GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brnabić: Povlačimo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore

Brnabić: Povlačimo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2020 / 20:03
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, nakon hitnog sastanka državnog vrha, da će država povući odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića iz Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, a sastanak je zakazan zbog tenzije između Podgorice i Beograda nastale proterivanjem ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Crne Gore i merom reciprociteta Beograda.

“Predsednik Srbije je mene i Selakovića pozvao da se konsultujemo, on razume ovu oodluku, reagovali smo u skladu sa Bečkom konvencijom, uzvratili smo recipročnim merama. Konvencije su važne, ali život je važniji. Došlo je vreme za prijateljstvo sa Crnom Gorm, predsednik nas je zamolio da razmotrimo ovu odluku. Povućićemo odluku o proterivanju ambasadora Crne Gore. Učinićemo to još večeras “, rekla je Brnabić nakon sastanka.

Dodala je da se državni vrh Srbije o povlačenju odluke konsultovao sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori koju su takav potez podržali.

“Nadam se da će se ovo protumačiti kao akt dobre volje i da ćemo imati odlične odnose sa Crnom Gorom”, rekla je premijerka.

Ona se zatim osvrnula na izjavu Vladimira Božovića da je “slavna Mojkovačka bitka bila uvod u oslobođenje Crne Gore i Podgoričku skupštinu 1918. godine” zbog koje je on proglašen personom non grata.

”Čitava Srbija se slaže sa njegovom izjavom. Pola Crne Gore se takođe, mogu da pretpostavim, slaže sa njom. Ona ne može nikako biti povod da se ambasador jedne zemlje u kojoj poziva na prijateljstvo i pomirenje, izbaci iz jedne zemlje”, navela je premijerka, napominjujući da to nikako nije za proglašavanje persone non grata jednog ambasadora u jednoj zemlji.

Čini se, kako je rekla, kao da se čekao bilo koji povod za jedan neprijateljski akt u Crnoj Gori.

Prema njenim rečima, Srbija ne želi da ima neprijateljski akt prema Crnoj Gori, pa je zato danas i doneta ova odluka.

Brnabić je istakla da joj je žao što se sve češće u Crnoj Gori prekraja istina i Srbija predstavlja kao okupator u Prvom svetskom ratu.

“Srbija se od nekih zvaničnika u Crnoj Gori proglašava danas okupatorom, i dodaje da će ipak dati šansu prijateljstvu i saradnji”, rekla je premijerka Srbije.

Naglasila je, kada se sve to stavi po strani, mora da se da šansa partnerstvu, prijateljstvu i saradnji i kao prvi razlog za to navela je regionalnu stabilnost, saradnju i prijateljstvo sa Crnom Gorom, koje je visoko na lestvici prioriteta vlade Srbije i predsednika države.

Drugi razlog, kako je istakla, je to što je 30 odsto stanovništva Crne Gore su Srbi.

Sastanak državnog vrha usledio je dan nakon što je Crna Gora ambsadora Božovića proglasila personom non grata i od njega zatražila da napusti tu zemlju, zbog, kako je obrazloženo, kontinuiranog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Potom je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije postupilo na recipročan način, pa je ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević takođe proglašen personom non grata.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog proterivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na “ozdravljenju odnosa” sa Srbijom i promociji dobrosusedske politike s Beogradom.

Tagovi: Ana Brnabić, Crna Gora, Vladimir Božović, Mojkovačka bitka, Nikola Selaković
PROČITAJ I OVO
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE