GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čelnik europskih Zelenih: Zelene politike nisu ni lijeve ni desne

Čelnik europskih Zelenih: Zelene politike nisu ni lijeve ni desne
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Supredsjednik Europske stranke zelenih i austrijski europarlamentarac Thomas Waitz istaknuo je u razgovoru za Hinu da zelene politike nisu ni lijeve ni desne nego su prije svega suočavanje s posljedicama ljudskih djelovanja na klimu i okoliš.

Waitz, član austrijskih Zelenih, došao je početkom mjeseca u Hrvatsku na poziv čelnika OraH-a Zorislava Antuna Petrovića kako bi u kampanji za lokalne izbore podržao kandidate Zeleno-lijeve koalicije.

Tomislav Tomašević, kandidat za zagrebačkog gradonačelnika platforme Možemo i koalicijskih partnera, u nedjelju je uvjerljivo pobijedio u prvom krugu izbora za gradonačelnika, a koaliciji nedostaje tek jedan mandat za apsolutnu većinu u gradskoj skupštini.


Austrijski eurozastupnik u ponedjeljak je na svom Twitter računu čestitao na odličnom izbornom rezultatu te poručio da "Zagreb zaslužuje da napore na oporavku vodi demokratski i građanima predvođen pokret".

"Svaka čast! Zeleni val preuzima Zagreb!, poručili su im, pak, Europski zeleni i naveli da je kampanja njihovih hrvatskih partnera bila usredotočena na "zeleni" oporavak nakon potresa i obećanju da će okončati "klijentelizam, nepotizam i loše upravljanje gradom",

Kurzov manjinski partner

Waitzova stranka manjinski je koalicijski partner u vladi desnog centra premijera Sebastiana Kurza.

On to objašnjava činjenicom da je austrijska desnica u mnogim pitanjima "probavljiva", suprotno od hrvatske koja je “vrlo nacionalistička čak i unutar spektra europskih konzervativnih stranaka”.

Waitz kaže da zelene politike nisu same po sebi “lijeve ni desne”, već je riječ o “pitanju suočavanja s realnošću”.

“Čuvanje planeta se može smatrati konzervativnom politikom jer želimo očuvati planet i mogućnost života za buduće generacije”, ustvrdio je Waitz u razgovoru za Hinu.

“Kada gledate političke aktivnosti zelenih vidite politike koje su dijelom konzervativne, a dijelom se smatraju lijevima”, dodao je.

Zelene političke opcije primarno su nastale kao gradski pokret i imaju širom Europe najveću podršku u velikim gradovima.

Waitz ističe da zelene stranke mogu proširiti bazu svojih glasača tako što će “uključiti političare koji dolaze iz istog društvenog miljea kao glasači”.

“Ako imate akademsko obrazovanje i odrasli ste u okruženju više srednje klase, teško ćete prenijeti poruku seljacima i radnicima”, objašnjava.

“Moramo uključiti ljude koji dolaze iz tih društvenih slojeva jer oni mogu prevesti kompleksne politike u svakodnevni život”, protumačio je austrijski eurozastupnik.

Tim načinom europski su zeleni posljednjih godina proširili svoju biračku bazu i bilježe rast popularnosti u nizu europskih država.

Prema zadnjim ispitivanjima njemačkog javnog servisa ZDF u svibnju, njemački zeleni po popularnosti su prestigli demokršćansku uniju CDU/CSU.

EU očekuje da Hrvatska ulaže u željezničke linije

Waitz je Hini naveo kakve bi zahtjeve EU-ov Zeleni plan mogao postaviti pred Hrvatsku i najavio za koje bi projekte Hrvatska mogla očekivati podršku europskih zelenih.

Pregovarači Vijeća EU-a i EP-a u travnju su postigli dogovor o zakonu o klimi prema kojem će Unija do 2030. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55 posto u odnosu na 1990.

Smanjenje emisije podrazumijeva i manje oslanjanje na fosilna goriva zbog čega Waitz smatra da bi Hrvatska trebala uložiti u željezničke linije.

“Europska unija upravo očekuje od Hrvatske takve projekte. Molim vas, investirajte, možda ne u brze linije, ali u linije prikladne brzine do Ljubljane, Maribora, Beča, Graza, Budimpešte, Beograda”, poručio je austrijski europarlamentarac.

Hrvatska ne treba otkrivati toplu vodu

EU u sklopu Europskog zelenog plana provodi i strategije održivog razvoja poljoprivrede. Tako, primjerice, nova strategija “Od polja do stola” predviđa smanjenje upotrebe pesticida za 50 posto do 2030. godine.

“Hrvatska hitno mora investirati u obrazovanje mladih poljoprivrednika kako bi ih podučila održivoj poljoprivredi”, kazao je europarlamentarac.

Hrvatske vlasti ne trebaju pritom “otkrivati toplu vodu”, već samo primijeniti obrasce primijenjene drugdje u EU-u.

Provedba strategije “Od polja do stola” mogla bi imati velike posljedice za hrvatske vinogradare pošto određene sorte vina, poput pošipa, uvelike ili potpuno ovise o pesticidima.

Waitz, koji je bio član Posebnog odbora EP-a za pesticide, ističe da “postoje sorte vina koje traže manje pesticida”, a pritom daju “najkvalitetnije vino”.

Zbog klimatskih promjena se “moramo naviknuti na propitivanje starih modela proizvodnje”, smatra eurozastupnik.

Organska hrana jeftinija je od industrijske

Na prigovor da ekološki uzgoj podrazumijeva i skuplju cijenu proizvoda, Waitz odgovara da ne treba “odlučivati o socijalnim politikama na osnovu cijena hrane, pogotovo ako pritom uništavamo temelje naše proizvodnje”.

“Vanjski troškovi proizvodnje hrane nisu uračunati u cijenu, ali građani je plaćaju zbog uništavanja koje proizvodi klasična, industrijska poljoprivreda”, ocijenio je.

Pojasnio je kako je njegova pokrajina Štajerska jedan od najvećih proizvođača svinjetine zbog čega je cijena toga mesa jeftina, ali je posljedično došlo i do onečišćenja pitke vode.

Zbog toga “svi gađani u regiji plaćaju skuplju vodu za jeftinu proizvodnju svinjetine”, istaknuo je Waitz.

“Ako gledate vanjske troškove proizvodnje i ako ih dodamo cijeni, organska bi hrana bila 30 posto jeftinija od konvencionalne proizvodnje”, poručio je.

Masovni turizam može biti održiv

Waitz se osvrnuo i na utjecaj Europskog zelenog plana na turizam, krucijalnu granu hrvatske ekonomije.

Kazao je da masovni turizam nije sam po sebi problem za okoliš, već je glavno pitanje je li turizam “postavljen na održivim nogama” ili se povećava “pritisak na more”.

"Masovni turizam može biti strukturiran na održiv način", kazao je. Istaknuo je kako mora biti promijenjena paradigma: “Gradi brzo, zaradi brzo i nemoj misliti o onome što ostavljaš iza sebe”.

“To je primarno pitanje, a ne koliko imamo turista u hotelu”, kazao je Waitz.

Također je apostrofirao da je važno da namirnice koje se koriste u turističkom sektoru dolaze iz neposrednog okruženja.

“Regionalna hrana na jelovniku je nešto što ispunjava uvjete za visokokvalitetni turizam”, kazao je i dodao takvu ponudu sve više cijene turisti širom EU-a.

Hrvatske šume možda ne bi trebale upravljati zaštićenim područjima

Udruga VIDRA - Veterani i društvena akcija i Zeleni odred prošloga su mjeseca ispred Ureda EK u Zagrebu prozvali Hrvatske šume da manipuliraju građanima i zlorabe stanovništvo u svrhu nelegalnog obavljanja šumarskih radova i da krivotvore dokumente o poslovanju čime obmanjuju institucije EU i time stječu nepripadnu materijalnu korist.

Waitz je objavio na svojoj stranici izvješće udruge VIDRA koja tvrdi da Hrvatske šume prekomjerno sijeku i krše europsku direktivu Natura 2000. pa je poslao pismo Europskoj komisiji i zatražio da ispita slučaj.

Austrijski europarlamentarac smatra da "sječe šuma nisu uopće prikladne za budućnost" te da samo pojačavaju globalno zatopljenje.

Istaknuo da su Hrvatske šume javna kompanija, ali zarađuju putem sječe šuma zbog čega bi “bilo dobro da Hrvatska promisli je li dobro da Hrvatske šume upravljaju zaštićenim područjima”.

Tagovi: Thomas Waltz, organska hrana, Hrvatske šume, željeznica, Sebastian Kurz, Europska stranka zelenih, zelene politike, Možemo!, održivi razvoj, održivi turizam
PROČITAJ I OVO
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
SUSRETI
Anušić: Hrvatska u potpunosti stoji uz Kosovo
PRIŠTINA - Ministar obrane Ivan Anušić razgovarao je u srijedu u Prištini s kosovskim kolegom Ejupom Maqedoncijem o bilateralnoj obrambenoj suradnji i prenio mu poruku da Hrvatska "u potpunosti stoji uz Kosovo i pravo te zemlje na neovisnost", priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Plenković: Nemam pojma tko je AP
PREMIJER
Plenković: Nemam pojma tko je AP
ZAGREB - S nama idu HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir, rekao je Plenković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE