GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bubaš nije optimistična: Ne očekujem značajnija poboljšanja u tri tjedna

Bubaš nije optimistična: Ne očekujem značajnija poboljšanja u tri tjedna
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.11.2020 / 09:51
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš u Novom danu N1 televizije komentirala je nove mjere, kao i situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj.

Komentirala je možemo li očekivati efekte novih mjera 21. prosinca kada bi one trebale završiti.

- Možemo očekivati, tri tjedna je dovoljno da možemo reći kakav trend ćemo svjedočiti. Ali ne očekujem neka značajna poboljšanja s obzirom na ovoliki broj zaraženih, ipak sam mišljenja da će biti potrebno jedno dulje vrijeme. Vidjet ćemo zapravo kroz tri tjedna, teško je to sve projicirati - kazala je Bubaš za N1 televiziju.

Smatra kako je maksimalnih korištenjem svih resursa moguće doći do plafona od 20 tisuća testiranja.

Ako padne broj zaraženih i ako uspijemo prekinuti lance zaraze, možda i nećemo morati dostizati taj plafon. Trenutno je 28 mjesta za testiranje u Hrvatskoj. Vjerujem da ćemo uspjeti kontrolirati ovu epidemiju učinkovitije - kazala je.

Bubaš kaže kako je u mnogim zemljama ta polemika "in".

- Kada je krenula pandemija, ECDC je postavio definiciju postavljanja slučajeva, koja uključuje samo PCR. Sada će se ići u tom smjeru da brzi testovi ne budu samo pomoć u otkrivanju zaraza, već da se uvedu u definiciju - kazala je Bubaš.

Da bi se ubrajali u statistiku, najprije bi se moralo dobiti zeleno svjetlo ECDC-a i postupanje bi moralo biti isto za cijelu Europu, napominje.

- Mi evidentiramo te testove, znamo za sve testove i znamo rezultate, oni se koriste za prekidanje lanaca zaraze. Ne možemo ih prikazivati suprotno nekim smjernicama za testiranje - pojašnjava Bubaš.

Upitana zašto su cijene PCR testiranja u Hrvatskoj i dalje relativno visoke, kazala je da smo mi mala zemlja i da smo u početku teže dolazili do reagencija.

- Vjerujem da će se sada ići u tom smjeru da će se smanjiti cijena te metode testiranja i vjerujem da ćemo u skorije vrijeme ići u tom smjeru - kazala je Bubaš.

O tome jesmo li u nekoj vrsti light lockdowna, kaže kako bi se neke paralele mogle povući s onih 4 tjedna mjera u ožujku i u početku travnja.

Osvrnula se i na eventualno uvođenje kazni.

- Sada, nakon toliko mjeseci epidemije nastao je pandemijski zamor. Mislim da su ljudi nakon više mjeseci zasićeni svega. Ja ne mogu govoriti o sankcijama. Mislim da to može imati učinak revolta i otpora. Zajedništvo i razumijevanje je uvijek kvalitetnije i daje bolje rezultate. Ne treba s blagim simptomima ići u društvo i na posao, to je puno važnije od kazni -objašnjava Bubaš.

Tagovi: Marija Bubaš, koronavirus u Hrvatskoj, PCR testovi
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE