GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đikić: Neizvjesno u kojem će se smjeru ova epidemija razvijati

Đikić: Neizvjesno u kojem će se smjeru ova epidemija razvijati
RIJEČ AUTORITETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.03.2020 / 22:11
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Cijepljenjem medicinskih djelatnika i rizične populacije velikim smo dijelom zaštićeni od negativnog učinka virusa gripe, dok od koronavirusa za sada ne postoji odobreno cjepivo i prvi se put susrećemo s njime.

Utoliko je virus SARS-CoV2 koji uzrokuje Covid-19 bolest opasniji od virusa influence koji uzrokuju sezonsku gripu. Smatra to naš poznati znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu.

Đikić kaže kako je još neizvjesno u kojem će se smjeru ova epidemija razvijati.

"Na molekularnoj razini oba virusa pripadaju u RNK (ribonukleinska kiselina) viruse. To znači da oni svoj genetski materijal prenose preko RNK, a ne DNK (deoksiribonukleinska kiselina u kojoj je zapisan ljudski genom). No oni se ipak razlikuju jer je koronavirus pozitivni-strand RNK virus dok je influenca negativni-strand RNK virus koji se razlikuju u životnom ciklusu unutar ljudskih stanica i koriste različite antigene i enzime. Samim time cjepiva su specifična za koronaviruse ili influenca viruse i stoga cijepljenja protiv sezonske gripe ne pruža nikakvu zaštitu protiv SARS CoV2 virusa", kaže Đikić u razgovoru za Večernji list te dodaje kako se na cjepivu protiv novog koronavirusa vrlo intenzivno rade akademske institucije i biotehnološka i farmakološka industrija.

Ističe kako tisuće laboratorija širom svijeta detaljno istražuju ovaj virus i brzo šire sve relevantne informacije, što pomaže kompanijama koje imaju tehnologije da stvaraju i nova cjepiva.

"Primjerice, Moderna Therapeutics stvara RNK bazirana cjepiva pod nazivom mRNA-1273. Kandidata za stvaranje cjepiva izolirali su samo 42 dana od pojave CoV2 virusa. Njihovo cjepivo je u prvoj fazi kliničkog ispitivanja, a u suradnji s NIH-om prikupljaju volontere i započet će s prvim kliničkim pokusima za mjesec do dva. S druge pak strane Inovio Pharmaceuticals koristi DNK-bazirano cjepivo u pretkliničkim ispitivanjima koje bi trebalo stvarati protutijela na CoV2 i štititi ljude", objašnjava Ivan Đikić te dodaje kako nitko ne može reći kada će ta cjepiva biti dostupna jer je prije svega potrebno napraviti cjepiva koje neće štetiti, a tek nakon toga štititi.

Upravo radi toga potrebno je vrlo pažljivo provoditi sva istraživanja, ističe. Također, kaže da je zbog nedostatka informacija teško predvidjeti što će u budućnosti biti s koronavirusom koji se trenutačno širi svijetom.

"Neke stvari možemo zaključiti od prve SARS infekcije s CoV1 koji se proširio na oko 8000 ljudi i uzrokovao smrtnost od 774 osoba (oko 9%) te nakon toga nestao i više se nije pojavio od 2003. godine. Stoga i SARS CoV2 može nestati nakon što ograničimo njegovo širenje, ali to ne možemo sa sigurnošću tvrditi zbog velikog broja inficiranih osoba što može dovesti do promjena u ponašanju tog virusa. Do sada je riječ o više od 100.000, a vjerojatno uskoro i više od 200.000 oboljelih", kaže Ivan Đikić za Večernji list te dodaje kako je jedna od teorija o epilogu ove zaraze da će virus preživjeti kao latentna infekcija u ljudskim stanicama poput virusa herpes zoster.

"Taj scenarij je nemoguć jer CoV2 nema sposobnost integriranja svog genoma u ljudskoj stanici poput DNK virusa kao što je zoster", zaključuje Ivan Đikić.

Tagovi: Ivan Đikić, koronavirus, gripa
PROČITAJ I OVO
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
NOVA VLADA
Mario Radić: Prerano je govoriti o DP-ovim imenima u novoj vladi
ĐURĐEVAC - Sutra ćemo, kako se čini, sjesti za stol s HDZ-om, kazao je te dometnuo da su se odlučili za žurniji tempo razgovora s drugim političkim strankama.
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
IN MEMORIAM
Preminuo Mile Ćulibrk, kralj pljeskavica
BEOGRAD - U Beogradu je u 78. godini preminuo Mile Ćulibrk, koji je, među ostalim, godinama vodio poznatu ljubljansku gostionicu Čad. Nakon brisanja morao je napustiti Sloveniju i novi dom pronaći u Beogradu.
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
OCJENE
Tomašević: Nevjerojatno je da Plenković vodi listu HDZ-a za europske izbore
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik i koordinator stranke Možemo! Tomislav Tomašević izjavio je kako je nevjerojatno da predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, koji tvrdi da želi i dalje biti premijer, vodi listu HDZ-a za europske izbore, ocijenivši to izrazom slabosti i nesigurnosti.
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ANALITIČARI
Puhovski: Penava nedovoljno kapacitiran za situaciju u kojoj se našao
ZAGREB - "Penava je, jednostavno rečeno, nesuvisli desničar. "
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
ZAGREB - "Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE