GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čelnik Hrvatskih suverenista: pokrećemo referendum za zaštitu nacionalne valute kune

Čelnik Hrvatskih suverenista: pokrećemo referendum za zaštitu nacionalne valute kune
REFERENDUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2021 / 12:00
Autor: SEEbiz/Glas Istre
ZAGREB - Hrvatski suverenisti najavili su u četvrtak da u listopadu počinju s prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma za zaštitu nacionalne valute kune, jer smatraju da se o odricanju od monetarnog suvereniteta mora očitovati hrvatsku narod.

"Za ulazak u Europsku uniju imali smo referendum, kao i oko izlaska iz Jugoslavije, a kada se govori o odricanju od suvereniteta, što odricanje od nacionalne valute jest, smatramo da se hrvatski narod o tom pitanju mora izjasniti na referendumu", istaknuo je čelnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je da se oko svih ključnih tema u društvu treba tražiti stav naroda, a ovaj referendum održao bi se pod nazivom "Zaštitimo hrvatsku kunu".

Dodao je kako je točan "protuargument trenutačno vladajuće garniture" da je uvođenje eura već davno predviđeno Ugovorom o pristupanju EU, ali i naglasio da nijedan hrvatski građanin od onih dvije trećine koji su glasovali za EU nije znao da smo se obvezali da ćemo u nekom roku uvesti euro, odnosno, ući u eurozonu.

Stoga smatramo da se o ovom važnom pitanju, želi li hrvatsku kunu ili euro, treba očitovati narod, kazao je Zekanović.

Naveo je da kada govori o suverenitetu misli i o zaštititi ekonomskih interesa hrvatskog naroda, napominjući da je to i pitanje standarda jer je u svim zemljama koje su uvele euro, naveo je, standard pao, a cijene u maloprodaji porasle.

Rekao je i da neke zemlje EU nisu uvele euro, a da hrvatske vlasti, ocijenio je, to čini isključivo kako bi se dodvorili trenutačno vladajućoj garnituri u Bruxellesu, što nije interes hrvatskog naroda.

Zekanović ne misli da je u koliziji sa samim sobom i nedosljedan jer se protivi euru iako istodobno ima i kredit i štednju u eurima.

"Krediti u eurima su bili povoljniji i naravno da sam ga zato podignuo. Kada krediti budu povoljniji u kunama, naravno da će hrvatski građani podizati kredite u kunama. Zato je potreban HNB, bankarski sustav i politička odluka Vlade da se to omogući i to je obrana suvereniteta", poručio je

Tagovi: euro, monetarni suverenitet, kuna, referendum, Hrvoje Zekanović, hrvatski suverenisti
PROČITAJ I OVO
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ANALITIČARI
Puhovski: Domovinski pokret neće izdati birače ako odu s HDZ-om
ZAGREB - Politički analitičar Žarko Puhovski na televiziji N1 komentirao je rezultate izbora i moguće poslijeizborne kombinacije za sastavljanje parlamentarne većine i formiranje vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE