GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Delta soj koronavirusa dominira u Sloveniji

Delta soj koronavirusa dominira u Sloveniji
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 13:30
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 106 zaraza koronavirusom i nijedan smrtni slučaj među oboljelima, objavila je vlada, koja trend rasta infekcija drži posljedicom sve prisutnije delta varijante.

U zadnja 24 sata udio pozitivnih među testiranim uzorcima iznosio je 6.4 posto, što je velik porast u odnosu na 3.7 posto iz prethodnog dana, dok porast novozaraženih na tjednoj razini iznosi 19 posto. Procjena je da je u zemlji još 871 aktivan slučaj zaraze, prosjek jednodnevnih zaraza u zadnjem tjednu iznosi 70, a u porastu je i 14-dnevna incidencija zaraza i sada iznosi 41.3 na sto tisuća stanovnika.

Prema navodima epidemiologa i zdravstvenih vlasti, zemlja korača prema novom valu pandemije, što se povezuje i sa širenjem zaraznije, delta varijante, koja je, prema zadnjim analizama, postala dominantna. Pune doze cjepiva potrebne za zaštitu od težeg oblika bolesti dobilo je do sada 37.5 posto populacije, a vlasti apeliraju na to da se u ovom i idućem mjesecu cijepe i svi ostali koji mogu, jer je cjepiva dovoljno, a nagovještavaju i ograničenja za one koji do jeseni to ne učine.

Među sekvencirana 222 uzorka u nacionalnom laboratoriju za zdravlje koji su ispitani u tjednu od 11. do 18. srpnja 210 se odnosilo na delta varijantu, što znači da je ona postala dominantna pred ostalim sojevima, prenose slovenski mediji. Prema regionalnoj rasprostranjenosti te varijante, koja je najčešća na jugoistoku i sjeverozapadu, može se pretpostaviti da je povezana s većim grupama maturanata koji su početkom mjeseca boravili u ljetovalištima u Španjolskoj, dodaju mediji.

Tagovi: delta soj koronavirusa, koronavirus u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
IZBORI
DIP: Otvorena sva biračka mjesta u inozemstvu, pa i ona u Dohi i Dubaiju
ZAGREB - U inozemstvu, gdje se izbori za Hrvatski sabor održavaju dva dana, u utorak i srijedu, u utorak su otvorena sva biračka mjesta određena za izbore, pa i ona u Dohi i Dubaiju, u kojima je vrijeme izrazito loše.
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
PROMJENE
Poslijepodne stiže dramatična promjena vremena
ZAGREB - Danas će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ANALITIČARI
Avdagić: Svijet se nalazi u vrlo dramatičnom trenutku
ZAGREB - U noći sa subote na nedjelju Iran je napao Izrael lansiravši više od 200 eksplozivom nakrcanih dronova te krstarećih i balističkih projektila izazvavši time novu eskalaciju napetosti na Bliskom istoku.
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
ODMAZDA
Izrael objavio: Odgovorit ćemo na napad
TEL AVIV - Načelnik stožera IDF-a upozorio je da će biti odgovora na iranski napad velikih razmjera.
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
PAD
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači ove godine izdano 974 građevinskih dozvola što je 3,8 posto manje nego u istom mjesecu lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE