GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čačić najavljuje tužbu protiv Divjak

Čačić najavljuje tužbu protiv Divjak
TUŽBA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2020 / 14:24
Autor: SEEbiz
VARAŽDIN - Varaždinski župan Radimir Čačić najavio je u ponedjeljak tužbu protiv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, zbog nesavjesnog raspolaganja javnim novcem, a zbog duga države Varaždinskoj županiji za sufinanciranje izgradnje škola po modelu javno-privatnog partnerstva.

Država je 2016. prestala isplaćivati svoj udio u sufinanciranju najamnine za 32 škole i dvorane izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva. Tadašnji varaždinski župan Predrag Štromar, danas potpredsjednik Vlade, podnio je prvu tužbu protiv države, a kako dug nije vraćen i sadašnji župan Čačić nastavio je s tužbama.

Trgovački sud u Varaždinu je 15. travnja 2019. donio nepravomoćnu presudu o isplati dugovanja, a u prosincu je stigla pravomoćna presuda za prve dvije tužbe u jednom spisu, odnosno da 14,2 milijuna, s kamatama ukupno 18,6 milijuna.

Župan Čačić danas je na konferenciji u Varaždinu ponovio da su potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva Štromar i ministrica obrazovanja Divjak sprječavali povrat duga, te dodao da je novac isplaćen tek nakon ovrhe.

„Učinili su sve da ne plate, tek na dan ovrhe su nazvali i tražili da im damo još jedan dan da plate", rekao je Čačić. Dodaje da se tada oglasio i HNS s priopćenjem da je prema presudi, Štromar bio u pravu da je Ministarstvo Varaždinskoj županiji dužno isplatiti zaostale rate za JPP.

„Taj isti koji je sprečavao da se plati, ta ista ministrica koja je sprječavala da se isplati. Malo je suludo, glupo, uvredljivu za zdravu pamet svakog čovjeka – da ne želiš platiti, a onda si zaslužan što je plaćeno", izjavio je Čačić, dodavši: Tu nisu stali, nego je stigao zahtjev od strane Državnog odvjetništva, koje uime Vlade i Ministarstva obrazovanja traži „da se taj novac uzme kroz prijedlog za dopuštenje revizije presude".

„Normalno je da ministri iz jednog grada, jedne županije, pokušavaju napraviti što više za svoje građane, za svoju izbornu bazu. Ovo je jedinstveni slučaj u političkoj povijesti i šire od Hrvatske, da čine sve da bi napravili štetu. Čak i kad sud presudi da je Vlada dužna", zaključio je Čačić.

Na novinarski upit kakav odgovor očekuje glede zahtjeva za reviziju presude, Čačić je ustvrdio da je u hrvatskom sudstvu sve moguće.

„Vrhovni sud može reći da je glupo da bi to uopće puštali u reviziju, ali i ne mora. Koliko ja znam naše sudstvo, u njemu je sve moguće", odgovorio je Čačić te najavio tužbu.

„Mi ovdje Varaždinci, bez obzira kaj neki vele da nismo baš Zagorci, tužit ćemo Vas, ministrice, tužit ćemo Vas osobno za nesavjesno raspolaganje javnim novcem. Protuzakonitim postupanjem do danas je državni budžet već oštećen za preko 4 milijuna kuna, a ukupno će biti za preko deset milijuna kuna zateznih kamata. Kad sve završi netko će za to odgovarati", rekao je Čačić najavivši tužbu protiv ministrice Divjak.

Varaždinskoj županiji isplaćeno je 18,6 milijuna kuna po prvoj presudi, a u postupku su još tri tužbe.

Ukupni iznos je nešto više od 30 milijuna kuna, od čega je 26 milijuna glavnice te 4,6 milijuna kuna zateznih kamata.

Tagovi: Radimir Čačić, Blaženka Divjak, Predrag Štromar, Varaždinska županija
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE