GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brza preporuka EK: Kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju i uvjetno za Gruziju

Brza preporuka EK: Kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju i uvjetno za Gruziju
INTEGRACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2022 / 15:06
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija, koja nikad do sada nije takvom brzinom objavila mišljenje o nekoj kandidaturi za članstvo, preporučila je u petak državama članicama da odobre kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju, a ista se persepktiva nudi Gruziji uz dodatne uvjete.

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU-u krajem veljače nekoliko dana nakon početka brutalne ruske agresije. Ubrzo nakon Ukrajine isto su učinile Gruzija i Moldavija.

“Ukrajina, Moldavija i Gruzija dijele snažne i legitimne težnje za pridruživanje Europskoj uniji. Danas im šaljemo jasan signal potpore za njihove težnje, iako se su suočene s izazovnim okolnostima”, izjavila je na konfererenciji za novinare predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, prigodno odjevena u ukrajinske boje, žutu i plavu.

“Ovo je doista povijesni dan za narod Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Potvrđujemo da oni pripadaju Eropskoj uniji kada dođe vrijeme za to. Sada su na potezu države članice EU-a”, dodala je von der Leyen.

Komisija je objavila mišljenja o kandidaturi triju zemalja dan nakon povijesnog posjeta čelnika Njemačke, Francuske i Italije, kojima se pridružio i rumunjski predsjednik.

Oni su u četvrtak u Kijevu potvrdili da podupiru članstvo Ukrajine u EU-u kad ispuni uvjete za to.

O preporukama Komisije sljedeći tjedan razgovarat će čelnici država članica na svom samitu 23. i 24. lipnja.

Za dobivanje kandidatskog statusa potrebna je suglasnost svih država članica. Konsenzus se traži u svim koracima u procesu pristupanja od dodjele kandidatskog statusa, za početak pregovora, otvaranje i zatvaranje pregovaračkih poglavlja itd. a na kraju pristupni ugovor mora biti ratificiran u svim državama članicama.

Stoga je posve sigurno da će proces pristupanja tih triju zemalja trajati godinama. Istodobno, u jugoistočnoj Europi još su dvije zemlje koje nemaju kandidatski status, BiH i Kosovo iako je zemljama zapadnog Balkana je europska perspektiva obećana još 2003. godine.

Komisija je koristila različite formulacije u ocjenama spremnosti za kandidatski status triju zemalja.

Tako je, primjerice Ukrajina “dobro napredovala u pogledu stabilnosti institucija”, Moldavija ima “solidne temelje za dostizanje stabilnosti institucija”, a Gruzija ima temelje za to, bez navođenja pridjeva “solidne”.

Komisija je u svom mišljenju utvrdila da je Ukrajina dobro napredovala u pogledu stabilnosti institucija koje jamče demokraciju, vladavinu prava, ljudska prava te poštovanje i zaštitu manjina, da ima dobre makroekonomske pokazatelje i financijsku stabilnost. Istodobno, treba nastaviti ambiciozne strukturne gospodarske reforme. Komisija također ocjenjuje da se Ukrajina približila elementima europske pravne stečevine u mnogim područjima.

“Na temelju toga, Komisija preporučuje da se Ukrajini dade perspektiva da postane članicom EU-a. Treba joj dodijeliti kandidatski status, podrazumijevajući da Ukrajina treba poduzeti korake u brojnim područjima”, zaključuje Komisija.

Što se Moldavije tiče, Komisija je zaključila da zemlja ima “solidne temelje za dostizanje stabilnosti institucija koje jamče demokraciju”, vladavinu pravu, ljudska prava te prava i zaštitu manjina. Makroekonomske politike su “razumno zdrave, napredak je postignut u jačanju financijskog sektora i poslovnog okruženja, ali preostalo je provesti ključne gospodarske reforme. Moldavija je također postavila solidnu osnovu za daljnje usklađivanje s europskom pravnom stečevinom.

Komisija ocjenjuje da Gruzija ima temelje za dostizanje stabilnosti institucija koje jamče demokraciju, vladavinu prava, prava i zaštitu manjina, iako je nedavni razvoj događaja potkopao napredak u tim područjima. EK dodaje da je Gruzija dostigla “dobar stupanj” makroekonomske stabilnosti te da ima zdrave pokazatelje eknomomske politike i povoljno poslovno okruženje, ali da su potrebne daljnje reforme kako bi se poboljšalo funkcioniranje tržišnog gospodarstva. Gruzija je uspostavila solidne temelje za daljnje usklađivanje s europskom pravnom stečevinom, drži Komisija.

Tagovi: Ukrajina, Europska komisija, Gruzija, Ursula von der Leyen
PROČITAJ I OVO
Plenković: Odluka o obuci Ukrajinaca u skladu s dosadašnjom procedurom
PREMIJER
Plenković: Odluka o obuci Ukrajinaca u skladu s dosadašnjom procedurom
ZAGREB - Navodna neustavnost odluke hrvatske vlade o obuci ukrajinskih vojnika "izmišljena je tema“ jer je procedura u tom slučaju bila identična praksi u ranijim slučajevima, rekao je u srijedu premijer Andrej Plenković.
Preminuo Jiang Zemin
IN MEMORIAM
Preminuo Jiang Zemin
PEKING - Bivši kineski čelnik Jiang Zemin, koji je došao na vlast nakon prosvjeda na Trgu Tiananmen, preminuo je u 96. godini.
FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma
TAJNA ISTRAGA
FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma
MOSKVA - Jahtu ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka, posrnulog saveznika i kuma ruskog predsjednika Vladimira Putina koji ga je navodno namjeravao postaviti za čelnika marionetskog ukrajinskog režima, pretražili su prije desetak dana hrvatski istražitelji uz prisustvo agenata američkog FBI-ja.
Napad na Kapitol: Osuđen osnivač krajnje desnih Čuvara zakletve
PRESUDA
Napad na Kapitol: Osuđen osnivač krajnje desnih Čuvara zakletve
WASHINGTON - Stewarta Rhodesa, osnivača krajnje desne organizacije Čuvari zakletve (Oath Keepers), porota je u utorak osudila za urotu u svrhu poticanja pobune zbog prošlogodišnjeg napada na američki Kapitol u neuspjelom pokušaju poništavanja izbornog poraza tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa 2020.
Jiang Zemin passes away
FORMER CHINESE LEADER
Jiang Zemin passes away
BEIJING - Jiang Zemin passed away due to leukemia and multiple organ failure in Shanghai at 12:13 p.m. on Nov. 30, 2022, at the age of 96, it was announced on Wednesday.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE