GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čeka se nalaz obdukcije muškarca preminulog nakon cijepljenja AstraZenecom

Čeka se nalaz obdukcije muškarca preminulog nakon cijepljenja AstraZenecom
OBDUKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.03.2021 / 07:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je u srijedu da joj je stigla prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom kod cjepiva AstraZenece u 33-godišnje osobe, koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja. Sinoć je održan hitan sastanak predstavnika HALMED-a, šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka i ministra zdravstva Vilija Beroša.

HALMED je trenutno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti, naveli su u priopćenju.

“U prijavi je navedena trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda. U što skorijem roku očekujemo zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije koja je u tijeku”.

Hitni je sastanak sazvan jer se javila bojazan da bi ovaj slučaj mogao biti sličan nekima od slučajeva koji su prijavljivani u Europi, vezano uz poremećaje krvi, javlja Index. U ovom se slučaju, međutim, ne sumnja na stvaranje krvnih ugrušaka, nego na manjak trombocita, krvnih stanica koje sudjeluju u zgrušavanju krvi. Smanjenje broja trombocita se također spominjalo u Europi kao moguća posljedica cijepljenja AstraZenecom.

Na sastanku je usuglašeno da će se za ocjenu slučaja smrti 33-godišnjaka pričekati obdukcija koja će biti završena danas tijekom dana. Nakon nje bi trebao biti jasniji uzrok smrti muškarca.

Podsjetimo, Hrvatska je jedna od zemalja koje nisu zaustavile cijepljenje AstraZenecom. To je učinilo otprilike pola zemalja Europske unije zbog sumnji na to da bi pojave krvnih ugrušaka nakon cijepljenja mogle biti povezane s cjepivom AstraZenece.

Premijer Andrej Plenković jučer je izjavio kako nema dokaza koji bi Hrvatsku naveli na prekid cijepljenja AstraZenecom.

Tagovi: muškarac preminuo nakon cijepljenja, AstraZeneca, HALEMD, VAili Beroš, Krunoslav Capak
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE