GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četrdeset godina od osnivanja Solidarnosti

Četrdeset godina od osnivanja Solidarnosti
OBLJETNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2020 / 08:51
Autor: SEEbiz / H
GDANJSK - Prije 40 godina, 31. kolovoza 1980., štrajkaši u poljskom brodogradilištu u Gdanjsku i komunistički režim potpisali su povijesni sporazum koji je omogućio uspostavu Solidarnosti, prvog neovisnog sindikata u sovjetskom bloku.

Nezamisliv samo nekoliko tjedana ranije, sporazum iz Gdanjska postignut je nakon dva mjeseca društvenih nemira širom Poljske koje je potaknulo poskupljenje mesa.

Prosvjedi su se intenzivirali 14. kolovoza kada je 17.000 radnika brodogradilišta Lenjin u Gdanjsku krenulo u štrajk zahtijevajući, među ostalim, vraćanje otpuštenih radnika, slobodu osnivanja sindikata, ograničavanje cenzure te oslobađanje političkih zatvorenika.

Lech Walesa - karizmatični govornik

Lech Walesa, 35-godišnji električar u brodogradilištu koji je dobio otkaz četiri godine ranije zbog aktivizma, preskočio je visoki vanjski zid, pridružio se štrajkašima i uskoro postao njihov vođa, nametnuvši se kao karizmatični govornik.

Uprava je brzo popustila u nekoliko pitanja, ali su štrajkaši željeli više, a posebice osnivanje slobodnih sindikata.

"Nisam dopustio da me komunisti prevare", reći će Walesa godinama kasnije.

Štrajk je poprimio političku dimenziju kad su mu se pridružili intelektualci disidenati koji su preuzeli savjetodavnu ulogu.

Radnici su znali da postoji mogućnost krvavog gušenja štrajka, jer se to događalo prije, su ih legendarne riječi "ne bojte se" koje je godinu dana ranije izrekao poljski papa Ivan Pavao II. tijekom posjeta Varšavi, prijestolnici duboko katoličke zemlje.

Dan i noć obitelji i pristalice dolazili bi do zatvorenih vrata brodogradilišta s hranom, pićem i cvijećem pružajući štrajkašima moralnu potporu. Diljem zemlje održavane su mise kao potpora štrajku.

Potpredsjednik vlade Mieczyslaw Jagielski 22. kolovoza vodio je vladino izaslanstvo na pregovore u Gdanjsk. Razgovori u brodogradilištu emitirani preko zvučnika.

Sporazum o neovisnom sindikatu

Vlasti i štrajkaški odbor postigli su sporazum 31. kolovoza u Gdanjsku.

Walesa je tada na televiziji proglasio okončanje štrajka. Zapjevao je nacionalnu himnu, a potpredsjednik vlade mu se pridružio.

"Nismo dobili sve što smo željeli. Ali smo dobili ono što je bilo moguće u toj situaciji. Ostatak ćemo dobiti kasnije", kazao je Walesa.

Tim je sporazumom odobren neovisni sindikat - prvi u cijelom sovjetskom bloku - i predviđeno je pravo na štrajk, ograničenje cenzure, povećanje plaća, prenošenje nedjeljne mise na radio-televiziji i oslobađanje političkih zatvorenika.

Potpisivanje sporazuma održalo se u velikoj konferencijskoj dvorani sa zanimljivom dekoracijom - križem i bistom Lenjina.

Walesa potpisao je dokument olovkom s papinom slikom.

Ali nije dugo potrajalo. Godinu i pol kasnije general Wojciech Jaruzelski proglasio je izvanredno stanje kako bi zabranio sindikat, koji je do tada okupio nevjerojatnih 10 milijuna članova.

Deseci tisuća sindikalnih aktivista uhićeni su, uključujući Walesu koji je proveo u zatvoru 11 mjeseci.

Sindikat je nastavio u tajnosti sa svojim aktivnostima sve dok nije legaliziran 1989. nakon raspada komunističkog bloka.

Godine 1983. Walesa je dobio Nobelovu nagradu za mir, prije nego što je izabran za predsjednika Poljske 1990. na prvim demokratskim izborima u zemlji.

"Kolovoz 1980. bio je kamen temeljac poljske demokracije. Solidarnost je bio izniman po svojoj veličini, strategiji nenasilja i igrao je primarnu ulogu u destrukciji starog sistema", kazao je povjesničar Aleksander Hall.

Tagovi: Lech Walesa, Solidarnost, Poljska, Wojciech Jaruzelski, papa Ivan Pavao II., komunizam, Gdanjsk
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE