GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Capak ostao jedini epidemiolog u Znanstvenom savjetu

Capak ostao jedini epidemiolog u Znanstvenom savjetu
SAVJET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2020 / 10:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iako su iz vlade kasno sinoć na smiješan način pokušali demantirati da je Plenković izbacio petero znanstvenika koji su potpisali apel upozorenja, upravo to se dogodilo.

Potvrdila su to najmanje dvojica od izbačenih, iako je predstojnik Plenkovićeva ureda Zvonimir Frka-Petešić rekao kako se samo radi o tome da je narušeno međusobno povjerenje i da suradnja, koja je i dosad bila na dobrovoljnoj bazi, nema smisla.

Ostaje, dakle, činjenica da u radu Znanstvenog savjeta više neće sudjelovati Andreja Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Branko Kolarić i Igor Rudan.

Branko Kolarić je po struci epidemiolog, a Petra Klepac i Igor Rudan, iako nisu po struci epidemiolozi, već dugo se bave epidemiološkim istraživanjima odnosno epidemiološkim modelima.

Klepac je docentica na uglednoj Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, a doktorirala je na američkom Massachusetts Institute of Technology, vjerojatno najprestižnijem prirodoznanstvenom fakultetu na svijetu. Rudan je doktor javnog zdravstva i genetske epidemiologije, savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), UNICEF-a i Svjetske banke te Zaklade Billa i Melinde Gates.

Od samih epidemiologa u Znanstvenom savjetu tako je ostao samo Krunoslav Capak, član vladinog stožera i HDZ-a o čijim smo komunikacijskim "vještinama" odavno pisali.

Što se tiče preostalo dvoje znanstvenika koje je Plenković izbacio iz Savjeta Andreja Ambriović Ristović je vrhunska stručnjakinja koja se bavi virusima, dok je Nenad Ban jedan od naših najuglednijih znanstvenika u svijetu, profesor strukturne molekularne biologije na prestižnom Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu. Hrvatskoj javnosti postao je poznat posebno po tome što mu je 2009. zamalo izmakla Nobelova nagrada.

Zanimljivo je pogledati i tko je od nestručnjaka ostao u Znanstvenom savjetu vlade nakon što je Plenković izbacio petero vrhunskih znanstvenika.

To su, između ostalih, i predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić te Damir Trut, Božinovićev zamjenik u Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Tagovi: Znanstveni savjet, Krunoslav Capak, Branko Kolarić, Zvonimir Frka-Petešić, Andrej Ambriović Ristov, Nenad Ban, Petra Klepac, Igor Rudan
PROČITAJ I OVO
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE