GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić: Plašim se da smo ušli u eksponencijalni rast

Brnabić: Plašim se da smo ušli u eksponencijalni rast
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2020 / 17:12
Autor: SEEbiz / B92
BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić saopštila je da je u Srbiji u poslednja 24 sata preminulo još osam osoba usled virusa korona, što je ukupno 39 preminulih.

"Ovo što se danas desilo - koliko god očekivali ipak nas je neprijatno iznenadilo", rekla je premijerka.

“Mi smo od juče u 15 sati imali osam preminulih, to je najveći broj preminulih najveći do sada”, rekla je Brnabić na batajničkom aerodromu, prilikom dočeka ruske pomoći u Srbiju.

Premijerka je rekla da je od juče u 15 sati registrovano 305 novozaraženih koronom, što je gotovo tri puta više od broja juče registrovanih, kada je bilo još 111 osoba.

“Ovo je dan kada se plašim da smo ušli u eksponencijalni rast”, upozorila je Brnabić. Ona je zahvalila partnerima iz Rusije na pomoći, ističući da nam je neophodna, a da dolazi u najtežem danu za Srbiju.

“Ovo je dan kada smo ušli u petu nedelju borbe, kada ulazimo u dve jako teške nedelje, što se vid ii po današnjim brojevima”, rekla je Brnabić.

"Čini mi se da nismo očekivali da će biti ovako ogroman skok broja zaraženih, preko 40% od svih testiranih je pozitivno. To je zaista zastrašujuće", dodala je

Brnabićeva je izrazila bojazan da smo u borbi s epidemijom korona virusa ušli u eksponencijalni rast, o čemu svedoče najnoviji podaci o broju zaraženih i zbog čega je ona građane upozorila da bez gvozdene discipline ne možemo da pobedimo "u ovom ratu".

"Fali nam i dalje disciplina. Bez gvozdene disciplijne ne možemo da pobedimo ni sa svim lekovima, opremom, million respiratora, niti sa podrškom stručnjaka iz Rusije, EU, Kine, SAD", naglasila je Brnabić, nakon što je na aerodromu dočekala avion s ruskom pomoći.

Ona je još jednom apelovala na građane da situaciju i mere koje je odredila Vlada shvate ozbiljno.

"Molim vas još jednom shvatite ovo ozbiljno, nemojte da nas zavara lepo vreme i sunce, što smo u petoj nedelji, što smo imali kontrolu. Samo tri ovakva dana kakva imamo danas sa preko 300 novih obolelih, sa rastom broja preminulih, samo tri ovakva dana i naši kapaciteti su u potpunosti popunjeni, pucaju sa svom opremom i podrškom", poručila je Brnabić.

Danas je u Srbiji usled koronavirusa preminulo još osam osoba što je ukupno 39 smrtnih slučajeva u našoj zemlji. Ukupna smrtnost je 2,64 odsto, kazala je zamenica direktora Insituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

"70 odsto smrtnih slučajeva je kod osoba preko 60 godina, dok u uzrastu do 39 nismo imali smrtnih ishoda", kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla da su od novih osam smrtnih slučajeva šest bili pripadnici muškog pola, a dve ženskog. Trenutno je na respiratoru 81 osoba.

Podsetila je da je policijski čas sutra od 13 sati do ponedeljka u pet sati ujutru za sve naše građane.

Kaže da će penzioneri moći sutra, umesto u nedelju, da odu do prodajnih objekata koji će raditi subotom od 4 do 7 sati ujutru, kao i da će oni moći da se kreću subotom od 3 do 8 sati ujutru, da bi imali vremena da odu i da se vrate kućama.

Ona je rekla da će vlasnici kućnih ljubimaca moći da ih šetaju od 23 do 01 čas i da će imati dodatni termin nedeljom od 8 do 10 sati ujutru.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je povodom najnovijih podataka o mrtvim i zaraženim koronavirusom u Srbiji da je sada "pitanje zdravstvene bezbednosti svakog pojedinca da li će shvatiti da se nalazimo u ozbiljnoj situaciji".

Odbacio je kritike na društvenim mrežama na račun donetih mera, ističući da je to napad na zdravstvenu bezbednost.

“Ako se ne razume da je virus u cirkulaciji i da je neophodno sprečiti njegovo prenošenje… Mere su donete samo da to spreče, nema tu pregovaranja”, rekao je Kon.

Tagovi: koronavirus u Srbiji, Ana Brnabić, Predrag Kon, Darija Kisić Tepavčević
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE