GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đikić: Vjerujem da ćemo do kraja ljeta preuzeti kontrolu nad pandemijom u Hrvatskoj

Đikić: Vjerujem da ćemo do kraja ljeta preuzeti kontrolu nad pandemijom u Hrvatskoj
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2021 / 08:43
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Treći val pandemije koronavirusa donosi značajan porast broja hospitaliziranih i umrlih diljem Europe, a brojne zemlje opravdano su zabrinute i zbog utjecaja na ljetnu turističku sezonu, kaže Ivan Đikić, hrvatski znanstvenik sa Sveučilišta 'Goethe' u Frankfurtu, komentirajući u intervjuu za Novi list aktualni val pandemije s kojim se trenutno bore gotovo sve zemlje Europske unije.

Kad se Hrvatska prošle jeseni počela sučavati sa skokovitim rastom novih slučajeva zaraze koronavirusom, Đikić je bio prilično oštar u kritikama Stožera i aktualne vlasti za koje je smatrao da ozbiljno kasne s donošenjem oštrijih protuepidemijskih mjera.

– Epidemiološke mjere su djelotvorne i to je nepobitno dokazano u brojnim zemljama. No, dva su važna faktora koja određuju učinkovitost mjera: prvi je pravodobnost uvođenja mjera, a drugi pridržavanje građana lokalno prilagođenim mjerama. Važno je odgovarajućim mjerama preduhitriti početni val pritajenog širenja virusa u lokalnoj populaciji, a to se može postići pravilnim testiranjem i lociranjem grupe u kojoj se virus najviše širi. Rekao bih da presudan utjecaj na osiguranje adekvatnog odgovora širenju pandemije ima dobra organiziranost države, koja uključuje odgovornost vlasti te povjerenje građana, tj. njihovu motiviranost za participiraju u provođenju mjera koje su na snazi, kaže Đikić za Novi list.

No, čini se da brojnim zemljama EU-a, uključujući i Njemačku, nije posve jasno koju strategiju treba odabrati, odnosno treba li uvoditi zatvaranje ili ne?

– Različite zemlje uvode različite mjere koje s vremenom mijenjaju, ali nedvojbeno su pravovremene i pravilne mjere ključ uspjeha u borbi protiv pandemije. Odličan primjer brzog i učinkovitog postizanja kontrole širenja virusa je Irska. Nakon popuštanja mjera tijekom Božića došlo je do izrazito snažnog širenja virusa, što je u to vrijeme bio najveći porast u svijetu, no upravo pravilnim mjerama, Irci su unutar mjesec dana uspjeli potpuno preuzeti kontrolu nad pandemijom. Situacija u Njemačkoj je ponešto drukčija – mjere koje su donesene u listopadu imale su svoj učinak na sprečavanje većeg širenja virusa, no nisu nikada polučile takav brz i djelotvoran rezultat kao u Irskoj. Objašnjenje za to moguće je naći u nekoliko razloga, poput migracija, transporta i povezanosti sa susjednim zemljama, a u zadnje vrijeme situaciju je ozbiljno pogoršao rani dolazak i brzo širenje opasne B.1.7.7 britanske varijante. No, Njemačka se ipak ubraja u najuspješnije zemlje Europe u borbi protiv ove pandemije, posebno ukoliko se gleda broj umrlih na 100.000 stanovnika od početka pandemije do danas.

Kako izgledaju vaše prognoze za ostatak druge pandemijske godine?

– Uspijemo li pokrenuti proces cijepljenja punim kapacitetima, vjerujem da ćemo do kraja ljeta preuzeti kontrolu nad ovom pandemijom u Hrvatskoj. Virus će i dalje biti među nama jer ga se nećemo tako brzo riješiti, no kontrola širenja i utjecaj na smrtnost će velikim dijelom biti stavljeni pod kontrolu. To će nam početkom 2022. godine postupno vratiti život u normalni ritam koji uključuje slobodniji rad, školovanje, putovanja i društvene kontakte, ipak uz mjere opreza. To je optimističan pogled, pod pretpostavkom da uspijemo procijepiti više od 70 posto populacije u ovoj godini. Onaj pesimističan je da ćemo, zbog kašnjenja s cijepljenjem i širenja virusa, biti suočeni sa stvaranjem novih varijanti virusa, otpornijih na prirodno stvoreni i cijepljenjem inducirani imunitet te da će cijela pandemija trajati puno dulje. Upravo radi toga, brojni znanstvenici upozoravaju na faktor vremena koji bi unutar ove godine za naš uspjeh u borbi protiv ove pandemije mogao biti odlučujući.

Komentirali ste pokušaj njemačkog zatvaranja za Uskrs, ističući da je riječ o prekratkom razdoblju koje ne bi polučilo nikakve rezultate. Kako bi se prema vašem mišljenju pravilno pripremale i tempirale protuepidemijske mjere u ovom trećem valu?

– Situacija u Njemačkoj dosta je kompleksna zbog frustriranosti građana izazvane kašnjenjem s cijepljenjem i dugotrajnošću sadašnjih mjera, ali i financijskim aferama povezanih s vladajućom strankom CDU. To je značajno oslabilo povjerenje građana i izazvalo nesuglasice među političarima u Njemačkoj. Kancelarka Merkel upozorena je od stručnjaka iz Instituta »Robert Koch« da bi broj novozaraženih u Njemačkoj mogao narasti čak i na 50.000 do 100.000, ne budu li se građani pridržavali sadašnjih mjera, odnosno ne uvedu li se nove i djelotvornije mjere. Iz tog je razloga predloženo petodnevno strogo zatvaranje tijekom Uskrsa, no ono je naknadno opozvano zbog nedovoljne pripremljenosti i pretpostavke da takva »šok terapija« ne bi polučila odgovarajući učinak. Sada je glavni cilj djelovanjem lokalnih vlada u pokrajinama, i to prema već dogovorenom hodogramu, spriječiti negativan učinak ovog trećeg vala, uz tzv. »povlačenje kočnice« pojavi li se više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika. Pritom je važno istaknuti da pojedine pokrajine imaju dosta autonomije u prilagođavanju mjera lokalnoj situaciji. No, najviše napora trenutno se ulaže u smjeru značajnog povećanja procijepljenosti populacije, kako bi ona do kraja ljeta dosegnula i više od 60 posto.

Tagovi: Ivan Đikić, koronavirus u Hrvatskoj, Covid-19, Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Imunološki zavod
PROČITAJ I OVO
Sumrak građanskih sloboda u doba korone
SUMORNO
Sumrak građanskih sloboda u doba korone
BERLIN - Čak 88 posto svjetske populacije živi u društvima koja izvještaj označava kao ograničena, potlačena ili zatvorena.
Šapić prelazi u SNS
STRANKE
Šapić prelazi u SNS
BEOGRAD - Posle gotovo tri godine postojanja patriote iz Srpskog patriotskog saveza Aleksandra Šapića uskoro će postati naprednjaci budući da će njihova orgaizacija nestati sa političke scene i uliti se u Srpsku naprednu stranku Aleksandra Vučića.
Jandroković: Na Milanovića ne gledam kao na predsjednika nego kao na nekog klauna
PORUKE
Jandroković: Na Milanovića ne gledam kao na predsjednika nego kao na nekog klauna
ZAGREB - Gordan Jandroković, predsjednik Sabora RH, gostujući u RTL-u danas žestoko se obrušio na Zorana Milanovića, predsjednika RH nazvavši ga klaunom o kojem niti ne želi razgovarati.
Lanča: Prijete nam, napadaju nas na ulici, ali nećemo odustati od borbe za boljitak Fažane
LOKALNI IZBORI
Lanča: Prijete nam, napadaju nas na ulici, ali nećemo odustati od borbe za boljitak Fažane
FAŽANA - Nositelj nezavisne liste za Općinsko vijeće Fažane Sandi Lanča, zajedno sa svojim sugrađanima i ostalim kandidatima na listi, obratio se javnosti u iskrenom istupu gdje je detaljno opisao i pobrojao kako izborne nepravilnosti, tako i uvrede, podmetanja i vrijeđenja kojima su izvrgnuti njegovi sugrađani u želji za pozitivnim promjenama u svojoj općini.
Yair Lapid mandatar za sastav nove izraelske vlade
IZRAEL
Yair Lapid mandatar za sastav nove izraelske vlade

TEL AVIV - Izraelski predsjednik odredio je u srijedu Yaira Lapida, centrističkog suparnika premijera Benjamina Netanyahua, da pokuša formirati novu vladu, ali još nije sigurno hoće li on u tome uspjeti.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE