GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cjepivo stiže 27. prosinca, Vlada kreće u veliku kampanju

Cjepivo stiže 27. prosinca, Vlada kreće u veliku kampanju
CIJEPLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2020 / 08:45
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - "Zajedno kroz krizu" naziv je javnozdravstvene kampanje za cijepljenje koja će se u utorak naći na užem kabinetu, a u srijedu 23. prosinca bit će potvrđena na Vladi, kada službeno počinje kampanja cijepljenja stanovništva u svrhu zaštite od covida-19.

Nacionalni program cijepljenja protiv covida-19 izradio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a njime su obuhvaćene sve radnje i postupci u organizaciji i provedbi cijepljenja građana Republike Hrvatske. Program je tijekom vikenda poslan i u ministarstva na davanje mišljenja, nakon čega ide na usvajanje.

Usvajanjem Plana cijepljenja građana zapravo počinje i javna informativno-edukativna kampanja u Hrvatskoj za pripremu i provedbu cijepljenja. Kampanja je dio zajedničke kampanje EU pod sloganom "Zajedno kroz krizu". Cilj je hrvatske nacionalne kampanje, doznajemo, građanima pružiti što više informacija o cjepivu, njegovim svojstvima i učincima, mogućim popratnim pojavama i kontraindikacijama prilikom i poslije cijepljenja, kao i organizaciji i načinima provedbe programa cijepljenja za sve građane koji se odluče cijepiti. Nositelj programa je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a u provedbu su uključene sve ustanove iz javnozdravstvenog sektora te ustanove socijalne skrbi.

Prema zajedničkom planu EU, prve isporuke cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech u svim zemljama EU bit će 26. prosinca 2020. godine, i to u simboličnim količinama, a prva cijepljenja obavila bi se 27., 28. i 29. prosinca 2020., čime bi se označio i početak procesa cijepljenja stanovništva zemalja EU. Daljnje isporuke cjepiva odvijat će se u tjednim tranšama prema planu i najavama proizvođača, a u skladu s rokovima i dinamikom isporuka organizirat će se cijepljenja prema programu prioriteta za pojedine skupine. Što se tiče programa ugovaranja, kupnje i dobave cjepiva od šest svjetskih proizvođača i dobavljača za potrebe Republike Hrvatske dio smo jedinstvenog zajedničkog programa EU, čime je osigurano da RH i njezini građani imaju jednake uvjete kao i sve druge članice EU.

Kada gledamo doze cjepiva, Hrvatska je rezervirala/ugovorila milijun doza cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech, 2,7 milijuna doza cjepiva Astra Zenece, 900.000 doza cjepiva Johnson&Johnsona te milijun doza cjepiva proizvođača Moderna/Lonza. Dakle, ukupno je ugovorena količina od 5,6 milijuna doza, što je dostatno za cijepljenje 2,8 milijuna punoljetnih osoba, tako da se pazilo da ugovorene količine budu dostatne za sve punoljetne građane. Što se tiče djece, za sada nije registrirano niti planirano cijepljenje maloljetnih osoba. Primjerice, za razliku od EU, koja je granicu povukla na 18 godina, Velika Britanija je postavila granicu nešto niže, na 16 godina. Cijepljenje je, kao što se to otpočetka komunicira, besplatno za sve građane.

HZJZ kao nositelj programa cijepljenja osigurao je sa svojim partnerima odgovarajuće kapacitete i uvjete za smještaj i skladištenje cjepiva koje će biti isporučivano Hrvatskoj. Primjerice, cjepivo Pfizer/BioNTecha zahtijeva pohranu u posebnim uvjetima, u komorama na temperaturi od -70 Celzijevih stupnjeva. Za pohranu cjepiva koristit će se takve komore u tvrtki Medoka te u Imunološkom zavodu. Cjepivo proizvođača Moderna/Lonza zahtijeva skladištenje na temperaturi od -20 Celzijevih stupnjeva.

Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a, rekao je da će cjepivo biti definirano Vladinom nacionalnom strategijom protiv koronavirusa te da je za danas predviđena sjednica Europske agencije za lijekove, koja bi trebala donijeti pozitivno mišljenje.

- Nakon toga slijedi ocjena lijeka. Sve stručne informacije su u opisu lijeka. To će biti dostupno u našoj bazi lijekova, kao i na linku Europske komisije. Uključivat će kontraindikacije, indikacije i nuspojave. Još je potrebno provesti dodatnu provjeru kakvoće i HALMED treba dati suglasnost. To je postotak uzajamnog priznavanja - naglasio je.

Prioritetne skupine za provedbu cijepljenja predviđene su u programu tako da će se prvo cijepiti zdravstveni djelatnici koji su u izravnom kontaktu sa zaraženima i oboljelima od covida-19. Njih program definira kao grupu A1. Grupu A2 čine korisnici ustanova socijalne skrbi (štićenici domova za starije i nemoćne osobe), kojih je u Hrvatskoj oko 25.000, te zaposlenici koji rade u tim ustanovama (u RH ih je oko 13.000 do 14.000). Potom će na red za cijepljenje doći sve osobe starije od 65 godina te osobe s ozbiljnijim zdravstvenim tegobama (onkološki bolesnici, dijabetičari, osobe s kardiovaskularnim bolestima…). Iza njih dolaze na red svi ostali punoljetni građani RH koji se žele cijepiti. Cijepljenje će se obavljati u dva navrata. Poslije primitka prve doze cjepiva docjepljivanje će se obaviti nakon 28 dana. Cijepit će se istovrsnim cjepivom oba puta.

Tagovi: cijepljenje protiv koronavirusa, Siniša Tomić, HALMED, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, cjepivo protiv koronavirusa, Pfizer, BioNTech
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
REAKCIJE
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta negira i da su počeli pregovori s bilo kojom stranom, te da u toj stranci već traže neke resore: Utvrdit ćemo programska načela za pregovore od kojih ne odstupamo.
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
JASNA PORUKA
Kolakušić: Nećemo ni sa SDP-om ni s HDZ-om, to je izdaja birača
ZAGREB - Mislav Kolakušić rekao je da ne dolazi u obzir da Pravo i pravda podrže vladu koju vode SDP ili HDZ.
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
POZIV
Tomašević poziva Most i DP da podrže SDP-ovu manjinsku vladu
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je u petak da su spremni ne biti u Vladi, te zatražio od Mosta i Domovinskog pokreta (DP) da učine isto te podrže manjinsku vladu SDP-a kako bi se stavio interes građana ispred fotelja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE