GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devet godina od smrti Savke Dabčević Kučar

Devet godina od smrti Savke Dabčević Kučar
SJEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2018 / 17:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na devetu godišnjicu smrti Savke Dabčević Kučar izaslanstvo HNS-a na čelu s predsjednikom stranke Ivanom Vrdoljakom na njezinu grobu na Mirogoju položilo je cvijeće. 

Savka Dabčević-Kučar bila je hrvatska ekonomistica i jedna od najvažnijih političarki hrvatske povijesti, koja se najviše istaknula tijekom Hrvatskog proljeća. Rođena je 6.12.1923. godine na Korčuli, a preminula je 6.8.2009. u Zagrebu. Bila je peta predsjednica Vlade SR Hrvatske, peta predsjednica Centralnog komiteta SKH i prva predsjednica i osnivačica Hrvatske narodne stranke.

Tek 1945. nakon povratka iz El Shatta upisala je Višu ekonomsku školu (kasnije Fakultet ekonomskih znanosti). Iduće godine prešla je u SSSR na Finansovo-ekonomičeski fakultet u Lenjingradu gdje je završila dvije godine studija.
Zbog rezolucije Informbiroa morala je prekinuti studij te se u lipnju 1948. godine vratila u Zagreb. Tamo je nastavila studij na Fakultetu ekonomskih znanosti gdje je na kraju i diplomirala 1949. godine.

Samo godinu dana kasnije izabrana je za asistenticu na Fakultetu ekonomskih znanosti za predmet politička ekonomija. Bila je jedna od prvih doktorica ekonomije u Hrvatskoj, a doktorirala je na temu J. M. Keynes-teoretičar državnog kapitalizma.
Godine 1954. izabrana je za docenticu na istom fakultetu, a kasnije je postala izvanredan pa redovan profesor.

Akademske godine 1960./1961. dobila je stipendiju za 10-mjesečni boravak u SAD-u i dvomjesečni boravak u Francuskoj. U inozemstvu je proučavala moderne metoda praćenja i planiranja regionalnog razvoja.

U svibnju 1967. karijera joj se počinje značajno kretati uzlaznom putanjom. Naime, postala je peta predsjednica Vlade Socijalističke Republike Hrvatske. Na toj je poziciji naslijedila Miku Špiljaka, a imenovanjem je postala prva žena predsjednica Vlade, ne samo u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji, već na području cijele Europe. Dužnost predsjednice Vlade Dabčević-Kučar obnašala je do 1969., kada ju je na toj poziciji zamijenio Dragutin Haramija, a ona je dobila tada najveću moguću političku funkciju – predsjednice Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Ujedno je izabrana i za člana predsjedništva Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije.

U svom političkom djelovanju tog vremena zalagala se za ravnopravan položaj Hrvatske unutar SFRJ i za drugačiju ekonomsku politiku koja nije toliko pod kontrolom države i birokracije. Protivila se centralizaciji, velikosrpstvu i jugounitarizmu, te se žestoko borila protiv velikosrpske dominacije u svim sferama života.
Savka Dabčević-Kučar najpoznatija je zasigurno kao vodeća ličnost Hrvatskog proljeća, jednog od najvećih reformnih razdoblja u hrvatskoj politici, društvu i kulturi.

Hrvatsko proljeće najveći je zamah imalo 1970. godine, nakon desete sjednice Centralnog komiteta SKH na kojoj je oštro osuđen jugoslavenski unitarizam. Istovremeno, javljaju se i težnje za reformom kulturnog, gospodarskog i političkog života u Hrvatskoj. U to se vrijeme Matica hrvatska iskazala kao jedna od najvažnijih kulturnih i znanstvenih ustanova u Hrvatskoj, a privlačila je velik broj pripadnika svih društvenih slojeva – hrvatskih intelektualaca, studenata i radnika.

Za vrijeme Hrvatskog proljeća došlo je do velikih postignuća u hrvatskoj znanosti, književnosti i umjetnosti, izdana su mnoga hrvatska tiskana djela, pokrenuti su novi časopisi, a mediji su dobili veću slobodu nego dotad. Hrvatsko proljeće ugušeno je 1971. godine u Karađorđevu, a Dabčević-Kučar je jedanaest dana nakon toga podnijela ostavku na mjesto predsjednice Centralnog komiteta SKH. Iz SKH je službeno isključena 12.4.1972.

Godine 1990. priključila se Koaliciji narodnog sporazuma, koja je ujedinila demokratske centrističke stranke Hrvatske. Koalicija je osnovana kako se protukomunistički glasovi ne bi na prvim izborima u Hrvatskoj raspršili. U listopadu te iste godine, s istomišljenicima je osnovala Hrvatsku narodnu stranku (HNS), čija je bila i prva predsjednica. Na toj je pozicija ostala do 1995., kada ju je naslijedio Radimir Čačić.

Godine 1992. na predsjedničkim izborima kandidirala se za predsjednicu Republike Hrvatske, ali osvojila je samo 6 posto glasova. Ali, iste je godine ušla u Sabor, a zastupnica je ostala sve do 1995. 

Tagovi: Savka Dabčević Kučar, Hrvatsko proljeće, Savez komunista Hrvatske, Koalicija narodnog sporazuma, Hrvatska narodna stranka, Mika Špiljak, Josip Broz Tito, Miko Tripalo
PROČITAJ I OVO
Jandroković: Evidentno je da Milanović generira sukob s Vladom
PORUKE
Jandroković: Evidentno je da Milanović generira sukob s Vladom
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izjavio je u srijedu da predsjednik Republike Zoran Milanović generira sukob s Vladom, služi se neprimjerenim rječnikom i vrijeđa članove Vlade, zbog čega je i ministar vanjskih poslova odustao od odlaska na NATO summit.
Susret bez srdačnosti: Putin i Biden za nastavak razgovora o kontroli naoružanja
SAD-RUSIJA
Susret bez srdačnosti: Putin i Biden za nastavak razgovora o kontroli naoružanja
ŽENEVA - Predsjednici Vladimir Putin i Joe Biden dogovorili su u srijedu na svom prvom samitu nastavak razgovora o kontroli naoružanja i povratak veleposlanika na svoja mjesta u dvije prijestolnice, pošto su ih ranije ove godine Rusija i SAD povukle u jeku rasta napetosti.
Sabo Penavi osigurao većinu i postao predsjednik Gradskog vijeća Vukovara
VUKOVAR
Sabo Penavi osigurao većinu i postao predsjednik Gradskog vijeća Vukovara
VUKOVAR - Bivši SDP-ov vukovarski gradonačelnik, nezavisni Željko Sabo osigurao je u srijedu Nezavisnoj listi Ivana Penave prevagu u Gradskom vijeću Vukovara te je postao predsjednik toga Vijeća.
Biden i Putin sastali se u Ženevi
RUSIJA-SAD
Biden i Putin sastali se u Ženevi
ŽENAVA - Američki i ruski predsjednik Joe Biden i Vladimir Putin započeli su razgovore u srijedu u ženevskoj Vili Grange na čijem su ulazu stali pred novinare zajedno sa švicarskim predsjednikom Guy Parmelinom koji im je poželio plodonosne razgovore u interesu njihove dvije zemlje i svijeta.
Splitsko-dalmatinska županija na dnu prema broju cijepljenih
CIJEPLJENJE
Splitsko-dalmatinska županija na dnu prema broju cijepljenih
SPLIT - Do današnjeg dana u Splitsko-dalmatinskoj županiji od početka cijepljenja protiv COVID-a 19 cijepilo se 36 posto odraslog stanovništva, što ovu županiju svrstava među najlošije procijepljene županije u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE