GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 skočio za 80%

Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 skočio za 80%
KATASTROFA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 12:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Broj slučajeva raka kod mlađih od 50 godina je u zadnja tri desetljeća porastao za gotovo 80%, pokazuju rezultati najveće studije koja se bavi tom tematikom. Globalni broj oboljelih od raka je porastao s 1.82 milijuna 1990. na 3.26 milijuna 2019., dok je smrtnost od raka osoba mlađih od 50 godina porasla za 27%.

Istraživanje je pokazalo da na svijetu godišnje od raka umire više od milijun ljudi mlađih od 50 godina. Stručnjaci za sada ne mogu sa sigurnošću reći što stoji iza ovako velikog porasta oboljelih od karcinoma, no smatraju da su među uzrocima loša prehrana, korištenje alkohola i duhana, slaba tjelesna aktivnost i pretilost.

"Od 1990. godine su učestalost i smrtnost ranih oblika raka značajno porasli na globalnoj razini. Poticanje zdravog stila života; što uključuje smanjenu konzumaciju duhana i alkohola, zdravu prehranu te odgovarajuće aktivnosti na otvorenom, moglo bi smanjiti rizik od takvih oboljenja", navode znanstvenici u istraživanju, a prenosi The Guardian.

Prethodne studije su pokazale su da je u posljednjih nekoliko desetljeća u raznim dijelovima svijeta u porastu učestalost pojave raka kod mlađih od 50 godina. No najnovije istraživanje koje su proveli Sveučilište Edinburgh u Škotskoj i Medicinski fakultet Sveučilišta Zhejiang u Kini je prvo takve vrste koje je ispitalo problem na globalnoj razini i istražilo faktore rizika za mlađe odrasle osobe.

Većina prethodnih studija bila je usredotočena na regionalne i nacionalne razlike. Znanstvenici su u ovoj globalnoj studiji analizirali podatke iz 204 zemlje koji pokrivaju 29 vrsta raka. Proučili su nove slučajeve, smrtne slučajeve, zdravstvene posljedice i čimbenike rizika za ljude u dobi od 14 do 49 godina kako bi procijenili promjenu situacije između 1990. i 2019. godine.

U 2019. je bilo 3.26 milijuna novih dijagnoza raka među mlađima od 50 godina, što je povećanje od 79% u odnosu na 1990. godinu. Rak dojke predstavljao je najveći broj slučajeva i povezanih smrti. Između 1990. i 2019 je najbrže porastao broj slučajeva ranog početka raka dušnika i prostate.

Tagovi: rak, oboljenja od raka, karcinom
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE