GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Danska najavila potpuno ukidanje restriktivnih mjera 10. rujna

Danska najavila potpuno ukidanje restriktivnih mjera 10. rujna
MJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2021 / 13:06
Autor: SEEbiz / H
KOPENHAGEN - Zahvaljujući dobroj procijepljenosti protiv covida-19, restriktivne mjere koje su u Danskoj još uvijek na snazi ukinut će se 10. rujna s obzirom na to da se bolest u toj državi više ne smatra "prijetnjom po društvo", objavilo je u petak dansko ministarstvo zdravstva.

"Epidemija je pod kontrolom i možemo se pohvaliti rekordnom stopom cijepljenja. Zato ćemo 10. rujna moći odbaciti posebne restriktivne mjere koje smo morali uvesti u borbi protiv covida-19", rekao je ministar zdravstva Magnus Heunicke.

Podsjetio je da epidemija još nije završila, ali je istaknuo da danska vlada "neće oklijevati bude li trebalo brzo djelovati u slučaju da pandemija ponovno naruši temeljne funkcije društva".

U ožujku 2020. Danska je bila jedna od prvih zemalja koje su uvele režim djelomičnog zatvaranja. Zatvorila je škole i tvrtke čiji rad nije bio od ključne važnosti za funkcioniranje države. Nekoliko tjedana kasnije, nakon prvog ublažavanja uvedenih mjera danske su ih vlasti od kolovoza 2020. odlučile ponovno postupno pooštravati. Djelomični 'lockdown' uveden je za Božić.

Od tada se zemlja postupno ponovno otvara. U travnju su uvedene digitalne putovnice, čija je upotreba sada ograničena.

Dana 14. kolovoza obvezno nošenje maske u javnom je prijevozu ukinuto. Dotad je javni prijevoz bio jedino mjesto gdje su se maske morale nositi.

Obvezno pokazivanje zdravstvene knjižice u noćnim klubovima (koji se ponovno otvaraju 1. rujna) i na velikim okupljanjima od 10. rujna se ukida.

Otprije je planirano da se "coronapass" od 1. rujna više neće tražiti ni u restoranima, sportskim centrima niti pri odlasku kod frizera.

Od 5,8 milijuna stanovnika ove skandinavske zemlje protiv covida-19 ih je cijepljeno više od 70 posto.

Tagovi: Danska, koronavirus u Danskoj
PROČITAJ I OVO
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
JASNA PORUKA
Grmoja: Nećemo podržati Milanovića za premijera
ZAGREB - HDZ je osvojio previše mandata i sada sve ovisi o Domovinskom pokretu, a iz HDZ-a Most sigurno neće zvati i mi ne bismo podržali ni Zorana Milanovića za kandidata za premijera, kazao je, između ostalog, Mostov Nikola Grmoja gostujući večeras u Dnevniku Nove TV.
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
DP
Radić: Predsjedništvo će donijeti programsku shemu i pregovarački tim. Tko pristane...
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) na parlamentarnim izborima osvojio je 14 mandata. Iako je riječ o dva mandata manje nego 2020. godine kada su predvođeni Miroslavom Škorom osvojili 16, DP je i ovim rezultatom postao najpoželjnija politička udavača. No, pitanje je mogu li se dogovoriti s ostalim zainteresiranim stranama kako bi kreirali novu Vladu.
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
KOMBINACIJE
Plenković neće prema DP-u, evo gdje će pokušati pronaći potporu
ZAGREB - Tijekom četvrtka telefoni su poprilično užarili, a posljednje informacije govore da će Andrej Plenković, prvo pokušati izbjeći Domovinski pokret.
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
ODLUKE
Brnabić pristala na zahtjev oporbe u vezi spajanja beogradskih i lokalnih izbora
BEOGRAD - Vlasti u Srbiji prihvatile su u četvrtak zahtjeve oporbe da se uz beogradske izbore, zakazane za 2. lipnja, istodobno organiziraju i preostali lokalni izbori, a uz tu odluku predsjednica državnog parlamenta Ana Brnabić najavila je i izmjene Zakona o lokalnim izborima, dok su oporbene stranke odgovor najavile za petak.
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
NESLUŽBENO
Milanoviću se već obećalo 57 zastupnika?
ZAGREB - Koalicija Rijeke pravde već je okupila 57 zastupnika koji bi za mandatara podržali Zorana Milanovića.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE