GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorska opozicija pobijedila, evo zašto je Đukanović izgubio izbore

Crnogorska opozicija pobijedila, evo zašto je Đukanović izgubio izbore
PORAZ DPS-a
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2020 / 07:23
Autor: SEEbiz / N1 info
PODGORICA - Opozicija je na jučerašnjim izborima u Crnoj Gori ostvarila pobjedu i sama - bez podrške manjina ili tradicionalnih Đukanovićevih partnera SD i SDP - će moći da formira buduću Vladu.

Ovo je vjerovatno najgori učinak DPS na izbornim ciklusima od osamostaljenja Crne Gore 2006. godine. Mnogo toga im ovoga puta nije pošlo za rukom, a najmanje pet razloga ih je udaljilo od formiranja Vlade.

Kada su procjene izlaznosti već oko 14 sati pokazale da je na birališta pohrlilo više od polovine upisanih u birački spisak – bio je to prvi signal DPS da se nešto “neobično” dešava.

Uz to, izlaznost je bila “neravnomjerna”: umjerena ali niža od republičkog nivoa u Podgorici (uporištu DPS i partnera), visoka na Severu (bastionu prosrpske opozicije) i u “opozicionim” gradovima (Budvi i Herceg Novom pre svega, nešto manje u Kotoru), i upadljivo niska u uporištima manjina, poput Gusinja i Ulcinja.

Građani su, očigledno, bili homogenizovani i odlučni da glasaju. Sad je jasno i za koga.

Nije poznato da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ikada glasao na izborima u Crnoj Gori. Ako i jeste, fotografija poglavara crnogorskog dijela SPC sa maskom na biračkom mestu danas je bila sveprisutna u medijima i na društvenim mrežama. Nema sumnje da je i ona “pogurala” izlaznost.

Ali ne samo ona – Amfilohije je kao nikada ranije bio prisutan u političkom životu zemlje, otvoreno tražeći od građana da glasaju protiv DPS.

Što nije mogao nijedan opozicioni lider u poslednjih nekoliko decenija, učinio je Zdravko Krivokapić, tihi profesor Univerziteta Crne Gore, koji je preuzeo palicu opozicije i osvojio preko 30 odsto glasova – praktično kao cela DPS mašinerija. Nije to, naravno, učinio sam, već uz pomoć partijske infratrukture Demokratskog fronta. Ipak, u pitanju je više od dobrog rezultata – pravi uspjeh.

Ekstremna retorika prvaka pomenutog DF, koja im je prethodnih godina bila kamen o vratu, sada je izostala. Sklonjeni su Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Branko Radulović…u stranu, a od njih su građani dobili i obećanje da neće lično učestvovati u radu buduće Vlade.

I, gle čuda, manje buke jednako je više glasova.

U “opozicionim”, primorski gradovima, DPS je takođe pretrpeo poraz. Osim u Herceg Novom (očekivano), na pragu je poraza i u Kotoru a u Budvi je doživeo debakl.

Baš u Budvi i Kotoru DPS je “veštački” menjao većinu u gradskim vlastima, i to mu se, izgleda, obilo o glavu.

Tagovi: Milo Đukanović, Zdravko Krivokapić, Demokratski front, Andrija Mandić, Demokratska partija socijalista, Amfilohije, Srpska pravoslavna crkva
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE