GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Capak: Razgovori o revitalizaciji Imunološkog zavoda su u kasnoj fazi

Capak: Razgovori o revitalizaciji Imunološkog zavoda su u kasnoj fazi
OTKRIĆA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2021 / 18:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Razgovori o revitalizaciji Imunološkog zavoda su u kasnoj fazi i ta bi ustanova ponovno mogla postati "velik igrač" u proizvodnji cjepiva, rekao je u srijedu ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

On je sudjelovao na konferenciji “EU strategija cijepljenja” u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj na kojoj se govorilo i o jačanju europskih kapaciteta za proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa koji su se pokazali nedostatni.

Ravnatelj HZJZ-a je rekao da je Imunološki zavod “u drugoj polovici 20. stoljeća bio jedan od velikih igrača na području proizvođača i izvoznika bakterijskih cjepiva”, a koji je iz raznih razloga, “poput globalizacije proizvodnje i nespretnosti u privatizaciji”, došao na “niske grane”.

Dodao je kako je revitalizacija Zavoda u idućim godinama u planovima vlade i ministarstva zdravstva, “što nije jednostavan proces”.

“Koliko je meni poznato, ti razgovori oko revitalizacije su već prilično daleko došli, imaju čak i zemljište Brezju u blizini Samobora i završene planove za izgradnju novog pogona”, kazao je Capak, dodavši da je dosadašnji pogon teško stradao u potresima.

“Treba reći i da Imunološki zavod, iako je mnogo ljudi otišlo, još uvijek ima zaposlenike koji znaju nešto o proizvodnji cjepiva te posjeduje matične sojeve koji su vrlo vrijedni i koji bi mogli poslužiti za proizvodnju virusnih cjepiva kojih nedostaje na svjetskom tržištu”, rekao je Capak i istaknuo da je lako izvediva i proizvodnja cjepiva protiv covida-19 po licenci farmaceutskih tvrtki.

Na Capaka se nadovezao ravnatelj Glavne uprave EK za zdravlje i sigurnost hrane John-F Ryan, kazavši kako će EU u budućnosti jačati kapacitete za proizvodnju cjepiva, što će podržati i EK udruživanjem “raznih igrača i aktera u farmaceutskom sektoru”.

Tagovi: Krunoslav Capak, Imunološki zavod
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE