GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Diljem Europe crni rekordi

Diljem Europe crni rekordi
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.10.2020 / 20:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Broj do sada zaraženih u svijetu približava se 40 milijuna, a žrtava pandemije već je više od milijun i sto tisuća.

Jučer je zabilježeno gotovo 400 tisuća novih slučajeva zaraze, od čega samo u Europi više od 150 tisuća. Najveće europsko žarište je Češka, dok u Italiji već dva dana ima više zaraženih nego na vrhuncu proljetnoga vala, kada je Italija imala i vrlo velik broj preminulih. Sada ih je deset puta manje.

Koronavirus bukti, ruše se crni rekordi u mnogim zemljama. Talijani su jučer zabilježili najveći dnevni rast broja novozaraženih od početka epidemije - gotovo devet tisuća. Lokalne vlasti zatvorile su škole u pokrajini Kampaniji.

- Škole su najsigurnije mjesto. Dezinficiramo odjeću i obuću kada djeca uđu. Stalno čistimo, imamo vrlo stroge protokole. Zašto zatvarati škole? Zašto?, pita se stanovnica Kampanije.

S tim se slaže i premijer Conte.

- Krivulja zaraze u školama vrlo je niska. Smatram da njihovo zatvaranje nije najbolje rješenje, govori Giuseppe Conte, talijanski premijer.

U Španjolskoj u posljednja dva tjedna koronavirus buja inficirajući dnevno oko 13 tisuća ljudi. Na snazi su nova ograničenja u poslovanju restorana, kafića i trgovina u Kataloniji.

- Užas! Na koljenima smo! Ugroženi su zaposlenici u ugostiteljskom sektoru i svi koji od njega žive, govori stanovnica Katalonije.

Epidemija se ubrzano širi i u Češkoj. Jučer je zabilježen rekordan broj novooboljelih - gotovo 10 tisuća.

- Imamo malo vremena kako bismo pripremili zdravstveni sustav za vrlo velik priljev pacijenata koji očekujemo, naglašava Roman Prymula, češki ministar zdravstva.

Grade se privremene bolnice.

- Potraje li ovo mjesecima, iskreno, nisam siguran hoćemo li uspjeti, istaknuo je Stepan Votocek, direktor bolnice Slany.

U Njemačkoj i danas više od 7 tisuća zaraženih.

- S više od 7 tisuća novih slučajeva imamo porast koji je dosad nezabilježen u Njemačkoj. Moramo dati sve od sebe da zadržimo stanje pod kontrolom, govori Martina Fietz, glasnogovornica njemačke vlade.

U Sloveniji također dramatično. U jednom danu potvrđena su 834 nova slučaja zaraze. Uvode se oštrije mjere; maske su obvezne i na otvorenom, proglašena je djelomična karantena u sedam regija.

U Bosni i Hercegovini sve ozbiljnije stanje. 621-jedan slučaj infekcije koronavirusom. Osam je umrlih.

I dok se svijet utrkuje s vremenom u izradi cjepiva protiv kobne bolesti, Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je lijek protiv ebole- rem-desi-vir neučinkovit u borbi protiv bolesti COVID-19. Naime, daje male ili nikakve rezultate u liječenju novog soja koronavirusa.

Tagovi: koronavirus u Njemačkoj, koronavirus u Češkoj, koronavirus u Italiji
PROČITAJ I OVO
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
KOMBINACIJE
Izvor iz pregovora: Nova opcija je da Penava s oporbom postane predsjednik Sabora
ZAGREB - Od izvora bliskih pregovorima doznaje se da se paralelno s pregovorima o većini za sastavljanje vlade odvijaju i razgovori o većini koja bi konstituirala sabor, u kojima Domovinski pokret isto sudjeluje.
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada
ŽENE
U novi saziv Hrvatskog sabora izabrano najviše zastupnica do sada

ZAGREB - U novi, 11. saziv Hrvatskog sabora u kojemu je 151 zastupničko mjesto, izabrano je 114 zastupnika i 37 zastupnica, što je najveći broj žena od osamostaljenja i sada čine četvrtinu sabornice.

Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE