GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić: Jesam li uteg? Odlučit će predsjednik stranke

Ćorić: Jesam li uteg? Odlučit će predsjednik stranke
AFERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 14:20
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić poručio je u utorak kako će o tome je li uteg u Vladi procijeniti prije svih predsjednik stranke, te kako je njegovo rješenje vezano za vjetroelektrane dobilo pozitivnu potvrdu na dvije sudske instance.

"Jesam li uteg u Vladi to će procijeniti prije svega predsjednik stranke, u posljednje tri i pol godine funkcioniram tako da je moj mandat mom predsjedniku svaki dan na raspolaganju“, rekao je ministar na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte iz EU fondova.

"Onog trenutka kad moj predsjednik bude mislio da ne trebam biti dio tog tima, ja ću apsolutno to shvatiti i podržati odluku“, rekao je i naglasio kako čini sve da hrvatsku energetiku, sustav zaštite okoliša, te vodno komunalni sektor dovede u što je moguće bolje stanje.

Ćorić kaže kako je rješenje vjetroelektrane potpisano u skladu sa zakonom, nakon višekratnih konzultacija s institucijama koje čuvaju interes države.

"To je rješenje svoju pozitivnu potvrdu dobilo na dvije sudske instance i ono ni na koji način u tom trenutku nije moglo predstavljati pogodovanje bilo kome“, naglasio je, navodeći da se njime išlo u smjeru 14 drugih rješenja koja su donesena u posljednjih 10-ak godina. „Ono nije iznimka, ono je potvrda prakse koju Ministarstvo, u pravilu, ima“, kazao je.

Upitan je li istina da premijer Plenković nije bio upoznat s njegovim potpisom za vjetroelektrane, odgovorio je kako ga na dnevnoj razini ne upoznaje s rješenjima i potpisima.

Ćorić je istaknuo da prema projekcijama njegova Ministarstva iduća godina ne bi treba donijeti povećanje naknade za obnovljive izvore energije, a time i veće račune za struju.

Kad je riječ o državnim poticajima, podsjeća da postojeći sustav uspostavljen prije njega, postoji već sedam-osam godina.

U 2013. i 2014. su udareni temelji sustava, ako pitate je li on dugoročno opravdan, većina europskih i svjetskih ekonomija izašla je s vremenom iz njega, kaže Ćorić. Navodi kako su tada, u pravilu, zasnovani ugovori za isplatu poticajnih sredstava koja su omogućila da u ovom trenutku u Hrvatskoj imamo oko 900 megavata instalirane proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

Na dio odluka koje diktiraju cijenu utjecao Čačić, na dio Vrdoljak

Naglasio je i kako obnovljivi izvori energije nemaju alternativu, to je smjer kojim Hrvatska treba ići, neovisno o činjenici što trenutno u javnosti imamo situaciju u kojoj se neki projekti propituju.

"Sve projekte koji su sumnjivi, sve sumnje u konačnici treba ispitati i temeljem toga reagirati, no držim da za hrvatsku energetiku, a u konačnici i ekonomiju nije dobro da cijeli sustav obnovljivih izvora energije sada stavljamo pod znak pitanja“, rekao je ministar.

Naveo je i kako su odluke koje uvjetuju cijenu po kojoj se električna energija otkupljuje danas donesene su u Vladi Zorana Milanovića. Na dio tih odluka utjecao je Radimir Čačić, na dio Ivan Vrdoljak, rekao je.

"Ulaskom u ministarstvo, nakon Slavena Dobrovića te sam ugovore naslijedio. Ideja promoviranja obnovljivih izvora energije je dobra, no svaka moguća devijacija treba biti otklonjena“, poručio je.

Objasnio je i kako postoji procedura za smjenu predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera) Tomislava Jurekovića, uhapšenog u aferi Vjetroelektrane.

Jurekovića je, kao i ostale članove UV, imenovao je Hrvatski sabor, na poziciji je od 2014., imenovan je na mandat od sedam godina i u ovom trenutku nemam nikakvu informaciju po pitanju njegove odgovornosti, izjavio je ministar.

„Onoga trenutka, ukoliko ta informacija temeljem optužbe, ili bilo kakve inkriminacije izađe u javnost, kad se podnesu kaznene prijave moći ćemo razgovarati o tom smjeru“, kazao je i najavio kako će do kraja tjedna kontaktirati s ljudima iz Here.

Posljednjih dana, kaže, nije imao kontakte sa njima, no do kraja tjedna će to svakako učiniti.

Tagovi: Tomislav Ćorić, afera vjetroelektrane, Radimir Čačić, Ivan Vrdoljak, Tomislav Jureković, Josipa Rimac, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE