GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dačić: Kad bi Srbija željela ratovati, Kosovu ne bi pomoglo ni milijun Javelina

Dačić: Kad bi Srbija željela ratovati, Kosovu ne bi pomoglo ni milijun Javelina
KOSOVO-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2024 / 07:46
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Sršski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je kako je važno da Srpska pravoslavna crkva (SPC) radi na odnosu s Vatikanom jer je u interesu Srbije da papa bude na srpskoj strani. Podsjetio je da Kosovo već neko vrijeme njeguje neformalne veze s Vatikanom.

"Mislim da je vrijeme da SPC prije svega radi na tome", kazao je Dačić i podsjetio da je bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao papu u Srbiju, ali je poziv na zahtjev nekih vladika otkazan.

"Je li nam bitno hoće li Vatikan priznati Kosovo ili nije... Hoćemo li nešto uraditi ili ćemo i dalje biti u rovovima koji nam nisu praktični. Nama je interes da papa bude na našoj strani kao što je bio oko Stepinca", istaknuo je.

Tvrdi da nije svejedno hoće li Vatikan priznati Kosovo ili neće jer se zna koliki je dio svijeta pod utjecajem Vatikana. "Patrijarh, vladike, Sinod svi moraju hitno reagirati oko Svete stolice, isto kao i Srpska akademija nauka i umjetnosti, sa svojim kolegama širom svijeta, isto kao i sportski savezi i svi drugi", napomenuo je.

Osvrnuo se i na američku prodaju protutenkovskih projektila Javelin Kosovu. Smatra kako se time ne šalje poruka Srbiji, nego da je to dio dugoročnog cilja da se pomogne neovisnosti Kosova, koji se počeo provoditi još 1990-ih.

Naglasio je kako je Oslobodilačka vojska Kosova dobivala oružje od brojnih zemalja: Njemačke, SAD-a, islamskih zemalja... "Imamo dublji problem, ovdje je riječ o strateškim interesima da tzv. Kosovo bude neovisno, čemu se protivimo. Moramo biti oštri, čvrsti, mudri i realni u međunarodnim okolnostima", rekao je Dačić i dodao da Srbija treba nastaviti s naoružavanjem.

Dačić vjeruje kako je krajnje vrijeme da Srbija odluči je li Kosovo njeno nacionalno pitanje ili nije. Zaključio je kako Srbija nema namjeru voditi rat, ali kada bi to željela - "Kosovu ne bi pomoglo ni milijun Javelina", prenosi N1 Srbija.

Tagovi: DAČIĆ, KOSOVO, JAVELIN, SPSC, BATIKAN, PAPA
PROČITAJ I OVO
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
SDP
Grbin: U ponedjeljak opet razgovaramo s DP-om, a što se Milanovića tiče...
ZAGREB - "Ono što mi imamo je sigurno brojne stvari koje nas razdvajaju i dijele, ali isto tako mislim da ako želiš s nekime postići dogovor oko onoga što je dobro za tvoju domovinu, ne trebaš krenuti s onime što te razdvaja, nego s onime što možeš napraviti, što možeš riješiti. "
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
PORUKE
Selak Raspudić: Nećemo se učlanjivati u drugu stranku, bit ćemo sirotinja do daljnjeg
ZAGREB - Marija Selak Raspudić je rekla da, unatoč činjenici što su napuštanjem Mosta izgubili značajna sredstva, neće mijenjati svoj politički status nezavisnih, niti se učlanjivati u drugu stranku.
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
JASNA PORUKA
Habijan: Ključno je nastaviti politiku zaštite manjina
VARAŽDIN - HDZ-ov Damir Habijan, koji je u prosincu zamijenio Davora Filipovića na mjestu ministra gospodarstva u vladi Andreja Plenkovića, komentirao je u Varaždinu poruku Peđe Grbina koji je rekao kako vjeruje da s Mostom mogu "napraviti nešto dobro za Hrvatsku".
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
PORUKE
Štromar: Prava manjina se ne smiju dirati
ZAGREB - HNS-ov Predrag Štromar čvrsto je stao u obranu prava nacionalnih manjina. Ističe da se prava nacionalnih manjina ne smiju smanjivati.
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
PREDSJEDNIK
Milanović u Zlataru: Hrvatska je dno EU-a
ZLATAR - Predsjednik Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zlatara povodom obilježavanja Dana Grada, a nakon je održao konferenciju za medije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE