GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čičin-Šain: Najgore je tek pred nama

Čičin-Šain: Najgore je tek pred nama
IMUNOLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.11.2020 / 23:17
Autor: SEEbiz / HRT
ZAGREB - "Pedeset mrtvih dnevno je rezultat onih koji su se inficirali prije 3 ili 4 tjedna, a tada je bilo 1000, 2000 potvrđenih novih slučajeva. To znači da će se sve te brojke dizati i da je ono najgore još uvijek pred nama. Dnevni broj novozaraženih je sigurno još veći", rekao je u Dnevniku HRT-a dr. sc. Luka Čičin-Šain, virusni imunolog Centra za infektološka istraživanja Helmholtz.

Komentirao je mjere u Hrvatskoj. Kaže da bi trebale biti još strože ako želimo da se brojke zaraženih spuste.

"Strože mjere koje su sad stupile na snagu su na razini lockdown lighta koji je sad u Njemačkoj. U idealnom slučaju bi mogle dovesti do toga da brojke stagniraju, ali ne vidim kako bi brojke na osnovu ovih mjera počele padati.

Na vladi je da odluči hoće li ostati na ovim mjerama ili će krenuti s još nekim strožim mjerama da bi se broj stvarno početi spuštati", komentirao je Čičin-Šain za HRT.

"Ja vjerujem da ćemo početi s cijepljenjem sredinom prosinca, početkom siječnja", kazao je te dodao: "Kad svi rezultati budu provjereni i kad budemo sigurni da nuspojave neće kritične za određene skupine bolesnika".

O ruskom cjepivu Sputnik kazao je kako postoji određena skepsa jer su početni rezultati bili čudni i nekonzistentni. Naglasio je da su u prve dvije faze ispitivanja cjepiva bili cijepljeni uglavnom mladi muškarci - "što nije vrsta ljudi koju želite cijepiti". "Cjepiva trebaju starijim osobama, osobama s dijabetesom ili drugim zdravstvenim problemima. A rezultate treće faze nismo ni vidjeli", kazao je te dodao kako će se sva cjepiva testirati na isti način i svima će biti dana šansa.

"U Njemačkoj je stanje nešto bolje nego u Hrvatskoj - oko 20 tisuća je novozaraženih dnevno. To je visoki broj, ali je stabilan već nekoliko tjedana. To je otprilike kao da je u Hrvatskoj oko tisuću novozaraženih dnevno. Ovu situaciju njemački zdravstveni sustav može podnijeti", kazao je Luka Čičin-Šain.

Dodao je kako se još na proljeće vidjelo da strože mjere daju rezultate. To se sada događa i u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji. Oni kontroliraju epidemiju, ali na uštrb gospodarstva, kazao je.

Tagovi: Luka Čičin-Šain, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE