GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dačić i Vulin optužuju: Albanci i Hrvati su braća po oružju

Dačić i Vulin optužuju: Albanci i Hrvati su braća po oružju
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 20:32
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić, posle sastanka s kosovskim kolegom Armendom Mehajom, izjavio je da je Hrvatska spremna da pomogne Kosovu u transformaciji bezbednosnih snaga u regularnu vojsku.

„Ovo je bila prilika da naglasimo važnost transformacije Kosovskih sigurnosnih snaga u regularnu vojsku. Hrvatska je spremna da podupre taj proces", rekao je Banožić novinarima i dodao da će ta saradnja dodatno povezati Hrvatsku i Kosovo u političkom, vojnom i ekonomskom smislu. On je precizirao da će uskoro hrvatsko i kosovsko ministarstvo odbrane uskoro potpisati novi memorandum o razumevanju.

Komentarišući ovu najavu iz Zagreba, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić nazvao je Hrvate i Albance „braćom po oružju“.

„Dugi niz godina i decenija postoji koalicija između hrvatskih i albanskih separatista iz bivše Jugoslavije. Oružje je nabavljeno preko tih kanala“, rekao je Dačić i dodao da su mnogi albanski političari i separatisti bili u hrvatskoj vojsci, posebno Agim Čeku.

„Nije to ništa novo. Oni jesu braća po oružju, u svakom ratu su to i bili, i u Prvom svetskom ratu i Drugom svetskom ratu. Bili su na suprotnoj strani od većine čovečanstva, ali im to nije mnogo uzeto za zlo. Nije im mnogo uzeto za zlo ni kad su ratovali protiv Amerike, Velike Britanije, Francuske...“, naglasio je Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije je podsetio da su u Drugom svetskom ratu „albanski režim i hrvatski režim bili u službi nacističke Nemačke“, preneo je Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da se o tome da li će neka zemlja poslati vojnike na Kosovo i koliko će tih vojnika biti u okviru Kfora odlučuje isključivo u skladu s Rezolucijom 1244, a ne dogovorom „braće po oružju“.

„Da li i koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora, odlučuje se u skladu sa principima određenim Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a ne dogovorom „braće po oružju“, odgovorio je Vulin na pitanje Kosovo onlajna da prokomentariše najavu šefa hrvatske diplomatije i njegovu izjavu da se Hrvatska protivi bilo kakvoj promeni granica u istočnoj Evropi, prenosi Tanjug.

Vulin je dodao da ne sumnja „da bi Radman voleo da može da rasporedi okupacione snage na prostoru Srbije, ali za to će mu trebati mnogo više od onog što sa Kurtijem može da smisli“.

Tagovi: Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Kosovo, Mario Banožić, Agim Ceku
PROČITAJ I OVO
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE