GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crne donacije pogurale Bidena prema Bijeloj kući

Crne donacije pogurale Bidena prema Bijeloj kući
PORIJEKLO NEPOZNATO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2021 / 22:16
Autor: Siniša Malus
WASHINGTON - Čini se da izabrani američki predsjednik Joe Biden svoj izbor može zahvaliti velikim iznosima tzv. crnog novca kojim je financirana njegova kampanja.

Naime, prema informacijama Bloomberga, Bidenova kampanja podržana je sa čak 145 milijuna dolara tzv. crnih donacija. Riječ je o novcu anonimnih donatora pa javnost vrlo vjerojatno nikad neće doznati podrijetlo tog novca kao ni ljude koji su ga uplaćivali.

Da priča bude i zanimljivija, Bidenove crne donacije čak su pet puta veće od onih koje je primila Trumpova kampanja koja je raspolagala sa "samo" 28,4 milijuna dolara novca takvog porijekla.

Osim toga, to je rekordan iznos takvih donacija u povijesti predsjedničkih kampanja u SAD-u. Dosadašnji rekorder bio je republikanski kandidat Mitt Romney koji je 2012. primio 113 milijuna dolara vrijednih anonimnih donacija.

Ova priča govori i podosta o nedosljednosti u Demokratskoj stranci koja se godinama zalagala za to da se upravo ovakve vrste donacija zabrane. Čini se da im ovaj puta to nije pretjerano smetalo jer su očito odlučili poduzeti baš sve kako bi pobijedili Donalda Trumpa.

Zakoni o financiranju kampanje, u teoriji, trebali bi ograničiti utjecaj velikog novca na političare. No, sustav ima otvorene praznine, koje su skupine koje podupiru Bidena i druge kandidate iskoristile.

"Imao je koristi od toga", rekao je Larry Noble, bivši glavni savjetnik u Federalnom izbornom povjerenstvu.

Glasnogovornik Bidena nije odgovorio na upite Bloombergovih novinara.

Njegova kampanja pozivala je na zabranu trošenja nekih vrsta neprofitnih organizacija radi utjecaja na izbore i zahtijevala da se svaka organizacija koja troši više od 10.000 američkih dolara na utjecaj na izbore registrira kod FEC-a i otkrije svoje donatore.Sveukupno, demokrati su u ovom izbornom ciklusu profitirali s 326 milijuna američkih dolara crnog novca, prema podacima Centra za reaktivnu politiku. To je bilo više nego dvostruko od 148 milijuna dolara koliko je podržavalo republikanske skupine.

Neke demokratske skupine koje su se u cijelosti ili djelomično oslanjale na crni novac trošile su velika sredstva na rane oglase napadajući Trumpa u kritičnim državama na bojnom polju poput Michigana, Pennsylvanije i Wisconsina.

Zanimljivo, iako je Michael Bloomberg donirao 115 milijuna dolara Bidenovoj kampanji, primarno financirajući aktivnosti na Floridi, u toj je državi pobjedu ipak odnio Donald Trump.

Tagovi: Joe Biden, anonimne donacije, crni novac, Donald Trump, Mitt Romney, američki izbori
PROČITAJ I OVO
Orban: Raste nam pritisak na bolnice zbog covida
PRITISAK
Orban: Raste nam pritisak na bolnice zbog covida
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer rekao je u petak da bi sa širenjem zaraze koronavirusom u bolnice moglo dospjeti 15.000 - 20.000 ljudi, u usporedbi sa sadašnjih nešto više od 6800 te da će to biti teško opterećenje za zdravstveni sustav sljedećih tjedana.
Upravni sud: Nezakoniti i odluka i pokretanje postupka protiv Karamarka
EPILOG
Upravni sud: Nezakoniti i odluka i pokretanje postupka protiv Karamarka
ZAGREB - Nitko ne može biti podvrgnut nekoj pravnoj posljedici ako razlog za to nije jasno definiran i predvidiv, što je u nizu odluka stav i Europskog suda za ljudska prava.
Bolsonaro poručio Brazilcima da prestanu cviliti zbog covida
PORUKE
Bolsonaro poručio Brazilcima da prestanu cviliti zbog covida
BRAZILIJA - Predsjednik Jair Bolsonaro rekao je Brazilcima da "prestanu cviliti" zbog covida-19, dok je kritizirao mjere suzbijanja virusa unatoč porastu broja zaraženih i umrlih od te bolesti, objavio je u petak BBC.
Tomašević: Revidirat ću ugovore s Pripuzovim tvrtkama
JASNA PORUKA
Tomašević: Revidirat ću ugovore s Pripuzovim tvrtkama
INTERVJU - "Problema je mnogo, no ključan prioritet je promjena modela upravljanja. Kroz bolju kontrolu javnih nabava napravit ćemo uštede, a kroz javne natječaje dovesti najstručnije upravljačke kadrove koji će konačno standardizirati sve procese."
Dumbović: Najogavnija laž je da su iz Petrinje nestala tri šlepera pomoći
REAKCIJE
Dumbović: Najogavnija laž je da su iz Petrinje nestala tri šlepera pomoći
PETRINJA - Na Baniji se dva mjeseca nakon potresa ruše objekti u državnom vlasništvu, a kuće još nisu na redu. Građani su nezadovoljni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE