GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj poginulih u Moskvi narastao na 115

Broj poginulih u Moskvi narastao na 115
ŽRTVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2024 / 12:38
Autor: SEEbiz / index.hr
MOSKVA - Mrtve nalaze pod ruševinama dvorane u Moskvi. Broj narastao na 115. Ruske službe potvrdile su da su uhićena četiri terorista.

Međunarodna zajednica osudila je pucnjavu u koncertnoj dvorani Crocus City Hall blizu Moskve u petak u kojoj je prema posljednjim podacima poginulo 115 ljudi, a odgovornost za napad su preuzeli militanti Islamske države.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je "odvratan i kukavičan" teroristički napad u koncertnoj dvorani u Krasnogorsku u Moskovskoj oblasti. "Članovi Vijeća sigurnosti su naglasili potrebu da počinitelji, organizatori, financijeri i sponzori ovih zločinačkih terorističkih djela snose odgovornost i budu privedeni pravdi".

Glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je rekao da su "slike grozne" i da ih je "teško gledati". "Naše misli će očito biti sa žrtvama ovog groznog, groznog napada", dodao je.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla da je cijela svjetska zajednica "dužna osuditi ovaj monstruozan zločin". "Svi napori su posvećeni spašavanju ljudi", kazala je.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je rekao da "Ukrajina nije imala apsolutno ništa s ovim događajima". "Imamo potpun rat protiv ruske stajaće vojske i protiv Ruske Federacije kao zemlje. I neovisno o bilo čemu, sve će se odlučiti na bojištu."

Julija Navalna, udovica ruskog oporbenog vođe Alekseja Navalnog, rekla je da svi uključeni u ovaj zločin "moraju biti pronađeni i privedeni pravdi".

Talijanska premijera Giorgia Meloni je kazala da je "užas masakra nevinih civila u Moskvi neprihvatljiv". "Čvrsta i potpuna osuda talijanske vlade za ovaj odvratan teroristički čin", poručila je.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da su slike koje dolaze iz Moskve "grozne". "Naše misli su sa žrtvama i ozlijeđenima i s ruskim narodom. Ova mrska djela moraju biti rasvijetljena."

Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu je također reklo da treba brzo "razjasniti pozadinu" i izrazilo "najdublju sućut obiteljima žrtava".

Poljski ministar obrane Wladyslav Kosiniak-Kamysz je rekao da "neprestano nadgledaju situaciju" u vezi s pucnjavom blizu Moskve. "U kontaktu sam s glavnim stožerom poljske vojske, svim službama i našim saveznicima. Analiziramo ovu situaciju s obzirom na mogući učinak na poljsku sigurnost", rekao je ministar.

Indijski premijer Narendra Modi je rekao da njegova zemlja "snažno osuđuje odvratan teroristički napad u Moskvi". "Naše misli i molitve su s obiteljima žrtava. Indija stoji u solidarnosti s vladom i narodom Ruske Federacije u ovim trenucima žalosti."

Venezuela i Kuba također su osudile oružani napad na civile i izrazile saučešće žrtvama i narodu Rusije.

Američki republikanski senator Mitt Romney je rekao da je "namjerno gađanje i ubojstvo civila podmuklo i zlobno neovisno o počiniteljima - (ruski predsjednik Vladimir) Putin protiv Ukrajinaca ili teroristi protiv Rusa".

"Današnji masakr u Moskvi je tragičan", dodao je.

Ruska federalna služba sigurnosti (FSB) izdala je priopćenje u kojem tvrdi da su teroristi koji su sudjelovali u napadu na moskovski Crocus City planirali prijeći granicu s Ukrajinom te da su imali "kontakte" na ukrajinskoj strani .

Ukrajina je optužbe nazvala "apsurdnim".

Glasnogovornik ukrajinske vojne obavještajne uprave Andriy Yusov rekao je za BBC da je granično područje s Ukrajinom puno specijalnih službi i vojske.

"Sugestije da su osumnjičenici išli u Ukrajinu bi značile da su bili glupi ili suicidalni", rekao je.

Sinoć je ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdila da je cijeli napad planirana operacija Moskve, kako bi se okrivila Ukrajina - eskalirao rat - i dobila potpora za mobilizaciju (nesklonog) stanovništva za borbu.

Vladimir Putin telefonski je razgovarao s bjeloruskim čelnikom Aleksandrom Lukašenkom o sinoćnjem napadu.

Bjeloruski predsjednik izrazio je duboku sućut Putinu u vezi s terorističkim napadom u Moskvi, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Putin i Lukašenko potvrdili su spremnost na suradnju u borbi protiv terorizma", izvijestio je TASS.

Rusija je uhitila 11 osoba, uključujući četvoricu osumnjičenih napadača, povezanih s pucnjavom u kojoj su poginule 93 osobe u koncertnoj dvorani u Moskvi, izvijestio je Kremlj.

Tagovi: moskva, žrtve, isil, terorizam
PROČITAJ I OVO
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
(NE)SLOBODE
Kontroverzni dijelovi DP-ovog programa o medijima i kulturi
ZAGREB - Napad na Novosti, proces kroatizacije, stav prema javnoj televiziji - sve to izaziva nelagodu u javnosti, ali i kod Andreja Plenkovića.
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
JASNA PORUKA
Suverenisti: Nećemo podržati HDZ jer bi izdali svoje birače
ZAGREB - Predsjednik Suverenista Marijan Pavliček kazao je u subotu nakon sjednice predsjedništva stranke da njihov obraz nije na prodaju i da neće podržati HDZ ni u jednoj kombinaciji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE