GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Češka ukinula djelomičnu obvezu cijepljenja zbog društvenog razdora

Češka ukinula djelomičnu obvezu cijepljenja zbog društvenog razdora
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.01.2022 / 17:57
Autor: SEEbiz / H
PRAG - Češka vlada ukinula je srijedu uredbu kojom je cijepljenje protiv covida-19 trebalo u ožujku postati obvezno za radnike u nekim sektorima te za sve starije od 60 godina kako bi izbjegla "produbljivanje pukotina u društvu", dok je zemlja zabilježila rekordan broj slučajeva.

Premijer Petr Fiala kazao je da njegova nova desnocentristička vlada ne vidi razloge za obvezno cijepljenje koje je prethodna vlada planirala za određene sektore.

"Time se ne mijenja naš stav o cijepljenju. To je nesumnjivo najbolji način borbe protiv covida-19, ali ne želimo produbljivati pukotine u društvu", kazao je Fiala na novinskoj konferenciji.

Prethodna je vlada u prosincu uvela obvezu cijepljenja za radnike u bolnicama, domovima za starije i nemoćne, policajce, vojnike i neke druge profesije te za sve starije od 60 godina.

Ta je odluka trebala stupiti na snagu u ožujku 2022., a zbog nje su izbili prosvjedi.

Istovremeno u zemlji s 10,7 milijuna stanovnika zabilježeno je rekordnih 28.469 slučajeva zaraze covidom-19 u posljednja 24 sata.

To je dvostruko više slučajeva od 12.371 tjedan dana ranije.

Razmjerno kao i u drugim srednjoeuropskim zemljama vlada očekuje oko 50 tisuća slučajeva dnevno do kraja mjeseca.

Kako bi se pripremili na nestašicu radnika zbog izolacije, pozitivni, ali asimptomatski ključni zdravstveni radnici i osoblje soicjalnih službi može nastaviti raditi.

Poduzetnici traže širenje liste zanimanja kojima će to također biti dopušteno.

Fialina vlada također je skratila vrijeme izolacije, dok je uvela obvezu testiranja radnika u tvrtkama od ovoga tjedna.

Broj hospitaliziranih ne prati porast broja slučajeva, već je pao na 1635 u utorak u odnosu na 1761 dan ranije.

To je puno manje od vrhunca hospitaliziranih tijekom vala varijante delta početkom prosinca kada je bilo hospitalizirano više od 7 tisuća ljudi.

Od početka pandemije u zemlji je s covidom-19 umrlo 36.937 osoba, što je jedna od najgorih stopa umrlih po glavi stanovnika u svijetu.

Tagovi: koronavirus u Češkoj, obvezno cijepljenje
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE