GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Capak: Siguran sam da postoji razlog za zatvaranje teretana

Capak: Siguran sam da postoji razlog za zatvaranje teretana
PODRŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2020 / 20:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Capak rekao je u četvrtak da Nacionalni stožer pažljivo prati situaciju u županijama i podržat će sve prijedloge lokalnih stožera, ali pazeći da su mjere konzistentne na nacionalnoj razini.

Gostujući večeras u Dnevniku RTL televizije, Krunoslav Capak je izrazio zadovoljstvo pojačanim angažmanom lokalnih stožera u suzbijanju epidemije Covida-19, jer "oni najlakše mogu uočiti što se kod njih događa i gdje je problem, te kako mogu spriječiti daljnje širenje koronavirusa, što je puno teže vidjeti iz Nacionalnog stožera".

"Mislim da to ide dobrim smjerom, osim Slavonsko-brodske i Splitsko-dalmatinske županije", kazao je. Nacionalni stožer civilne zaštite danas je primio dodatne prijedloge iz Međimurske i Dubrovačko-neretvanske županije, a očekuje se da će ih sutra biti još, nakon danas održanih sastanaka lokalnih stožera nekih županija, koje su najavile dostavu svojih kompletnih prijedloga u petak, dodao je Capak.

"Sutra će stožer to pažljivo razmotriti. U svakom slučaju, mi ćemo lokalne stožere uvijek podržati, s time da moramo paziti da te mjere moraju biti na razini čitave Hrvatske konzistentne", rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Govoreći o situaciji u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je trećina ukupnog broja današnjih novozaraženih osoba, Capak je kazao kako Nacionalni stožer održava kontinuiranu komunikaciju s tamošnjim lokalnim stožerom civilne zaštite te prati situaciju.

Što se tiče zatvaranja teretana i fitnes centara u toj županiji, istaknuo je kako je riječ o mjeri koja je donijeta na 14 dana, te da je siguran da su kolege iz lokalnog stožera imale razloga za takvu odluku. Napomenuo je da se potencijalna žarišna mjesta utvrđuju dobrom epidemiološkom anamnezom.

"Naravno, fitnes centri, sport, tjelesna aktivnost strahovito je važna za zdravlje, i mi ćemo pažljivo razmotriti donošenje takvih mjera i preporučit ćemo, ako vidimo da se situacija poboljšava, da se što prije takva mjera prema tim nama suradnim ustanovama, koje nam pomažu u očuvanju i stjecanju zdravlja, da im pomognemo u tome da se otvore", poručio je.

Govoreći o gužvama u HZJZ-u na testiranju na Covid, kazao je da ta ustanova trenutno dnevno testira maksimalno oko tisuću uzoraka. No, dodao je, očekuje se smanjenje pritiska od petka, za kada je najavljeno da više neće biti potrebno preuzimati dio uzoraka od Zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar.

Također, veći broj testiranja uskoro će omogućiti novonabavljeni instrument koji bi trebao biti stavljen u funkciju u idućih desetak do 14 dana, istaknuo je Capak. Riječ je o instrumentu nešto manjeg kapaciteta od onog kakav ima Infektivna klinika dr. Fran Mihaljević, a koji može dnevno može obraditi oko 1500 uzoraka, pojasnio je.

Capak je komentirao i opasnosti od stavljanja Hrvatske na crvenu listu europskih zemalja, nakon što nas je danas Danska stavila na narančastu. Ističe kako je unatoč visokoj incidenciji - više od 60 zaraženih u 14 dana na 100 tisuća stanovnika - Hrvatska još uvijek na zelenoj listi većine europskih zemalja te naši građani mogu gotovo svugdje normalno putovati.

"Vidjet ćemo razvoj situacije. Mi se nadamo da ćemo tu brojku sada kad jenjava turistička sezona, uspjeti smanjiti i popraviti naše pokazatelje", zaključio je.

Tagovi: Krunoslav Capak, Splitsko-dalmatinska županija, koronavirus u Hrvatskoj, Nacionalni stožer Civilne zaštite, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE