GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čačić očekuje mjesto državnog tajnika za Reformiste

Čačić očekuje mjesto državnog tajnika za Reformiste
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 20:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Šef Reformista Radimir Čačić danas je u dnevniku RTL-a govorio o novoj vladi.

Čačić je potvrdio kako očekuje da će netko od Reformista biti državni tajnik u vladi.

“Pretpostavljam da da. Ono na što mi imamo aspiracije su turizam, obrazovanje i regionalni razvoj."

Kaže i da imaju konkretno ime, ali da zapravo ništa ne traže.

"Ne tražimo ništa. Bit ćemo zadovoljni ako nitko od naših ljudi ne bude u vladi, pod uvjetom da to bude isti tretman za sve. Dakle, ako nitko nema državne tajnike, nećemo ni mi."

Reformisti daju potporu vladi u rezanju broja ministarstava.

"Neki standard europskih zemalja je od 12 do 16. Kad trebate namiriti masu koalicionih ruku i partnera, onda se to često širi pa se stvaraju ministarstva koja objektivno nisu ni postojala."

"Sad se može ići u suprotnom smjeru, sužavanje. To ne rješava pitanje administracije, ali se šalje poruka i racionalnije i lakše se upravlja."

Kaže da nema ništa protiv zajedničkog Ministarstva sporta, turizma i mladih. Dodaje kako po njegovom mišljenju turizam može i s poljoprivredom, gospodarstvom, ali i kulturom.

"To djelomično je populizam, ali poruka je dobra. Ne smije se dogoditi da se uđe u rezanje strukture ministarstava jer tada je to alibi za šest mjeseci do godinu dana nerada cijele administracije. Što je najgore, povećava se broj činovnika. To iskustvo pratim već 20 godina”, dodaje.

Kaže da još ne zna sva imena koja će biti u vladi, a misli da ne zna ni HDZ.

Čačić kaže da na području obrazovanja u svojim redovima imaju eksperte i smatra da mogu dati svoj doprinos.

"Svi mogu računati na našu punu potporu u okviru kadra koji je na stolu. Ono što je meni danas posebno programski bilo zanimljivo je činjenica da je premijer sam naglasio spremnost vlade da u prvi plan stavi brzu prugu Zagreb-Krapina-Varaždin-Čakovec. Mislim da je velika i jako dobra vijest za sjever Hrvatske i Hrvatsku u cjelini”, dodaje.

Komentirao je i Borisa Miloševića, novog potpredsjednika u vladi iz redova SDSS-a.

"Ozbiljan, pametan, smiren, već smo ga vidjeli na funkcijama, nije novost."

Na zamjerku da su manjine te koje odlučuju o većini, Čačić kaže da su legitimne.

"To nije bez temelja. Naš sustav je ovakav, mi smo najhomogenija država u EU. To nije nešto čime bi se trebali jako hvaliti, ali tako je. Kad je tako, onda je posebno važno da radimo ono što je premijer rekao, da vodimo računa da manjine budu tretirane na najvišoj europskoj razini".

Na pitanje o ključnim potezima buduće vlade odgovara i da se očekuju odluke EU, odnosno 10 milijardi u četiri godine te njihovo pravilno raspoređivanje.

"Ključno je institucionalno se osposobiti kao država u cjelini za preuzimanje tog novca, to nije nimalo jednostavan zadatak. To nas može izvući iz krize."

Čačić misli da nam ne prijeti val otkaza.

"Marić je dao izvješće da ćemo ostati u okviru 25 milijardi kuna deficita, da je stvar kontrolabilna. Svi postoci i parametri koje imamo pokazuju da smo u stanju kao država upravljati krizom", kaže za RTL.

Na upit hoće li biti novca za obećana povećanja plaće, Čačić kaže: ''Tu ćemo razgovarati, kroz smanjenja poreza idu povećanja plaća. Mi smo imali 4500 kuna kao minimalna plaća, 80000 kuna kao prosjek. Ovdje HDZ predlaže 4250 i 7500, to su sve realni brojevi.”

Tagovi: Radimir Čačić, Andrej Plenković, Boris Milošević, Narodna stranka - Reformisti
PROČITAJ I OVO
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
STAVOVI
Pupovac o sastavljanju većine: Nijedna opcija nam nije neprihvatljiva, pa i da ostanemo po strani
ZAGREB - Posljednji je dan predaje lista za europske izbore, a sve stranke koje žele imati svoje zastupnike u Europskom parlamentu kandidature moraju predati do ponoći.
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE