.V2 ili B.1.351, takozvani britanski soj 20I/501Y.V1 ili B.1.1.7, te onaj brazilski, poznat kao P.1.

Britanski soj, zarazniji ali ne nužno i smrtonosniji, najvjerojatnije će se proširiti svijetom, rekla je Peacock čija država, pod općom karantenom, od siječnja bilježi značajan pad broja zaraženih.

„Jednom kad svladamo virus ili on mutira do razine gdje ne razvija bolest, možemo se prestati brinuti o njemu. No mislim da ćemo to raditi godinama. Smatram da ćemo se time baviti još deset godina“, dodala je.

Cjepivo Pfizera i BioNTecha te ono od AstraZenece štite od britanskog soja, piše Reuters.

Tagovi: okrug Kent, Sharon Peacock, britanski soj koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE