GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cuomo podnio ostavku zbog spolnog uznemiravanja

Cuomo podnio ostavku zbog spolnog uznemiravanja
OSTAVKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2021 / 19:15
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Guverner New Yorka Andrew Cuomo podnio je u utorak ostavku nakon istrage koja je zaključila da je spolno uznemiravao 11 žena, jačanja pravnog pritiska i poziva predsjednika Joea Bidena i drugih istaknutih političara da odstupi s dužnosti.

Cuomo, demokrat koji je od 2011. guverner četvrte najnapučenije američke savezne države i kojeg se nekoć smatralo mogućim kandidatom za američkog predsjednika, objavio je da odlazi s dužnosti nakon što je državna tužiteljica New Yorka, demokratkinja Letitia James, 3. kolovoza objavila rezultate petomjesečne neovisne istrage koja je zaključila da se ponašao na način kojim je prekršio savezne i državne zakone.

Istraga, zaključena izvješćem od 168 stranica, utvrdila je da je spolno uznemiravao više žena uključujući sadašnje i bivše vladine djelatnice, te da se osvetio barem jednoj koja ga je za to i tužila sudu. Cuomo, razvedeni otac triju kćeri, niječe sve optužbe.

Tvrdi da nije ništa učinio namjerno i ne vjeruje da će sud uvažiti optužbe.

"Ja doista povremeno grlim i ljubim ljude, žene i muškarce. To činim cijeli život. Takav sam otkad pamtim. Po mojem mišljenju nikada nisam prešao mjeru", rekao je objavljujući ostavku.

James nije pokrenula kazneni postupak, no lokalni tužitelji bi mogli.

Dosadašnjeg guvernera New Yorka zamijenit će njegova zamjenica Kathy Hochul, koja će postati prva žena na toj dužnosti.

Cuomova ostavka drugi je slučaj u 13 godina da guverner New Yorka odlazi usred skandala, nakon što je Eliot Spitzer podnio ostavku 2008. zbog povezanosti s prostitucijom.

Podnijevši ostavku Cuomo je izbjegao opoziv u državnoj skupštini.

Andrew Cuomo (63) bio je izabran za guvernera tri puta, kao i njegov pokojni otac Mario Cuomo.

Nikada se nije kandidirao za predsjednika SAD-a iako se nagađalo da bi mogao.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je 4. kolovoza Cuoma da dade ostavku zbog optužbi o seksualnom zlostavljanju više žena, a njujorškog guvernera na ostavku su pozvali i predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, njujorški gradonačelnik Bill de Blasio i vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Tagovi: Andrew Cuomo, seksualno zlostavljanje
PROČITAJ I OVO
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
UPOZORENJE
Ustavni sud objavio upozorenje: Milanović ne može biti ni mandatar za sastav buduće Vlade ni premijer
ZAGREB - Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju.
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
REAKCIJE
Radić o ponudi Grmoje: Gdje ste dosad bili?
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta negira i da su počeli pregovori s bilo kojom stranom, te da u toj stranci već traže neke resore: Utvrdit ćemo programska načela za pregovore od kojih ne odstupamo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE