GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brojni incidenti i nepravilnosti na izborima u Srbiji

Brojni incidenti i nepravilnosti na izborima u Srbiji
IZBORI U SRBIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2022 / 18:04
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji do16 sati glasalo je 41,56 posto od oko 6,5 milijuna upisanih birača, priopćilo je u nedjelju Republičko izborno povjerenstvo (RIK) niječući da je bilo ozbiljnih izgreda, a MUP se očitovao o samo dva u niza prijavljenih napada na stranačke aktiviste.

Prema podacima RIK-a do 14 sati na izborima je glasalo 31,56 posto upisanih birača, a približne su i procjene neovisnih promatrača po kojima je na birališta izišlo nešto više od 30 posto.

Izlaznost u Beogradu, gdje oko 1,6 milijuna upisnih birača glasa za 110 vijećnika gradske skupštine Skupštine dosegnulo je 38,50, ali su tijekom popodneva na biralištima veliki redovi i na pojedinim biračkim mjestima se čeka i više od pola sata.

U Vojvodini glasalo je 44 posto birača, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji izlaznost je 42,79 posto, u južnoj i istočnoj Srbiji 42,91 posto, rečeno je novinarima na tiskovnoj konferenciji RIK-a.

Predsjednik povjerenstva Vladimir Dimitrijević naglasio je da izbori protječu "u demokratskoj i fer atmosferi" i da nisu uočene bilo kakve veće nepravilnosti.

Upitan o nepravilnostima koje prijavljuju promatrači, Dimitrijević je rekao da još nisu dobili takve informacije, ali je potvrdio fizički napad na predsjednika Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, naglasivši da se dogodio "izvan biračkog mjesta".

Srbijanski MUP priopćio je da istražuje dva napada, od kojih je jedan na stranačlkog aktivista Srpske napredne stranke u Čačku.

Na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji aktualni šef šef države i vođa vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić nastoji osvojiti drugi uzastopni mandat, a SNS većinu u parlamentu, što bi toj stranci omogućilo da očne drugo deseljeće na vlasti.

Birališta su otvorena od sedam sati ujutro, a nešto više od 6,5 milijuna birača odlučuje o osmero predsjedničkih kandidata i 19 izbornih listi koje su u utrci za 250 zastupničkih mandata u Skupštini Srbije.

Birališta se zatvaraju u 20 sati, a prvi neslužbeni rezultati glasanja najavljeni su do 22 sata.

Republičko izborno povjerenstvo, po Zakonu o izborima, službene rezultate treba objaviti najkasnije 7. travnja u 20 sati.

Tagovi: izbori u Srbiji, Vladimir Dimitrijević, Pavle Grbović, Stranka slobode i pravde, Dobrica Veselinović, Mila Popović
PROČITAJ I OVO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE