GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čović pozvao Plenkovića i Milanovića da se u EU-u i NATO-u zauzmu za Hrvate u BiH

Čović pozvao Plenkovića i Milanovića da se u EU-u i NATO-u zauzmu za Hrvate u BiH
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2022 / 11:32
Autor: SEEbiz / H
MOSTAR - Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović pozvao je u četvrtak hrvatske čelnike da dok još ima vremena upozore EU i NATO na prijetnju "grubog i organiziranog" preglasavanja Hrvata u BiH na općim izborima u listopadu.

Čović se u srijedu u Zagrebu odojeno sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom države Zoranom Milanovićem

Čović je apelirao na vodeće hrvatske dužnosnike da u okviru 'međunarodnih asocijacija kojima pripadaju, EU i NATO savezu, ali i svih drugih, dodatno otvore pitanja i upozore na grubo i organizirano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena, priopćio je HNS BiH, krovna organizacija hrvatskih stranaka.

Središnje izborno povjerenstvo BiH u srijedu je raspisalo opće izbore za 2. listopada, unatoč tome što tamošnje hrvatske stranke i službeni Zagreb upozoravaju na to da će po postojećim pravilima brojniji Bošnjaci ponovno preglasati Hrvate.

U tri navrata voljom bošnjačkih birača u državno predsjedništvo BiH izabran je Željko Komšić, a bošnjačke stranke najavljuju kako će i u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Parlamenta Federacije BiH izabrati šest od 17 izaslanika Hrvata što bi im bilo dovoljno da Hrvate izbace iz vlasti u tome entitetu i na razini države.

Čović se zahvalio Plenkoviću i hrvatskoj vladi na doprinosu koji su uložili kako bi se zajamčila legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda te za zalaganje za ravnopravnost Hrvata i nastavak europskog puta BiH.

Vezano za susret s Milanovićem, u HNS-u kažu da je naglašena potreba hitnog postizanja dogovora oko izborne reforme, na čemu će inzistirati sve institucije Republike Hrvatske.

"Mora se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda, ali i funkcionalnost institucija u BiH", stoji u priopćenju.

Tagovi: Dragan Čović, Andrej Plenković, Zoran Milanović, Bakir Izetbegović, izborna reforma u BiH, izborni zakon u BiH
PROČITAJ I OVO
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
PREGOVORI
DP na točki loma: Kako progutati SDSS u Vladi?
ZAGREB - DP-ovci su se povukli kućama u Slavoniju i tamo razgovaraju kako doskočiti problemu oko SDSS-a u Vladi na što nikako ne pristaju.
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
OŠTRO
Grbin: Plenkoviću treba psihijatar
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kaže da oni o imenima ne govore i da na sjednici Predsjedništva nisu govorili o tome.
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
UHIĆENJE
Uhićen predsjednik gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma
GOSPIĆ - Jutros je u Gospiću uhićen Mario Stilinović (50), voditelj Uprave šuma Podružnice Gospić i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a grada Gospića.
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
OTKRIĆA
Troskot: Ponudili smo Penavi poziciju predsjednika Sabora
ZAGREB - Zvonimir Troskot iz Mosta je gostovao na N1 gdje je komentirao post-izborna preslagivanja i koalicije.
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
KANONADA
Nervozni Plenković udario po oporbi: Prave se bijeli kao snijeg
ZAGREB - Nakon što je prije neki dan najavio da će svaki dan davati izjave, premijer Andrej Plenković pred novinare je došao i nakon sjednice Vlade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE