GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DAZ: Stručna javnost niz godina upozorava na opasnost potresa u Zagrebu

DAZ: Stručna javnost niz godina upozorava na opasnost potresa u Zagrebu
POTRES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2020 / 12:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Društvo arhitekata Zagreb (DAZ) podsjeća da je stručna javnost upozoravala dugi niz godina na opasnost potresa u Zagrebu, izrađene su mnogobrojne stručne studije i provedena su nebrojena istraživanja, no rezultati nisu adekvatno integrirani u zakonodavstvo i prostor oko nas.

DAZ smatra da je postojeći zakonodavni okvir u vezi sanacije posljedica potresa opterećen procedurama koje onemogućuju pravovremenu primjenjivost i provedivost, te poziva Vladu da odgovorno pristupi izradi i donošenju novih zakona, a postojeće zakonodavne okvire preispita i prilagodi kako bi bili primjenjivi jednako u redovnim i kriznim situacijama.

Za interventni Zakon o sanaciji posljedica potresa u Zagrebu i okolici koji se priprema, kao i postojeći zakonski okvir kažu da treba prilagoditi u cilju preventivnog djelovanja, omogućavanja bržeg provođenja aktivnosti i fokusa na sigurnost i kvalitetu života građana.

"Ishitreno donošenje prethodnih interventnih zakona imalo je negativne posljedice za ljude i cjelokupan prostor u kojem živimo", napominju, dodajući da u ovako specifičnim situacijama treba uključiti širi krug stručne javnosti kako bi se to izbjeglo.

Kako ističu u priopćenju, potrebno je smanjiti sadašnji broj procedura kako bi zakonodavni okvir bio primjenjiv i u ovakvoj situaciji, a redovni zakonodavni okvir mora biti dovoljno jasan i otvoren, kako bi u kriznim situacijama bilo potrebno jedino ojačati kapacitete obrade podataka.

"Na svim je dionicima odgovornost i obveza otkloniti takve propuste u budućnosti. Imperativ treba biti na preventivnom djelovanju s ciljem sprječavanja ugroze života u kriznim situacijama", ustvdili su.

Nakon što inženjeri građevinarstva procijene uporabljivost svake građevine, nakon otklanjanja ugroze od nestabilnih građevina i zbrinjavanja stanovništva, kreće izrada snimki postojećeg stanja, detaljne analize mehaničke otpornosti i stabilnosti te valoriziranje konzervatorske zaštite zgrada.

Potom se treba izraditi procjena troškovno optimalnih prijedloga sanacije, projektna dokumentacija, napraviti provedba javne nabave radova za javne naručitelje, ili direktne pogodbe za privatne investitore, izvesti radove uz stručni nadzor i nadzor nadležne konzervatorske službe za zgrade baštine te ishoditie uporabne dozvole.

DAZ je jedno od šest strukovnih udruženja i institucija s područja arhitekture, urbanizma i povijesti umjetnosti koja su prije nekoliko dana zatražili hitno formiranje Koordinacijskog tijela koje treba definirati sve strateške postupke, zakonodavne okvire i provedbene mjere na razini Vlade.

Udruge su se stavile na raspolaganje, u cilju što kvalitetnijeg prevladavanja situacije prouzročene nedvnim potresom, kao i za potrebnu prilagodbu zakonskog okvira.

Tagovi: Društvo arhitekata Zagreb, potres u Zagrebu, Zakon o sanaciji posljedica potresa u Zagrebu i okolici
PROČITAJ I OVO
Biščević u Subotici: Interes Hrvatske je ulazak Srbije u EU
JASNA PORUKA
Biščević u Subotici: Interes Hrvatske je ulazak Srbije u EU
SUBOTICA - Novi veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je u ponedjeljak u Subotici da je interes Hrvatske pridruživanje Srbije Europskoj uniji, te da će on nastojati oživjeti "stagnirajuće" odnose dvije države.
Zangrillo: Koronavirus u Italiji klinički više ne postoji
TVRDNJE
Zangrillo: Koronavirus u Italiji klinički više ne postoji
RIM - Talijanski zdravstveni djelatnici slažu se kako je virus znatno oslabio u odnosu na početak širenja zaraze i primjećuju kako su i simptomi bolesti postali puno blaži.
WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila
OCJENE
WHO: Nema dokaza da se snaga koronavirusa promijenila
ŽENEVA - Nema dokaza da je novi koronavirus promijenio oblik transmisije ili da se promijenila težina bolesti koju izaziva, poručili su u ponedjeljak stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
PLAMEN SE ŠIRI
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
Amerika gori, Trump poziva guvernere da budu agresivniji (VIDEO)
WASHINGTON - "Morate biti dominantni ili ćete izgledati poput gomile budala, morate uhićivati i suditi ljudima", rekao je Trump guvernerima tokom telefonskog sastanka koji je predsjednik SAD obavio iz bunkera.
Plenković najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac
NAJAVE
Plenković najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac
ZAGREB - Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i Nacionalnog vijeća stranke, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković otkrio je nositelje lista u svim izbornim jedinicima, ali i najavio stegovni postupak protiv Josipe Rimac.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE