GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

DHMZ: Sutra prijeti velika opasnost od hladnog vala u tri područja Hrvatske

DHMZ: Sutra prijeti velika opasnost od hladnog vala u tri područja Hrvatske
ZIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.01.2024 / 12:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema upozorenjima dežurnog prognostičara u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ), u ponedjeljak će na zagrebačkom području biti velika opasnost na hladne valove koji mogu djelovati na zdravlje, a umjerena opasnost na karlovačkom i riječkom području.

Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko vrijeme može uzrokovati štetne posljedice na zdravlje te dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, promrzlina, smrzotina) i opće pothlađenosti tijela (hipotermija), što može imati i smrtni ishod.

Kako bi se zaštitili, iz DHMZ-a su preporučili građanima da prate vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavaju izlazak, ako to nije prijeko potrebno.

Treba odjenuti više slojeva tople odjeće i zimsku obuću otpornu na vlagu, a usta je dobro prekriti šalom zbog sprečavanja direktnog udisanja hladnog zraka što je, kažu, posebno važno za bolesnike s bolestima srca i dišnih puteva.

Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, treba biti oprezan radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju. Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.

"Pomognite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći", poručili su.

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici ) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Tagovi: ZIMA, HLADNI VAL, dhmz
PROČITAJ I OVO
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
PORUKE
Selak Raspudić: Bilo je sigurno da će HDZ i DP u koaliciju. Treba slijediti trag novca
ZAGREB - Marija Selak Raspudić bila je gošća HTV-ove emisije Nedjeljom u 2.
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
KINA-EUROPA
Xi Jinping na europskoj turneji, dolazi i u Srbiju
ZAGREB - Kineski predsjednik Xi Jinping sljedeći tjedan stiže u Europu, prvi put nakon pet godina, u atmosferi napetosti zbog optužbi za špijunažu, kineske podrške Rusiji u ratu u Ukrajini i najave mogućeg uvođenja carine na električne automobile iz Kine.
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
KONTINUITET
Sadiq Khan je po treći put izabran za gradonačelnika Londona
LONDON - Londonski gradonačelnik Sadiq Khan, koji pripada britanskim laburistima, osvojio je rekordni treći mandat na izborima, objavio je britanski BBC nakon objave izbornih rezultata iz svih okruga britanske prijestolnice.
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
TEHNIČKI PREMIJER
Plenković: Histerija je da se ne smije s HDZ-om. U čemu je problem, mi ne znamo engleski dobro?
PULA - Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanom otvorenju obnovljene dvorane ‘Pietro Ciscutti‘ Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula, a tom prigodom predviđeno se obratio medijima.
Erlić: Pregovori se bliže kraju
OCJENE
Erlić: Pregovori se bliže kraju
ZAGREB - Obrisi nove parlamentarne većine mogli bi se znati u utorak. Nakon jučerašnjeg neslužbenog sastanka u Sotinu, u utorak će se održati službeni sastanak HDZ-a i Domovinskog pokreta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE