GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đikić: U Hrvatskoj sada imamo suludu situaciju

Đikić: U Hrvatskoj sada imamo suludu situaciju
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 19:00
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Gost N1 Studija uživo bio je znanstvenik Ivan Đikić. Komentirao je aktualnu situaciju oko borbe protiv pandemije. Brine ga što se političari ne pridržavaju mjera koje epidemiolozi traže i to, smatra, unosi konfuziju. Pojasnio je i zašto je važno razjasniti što se dogodilo u Domu za starije u Splitu i da politika ne uplivava u struku.

"Trenutačno smo u Europi u situaciji kada moramo biti oprezni jer smo virus uspjeli kontrolirati, nismo u velikoj opasnosti što se tiče širenja, ali sadašnje ponašanje može definirati posljedice koje će doći za par mjeseci ili do kraja godine", upozorava Đikić.

Kada je riječ o situaciji u Hrvatskoj kaže da je važno pratiti epidemiološke preporuke Nacionalnog stožera, gledati iskustva drugih zemalja i dobro komunicirati s građanima za koje smatra da su pokazali odgovornost.

"Sada se događa da popuštanjem imate suludu situaciju u Hrvatskoj gdje vidite političare koji si šapuću, stoje jedni kraj drugih bez maski, a u isto vrijeme govore ljudima da nose maske i ta konfuzija je velika opasnost. Ako se to ne shvati onda ćemo u Hrvatskoj imati ono što smo imali često - glazbu koja nije uštimana."

Nastavlja da su on i drugi kolege hvalili hrvatske znanstvenike i stručnjake i da su u prvom poluvremenu dobili ocjenu odličan, ali sada ta ocjena pada dolje u posljednjih tri, četiri tjedna što se vidi po broju smrtnosti i zaraženih. Nada se vraćanju na ozbiljniju komunikaciju stožera i javnosti te političara koji se ponašaju u skladu s mjerama.

Što se događalo u Domu za starije od 29. ožujka do 7. travnja?

"Slučaj ulaska korone u Dom za starije u Splitu bio je slučaj koji je okrenuo situaciju koja je do tada bila pod kontrolom. U tom Domu je došlo do greške i zakazivanja sustava. Važno je da ministarstva pokažu činjenice o ispitivanjima koje su napravili."

Podsjetio je da je glavna sestra 29. ožujka obavijestila epidemiološku službu, a testiranje je uslijedilo nakon šest do sedam dana i o tom razdoblju, inzistira Đikić, trebamo dobiti informacije. Neugodno ga je iznenadio i svojevrsni linč na glavnu sestru koja je naposljetku dokazala da je napravila sve po pravilima struke i profesionalno i sama istaknula da joj netko smješta.

Misli da Stožer radi na vrhunskim stručnim principima, a ova situacija Doma u Splitu može biti ogromna mrlja i njima je u interesu da se ta situacija raščisti.

Tagovi: Ivan Đikić, koronavirus u Hrvatskoj, Dom za starije i nemoćne u Splitu, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
PORUKE
Pavliček: Uvjeren sam da se HDZ neće odreći manjinaca
ZAGREB - Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček gostovao je u Newsroomu kod Anke Bilić Keserović gdje su razgovarali o tome tko bi i kako mogao formirati Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE