GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijepljenje protiv gripe ipak tek krajem listopada

Cijepljenje protiv gripe ipak tek krajem listopada
GRIPA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.09.2020 / 08:17
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Na putu je 460 tisuća doza, a nabaviti su željeli još dodatnih 130 tisuća, ali hoće li one stići, još ne znaju. Otprilike ovakva je situacija, ukratko, s cjepivom protiv gripe u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, iz kojeg nam kažu da bi prve doze pacijenti trebali primiti krajem listopada.

Početak sljedećeg mjeseca, podsjetimo, spominjao se još prije nekoliko tjedana kao najizgledniji za prva procjepljivanja, ali budući da 460 tisuća naručenih doza još putuje od firme koja ih treba isporučiti prema HZJZ-u, start borbe protiv gripe malo će se prolongirati.

– Lani smo počeli s cijepljenjem u prvom tjednu studenog, tako da nekoliko dana ne bi trebalo biti presudno, ali naravno da želimo krenuti što prije – neslužbeno kažu Večernjem listu iz HZJZ-a, iz kojeg su, baš kao i svjetski te naši stručnjaci, već više puta isticali da će ove godine, zbog epidemije koronavirusa, posebno važno biti cijepiti se upravo protiv gripe.

U startu je, zbog toga, naručeno sto tisuća doza cjepiva više nego prošle godine, a od tvrtke koja isporučuje “standardne” doze pokušalo se naručiti još 130 tisuća dodatnih, međutim, to je zapelo.

– Odabrani ponuditelj pisano se očitovao da nije u mogućnosti dostaviti ponudu za žurnu nabavu zbog izvanredne epidemiološke situacije – stoji u dokumentaciji koju je HZJZ pripremio za natječaj koji će pustiti u proceduru javne nabave, ne bi li se dodatne količine cjepiva ipak nabavile. Procjena je da će one stajati 8,8 milijuna kuna bez PDV-a, a trebale bi stići u prosincu. Ako će stići.

– Pokušavamo ugovoriti dodatne količine, što ne možemo u ovom trenutku garantirati. Dodatne doze koje pokušavamo nabaviti namijenjene su skupinama kojima je cijepljenje besplatno. Cjepivo će se distribuirati čim stigne u Hrvatsku sa svim potrebnim odobrenjima. Sukladno tome, početak cijepljenja očekujemo krajem listopada, o čemu ćete biti obaviješteni i na službenoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – kazali su nam jučer u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a, iz koje su istaknuli i za koga sve će cjepivo protiv gripe biti besplatno.

Kriteriji od lanjske sezone gripe nisu se mijenjali pa će se za gratis cjepivo moći prijaviti osobe starije od 65 godina, štićenici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, pacijenti s kroničnim bolestima, posebice oni s oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, pogotovo onu s oštećenom plućnom funkcijom i s kongenitalnim manama. Besplatno će se cijepiti i odrasli te djeca s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunosustava, uključujući oboljele od malignih bolesti, osobe na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima, osobe s HIV infekcijom. Također, djeca i adolescenti na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu, radnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstveni radnici i trudnice.

A koliko je važno sad cijepiti se protiv gripe, već je prije naglasila ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić, koja je kazala da se upravo cjepivom protiv gripe može izbjeći scenarij da se u isto vrijeme pojavi infekcija “i jednim i drugim virusom”, odnosno da osoba u isto vrijeme oboli od gripe i koronavirusa.

– Bilo bi dobro da se protiv gripe cijepi što šira populacija – rekla je Alemka Markotić, dok je član Znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc pojasnio da će se organizam, dođe li u istom trenutku u kontakt s oba virusa, teško izboriti.

Znanstvenik Igor Štagljar istaknuo je već prije za Večernji list kako je cjepivo protiv gripe efikasno u 50 posto slučajeva, a smanji li se broj pacijenata za 50 posto, već je napravljeno puno.

– Moj savjet svima je da se cijepe ove jeseni protiv gripe, to ću preporučiti i svim svojim članovima obitelji – kazao je Štagljar.

Tagovi: cijepljenje protiv gripe, gripa, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Covid-19, Igor Štagljar, Alemka Markotić, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
PREMIJER
Plenković o ograđenom Markovom trgu: Što ne otvorimo Pantovčak?
ZAGREB - Glavna vladajuća stranka HDZ predala je u rano popodne izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu, a medijima se nakon predaje obratio predsjednik te stranke Andrej Plenković.
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE