GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ćorić postao najslabija Plenkovićeva karika

Ćorić postao najslabija Plenkovićeva karika
UTEG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2020 / 07:37
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB – Tomislav Ćorić nije bio među brojnim ministrima čiji je opoziv oporba tražila u prošlom sazivu Sabora, ali će vjerojatno biti prvi kojeg će na ovaj način napasti u ovom mandatu.

Ideja je to stranke Fokus, čiji je jedini zastupnik Dario Zurovac, ali ostatak opozicije nije joj nesklon, pa se može očekivati da će prikupiti potpise najmanje 31 zastupnika, kako bi zahtjev za izglasavanje nepovjerenja ministru gospodarstva i održivog razvoja krenuo u saborsku proceduru.

Doduše, Zurovac je jučer premijeru Andreju Plenkoviću dao rok od 24 sata da, zbog više afera, uključujući i Janaf, sam smijeni Ćorića, ali to se sigurno neće dogoditi. Istovremeno, Domovinski pokret je, uz potporu nekolicine zastupnika suverenista, Mosta i Zurovca, podnio interpelaciju o radu Vlade vezano za projekt vjetroelektrane Krš-Pađane, koja se također dobrim dijelom tiče Ćorića, piše Novi list.

U parlamentarnoj oporbi, dakle, procjenjuju da je upravo on najslabija karika u Plenkovićevoj vladi i da bi se u vladajućoj koaliciji mogao pronaći barem jedan zastupnik koji bi digao ruku protiv Ćorića, što bi bilo dovoljno za njegovo rušenje.

No, u Vladi i HDZ-u uvjereni su da je većina u Saboru stabilna i da njihov ministar nije u opasnosti. Kad je, pak, riječ o slučaju vjetroelektrane Krš-Pađene, koja je ranije bila u Ćorićevom resoru, a zbog koje je, između ostalog, Josipa Rimac završila u Remetincu, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da je to riješeno pobjedom njegove stranke na parlamentarnim izborima.

– Ne može mi nitko reći da ministar ne može znati što se događa s jednim Janafom, što je radila Josipa Rimac, ako je to u njegovom resoru. U zapadnim demokracijama ministri daju ostavku za puno manje stvari. Pozivam premijera da Ćorića razriješi u iduća 24 sata, a ako to neće, mi ćemo to, vjerujem da će se oporba oko toga složiti, sljedećih dana napraviti saborskim putem, izjavio je Zurovac.

»Činjenica da se nositelju projekta u ovakvoj bestijalnoj mjeri pogoduje garantirajući u ime hrvatske države iznadprosječnu cijenu koja nigdje u Europi više ne postoji, te mu dodatno dodjeljuje i povlaštena kreditna sredstva državne banke kako bi mogao realizirati projekt, jest neviđena drskost, te nanošenje goleme materijalne štete hrvatskim poreznim obveznicima«, navodi se u interpelaciji.

– Afera Josipe Rimac je kikiriki u odnosu na ovu zbog koje tražimo interpelaciju, ocijenila je Karolina Vidović Krišto.

Arsen Bauk je istaknuo da su obje ove inicijative legitimne i izrazio spremnost SDP-a da ih podrži. Bačić je nastavio ismijavati oporbu.

– Pretpostavljam da će ovo biti razina uratka kojim su htjeli osnovati protuustavno i protuzakonito istražno povjerenstvo. Očito svjesni da im to ne prolazi, pokušavaju otvoriti neke druge teme. Trebalo im je šest mjeseci da dođu sebi, da se prisjete kako bi mogli podnijeti još jedan dokument i propitivati rad Vlade.

Ali, podsjećam da su u međuvremenu održani izbori na kojima je suvereno pobijedio HDZ. Tijekom kampanje, rada Sabora, a i sada očitovali smo se da svi elementi i navodi koji se u javnost iznose, a vezuju se uz tu aferu, dođu pred pravosudna tijela, rekao je Bačić novinarima. Poručio je opoziciji da im je kriva procjena da je parlamentarna većina slaba.


– Tih 76 ruku iznimno je stabilna većina, koju ovakvi jeftini pokušaji rušenja neće na nikakav način narušiti, zaključuje Bačić. S obzirom na to da za zahtjev za opoziv postoje strogo definirani rokovi, o njemu će se zastupnici morati izjasniti unutar 30 dana od trenutka pokretanja, dok s interpelacijom HDZ može otezati do dva mjeseca.

Tagovi: Tomislav Ćorić, afera Janaf, Josipa Rimac, Andrej Plenković, Dario Zurovac, afera vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE