GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deranja o Jakeliću: Mediji nisu korektni

Deranja o Jakeliću: Mediji nisu korektni
NEPRIMJERENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 14:17
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala Vladine mjere za spas gospodarstva, situaciju sa zatvaranjem ugostiteljskih objekata kao i slučaj bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića, kojeg je više zaposlenica prijavilo za seksualno uznemiravanje.

Hrvatska udruga poslodavaca s nestrpljenjem očekuje nove Vladine gospodarske mjere. Mrtvilo i zabrana rada sve iscrpljuje, a budućnost je neizvjesna, napominje Gordana Deranja i upozorava da prije opuštanja mjera treba donijeti jasne naputke o poslovanju u novim uvjetima.

Time je aludirala za nedavno zatvaranje ugostiteljskih objekata od kojih je većina naknadno, kad su ispunili uvjete HZJZ-a o sigurnom poslovanju, ipak otvorena.

"Normalno da ne pozdravljamo takvu odluku. Bilo bi primjereno upozorenje ako nešto nije sukladno mjerama i doći drugi dan pogledati da li se toga pridržavaju. Zatvaranje na 30 dana nije primjereno ni situaciji ni vremenu. Koliko pratim, tek nakon zatvaranja objekata došli su jasni naputci i mjere. Zato treba veća povezanost, razumijevanje, uvažavanje. Mi smo za poštovanje mjera, ali one moraju biti na vrijeme i jasne. Nije to bio toliki grijeh da se nije moglo upozoriti ili naučiti poslodavce, a tek onda, ako to netko ignorira i ne poštuje mjere, onda ga treba zatvoriti", rekla je Deranja za N1 televiziji.

Smatra da je drugi paket Vladinih mjera dobar i kvalitetan, na tragu onog što su poslodavci artikulirali prema Vladi i nemaju primjedbe na njega. Ipak, napominje da priča nije gotova.

"Još ćemo razgovarati jer ne znamo kad će pandemija završiti. Još nitko nije prebrojao i utvrdio dosadašnje posljedice na gospodarstvu. Moramo razgovarati o parafiskalnim nametima, Zakonu o radu, transparentnosti, digitalizaciji, hoćemo li se vratiti na pečate i redove nakon pandemije. Sve što su govorili da se ne može, sad se vidi da se može. Želimo da se takva praksa nastavi, očito se može digitalno. Pandemija je otvorila mnoga pitanja. Većina nas ne radi sukladno zakonu o radu, sad oko 70% radi od kuće gdje nije točno definirano sve", rekla je Deranja i pojasnila znači li to da se sad radi nelegalno:

"Imate Zakon o zaštiti na radu koji propisuje stolicu na kojoj ćete sjediti ako radite od kuće, protupožarne izlaze itd. Koji je poslodavac u kratkom vremenu osigurao sve to? Kako se kontrolira evidencija radnog vrmena? Kako je možemo kontrolirati? Koji je učinak rada? Ne postoji ništa decidirano vezano za rad od kuće."

Smatra da sad imamo šansu biti uređeno digitalizirano društvo. Također, ako se traži transparentnost za dobivanje njihovih sredstava, i oni traže transparentnost sredstava koje uplaćuju u državni proračun. Dotaknula se i javnog sektora:

"Nijedna država ne može bez javnog sektora kao ni bez gospodarstva. Trebamo uvažavati jedni druge. Mi nemamo ništa protiv javnog sektora, ali se nameću teme na one skupine na koje svi znaju da smo osjetljii, na zdravstvo, policiju, granicu, a mi samo tražimo uređeni javni servis koji je u funkciji gospodarstva i da nas ne košta koliko nas košta. Da su se radile reforme i prešlo na digitalizaciju, smanjio bi se broj radnih mesta činovnika i službenika. Trebaju li nam sva ta ministarstva? Imamo ih najviše u EU, među najviše saborskih zastupnika, a Sabor funkcionira s jednom trećinom. Puno je mjesta gdje se može uštedjeti. Ali ako stalno rješavamo problem povećavanjem nameta i gomilanjem javnih službenika, onda nas gospodarstvo vuče tamo gdje jesmo - na dno EU."

Na kraju se dotaknula odlaska zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića protiv kojeg je podneseno desetak anonimnih pritužbi za seksualno uznemiravanje.

Deranja kaže da je HUP od početka bio jasan i informirao javnost o svemu.

"Bili smo šokirani i zgroženi i imamo nultu toleranciju za zlostavljanje i neprimjereno ponašanje. Jasno smo obavili razgovor sa svim zaposlenicima HUP-a dvaput, čak i regionalne urede smo pozvali. Išlo je i pismo svim članovima HUP-a, objasnila se procedura koja je sprovedena. Ja sam volonter, ne primam plaću u HUP-u, izabrana sam voljom članova. Sve što sam iznosila, iza toga stojim.

Što se tiče otpremnine o kojoj se priča, ako su mediji korektni i ako žele točno izvještavati, neka provjere i činjenice da li netko ima zakonsko pravo javno govoriti o primanjima zaposlenika, o radnom odnosu, bez da je to protivno zakonu i podložno tužbama.

Ako je sporazumni raskid radnog odnosa, onda je otpremnina uključena, ali sve je iskomunicirano. Pokrenuta je procedura, Jakelić je suspendiran, pokrenuta je procedura izjava, no proces nije završen. To je još u nadležnosti državnog odvjetništva koje će donijeti odluku. Nismo mi udruga sudaca, mi smo postupili savjesno, zaštitili sve žene koje su podnijele prijavu, zauzeli stav nulte tolerancije i maknuli g. Jakelića koji više ne radi u HUP-u. Direktor je Davor Majetić i sve ostalo su žene. Stvorili su se uvjeti da ih nitko ne uznemirava, to je ono što su i one komunicirale kad su podnosile izjavu da žele mir i dostojanstvo na svom radnom mjestu", rekla je Deranja.

Tagovi: Gordana Deranja, Bernard Jakelić, Hrvatska udruga poslodavaca, seksualno zlostavljanje
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE