GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Covid-19: Antitijela prisutna u pacijentima četiri mjeseca nakon oporavka

Covid-19: Antitijela prisutna u pacijentima četiri mjeseca nakon oporavka
ANTITIJELA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 08:00
Autor: SEEbiz / H

REYKJAVIK - Razina antitijela na novi koronavirus povećala se i ostala stabilna četiri mjeseca kod više od 90 posto pacijenata na Islandu koji su preboljeli Covid 19, pokazala je studija objavljena u utorak.

Prethodne su studije pokazale da je razina antitijela znatno pala za samo nekoliko mjeseci nakon oporavka od Covida 19, zbog čega se postavljalo pitanje trajanja stečenoga imuniteta.

Novo otkriće moglo bi dovesti do zaključaka vezanih uz ponovno obolijevanje i trajnost cjepiva, rekao je glavni direktor deCode Geneticsa Kari Stefansson koji je vodio istraživanje.

Da bi stekli sliku o tome koliko je ljudi na Islandu bilo zaraženo novim koronavirusom i doznali više o imunitetu nakon oporavka od bolesti, istraživači su mjerili razinu antitijela više od 30 tisuća Islanđana.

Na temelju dobivenih rezultata, procijenili su da je zaraženo bilo oko 1 posto stanovništva. Iz te skupine, 56 posto imalo je dijagnozu potvrđenu standardnim PCR laboratorijskim testom. Kod 14 posto bolest nije službeno dijagnosticirana, ali su bili u karanteni nakon izloženosti virusu. Kod preostalih 30 posto analiza antitijela pokazala je da su prethodno bili zaraženi.

Kod 91 posto od 1215 osoba kojima je zaraza potvrđena PCR testom, razina antitijela je rasla tijekom prva dva mjeseca nakon dijagnoze, a zatim dosegla najvišu točku na kojoj se zadržala, izvijestili su istraživači.

Istraživanje objavljeno u The New England Journal of Medicine, bilo je usredotočeno na homogeno stanovništvo jedne zemlje pa rezultati možda ne bi bili isti u drugim dijelovima svijeta s drukčijim stanovništvom.

Komentar objavljen uz studiju upozorava da nije jasno hoće li antitijela zaštititi oporavljene pacijente od nove infekcije virusom. No ipak pokazuje da testiranje na antitijela može biti alternativa samom testiranju na infekciju te da može imati bolje rezultate u promatranju populacije, dok zemlje razmatraju mogućnosti sigurnoga otvaranja gospodarstva i škola.

Tagovi: Covid-19, antitijela, Covid-19, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
KAMPANJA
Biden u kampanji i dalje koristi TikTok iako mu vlada prijeti zabranom
WASHINGTON - Predsjednička kampanja Joea Bidena nastavit će koristiti TikTok, rekao je dužnosnik kampanje u srijedu, ubrzo nakon što je američki predsjednik potpisao zakon koji će zabraniti aplikaciju ako je kineski vlasnik ne proda
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
SDP
Grbin: Možemo!, Fokus i Petrov rekli su da im moj prijedlog nije neprihvatljiv
ZAGREB - " Mora se spriječiti pljačka, mora se osigurati sloboda govora, to je prioritet."
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
IN MEMORIAM
Preminuo Damir Matković, doajen televizijskog novinarstva
ZAGREB - Preminuo je veliki novinar i urednik te godinama jedno od najprepoznatljivijih lica Hrvatske televizije Damir Matković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE