GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Covid digitalne potvrde na svim mjestima gdje su sada neophodne maske

Covid digitalne potvrde na svim mjestima gdje su sada neophodne maske
STOŽER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2021 / 07:35
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Covid digitalne potvrde, najvjerojatnije odmah po završetku turističke sezone, zamijenit će maske, doznaje Jutarnji list od izvora bliskog Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

Kako nam objašnjavaju, intencija je da se potvrde uvedu na sva ona mjesta na kojima je obvezno nošenje maski. Dakle, riječ je o svim ustanovama, trgovinama, državnim i privatnim institucijama. No, iako je plan da to bude početkom rujna, kažu nam dobro obaviješteni izvori, sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji.

Pogoršanje epidemiološke situacije u brojnim europskim zemljama, kažu nam, predstavlja bojazan da se takav scenarij ne bi dogodio i kod nas, što bi uzročno posljedično dovelo do ranijeg završetka sezone, što nikome nije u interesu.

Inače, već nekoliko dana vode se rasprave o tome može li se i na osnovu kojih pravnih regulativa uvesti covid potvrda kao 'ulaznica' u sve zatvorene prostore u kojima se okuplja veći broj ljudi. Od izvora bliskog Stožeru doznajemo kako nikakvih prepreka za to nema.

Riječ je o Odluci koju prema ovlastima iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti Stožer ima pravo donijeti. Do sada se, pojašnjavaju nam, donosilo mnogo mjera koje su nailazile na negodovanja, počevši od strogog lockdowna na početku pandemije, skraćivanja radnog vremena...

- Svjesni smo da će uvijek biti dio onih koji neće podržavati donesene mjere, ali građani trebaju shvatiti da se nalazimo u pandemiji, da ljudi obolijevaju, umiru, gospodarstvo pati.

Na kraju krajeva, stalno se spominje diskriminacija onih koji se ne žele cijepiti, a pita li se netko jesu li diskriminirani oni koji su se cijepili i oni koji iz objektivnih razloga ne mogu primiti cjepivo, a možda će se zaraziti od nekoga tko nije želio, a mogao je, primiti cjepivo - kaže naš sugovornik.

Kako doznaje Jutarnji list, ovog petka ne bi trebalo biti novih promjena u smislu uvođenja novih mjera, a kao pokazni primjer, ako svi prisutni na konferenciji Stožera budu imali covid potvrde, po prvi puta će se održati bez maske.

Iako su brojke i dalje povoljne, činjenica je da je u tjedan dana broj porastao za oko 20 posto. Nakon serije popuštanja mjera opet smo u fazi da je zadarski lokalni stožer pooštrio mjere.

Naime, ta županija ima najlošiju situaciju, koja se rasplamsala nakon košarkaške utakmice, a slijedom povećanja brojki od danas pa do 18. srpnja zabranjeni su sve vrsta koncerata i sličnih događanja na otvorenim površinama gdje nije moguće provesti kontrolu prisutnih osoba.

Što se tiče zadnjih brojki, u protekla 24 sata zabilježeno je devet novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 499.

Među njima je 140 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 11 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 67 osoba, a testirano je njih 1.618.

Preminula je jedna osoba, dok je ukupno od početka epidemije od covida ili uz covid preminulo 8219 osoba.

Tagovi: covid digitalne potvrde, cijepljenje u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE