GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Diljem Europe se uvode kontrole

Diljem Europe se uvode kontrole
KONTROLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2023 / 07:58
Autor: SEEbiz
TEL AVIV - Zbog velikog migrantskog pritiska i stanja na Bliskom istoku sve više država uvodi ili produžava granične kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora.

Austrija je uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom još 2015., a u ponedjeljak je obavijestila Komisiju da će s tim nastaviti do svibnja sljedeće godine. U srijedu je uvela kontrole i na granici s Češkom, nakon što je Njemačka odlučila uvesti nadzor na granicama s Poljskom i Švicarskom te produžiti kontrole na granici s Austrijom. Kontrole na unutarnjim granicama šengenskog prostora provode još i Danska, Francuska, Norveška i Švedska.

U okviru rasprave o šengenskom prostoru posebna pozornost bit će posvećena krijumčarenju migranata i o tome kako se učinkovito boriti toga.

Za vrijeme radnog ručka ministri će razgovarati o implikacijama stanja na Bliskom istoku na unutarnju sigurnost u državama članicama. U Bruxellesu su prije dva dana u terorističkom napadu ubijene dvije osobe, u Francuskoj je u petak mladi radikalizirani islamist ubio profesora na sjeveru zemlje, u srijedu je nekoliko regionalnih zračnih luka bilo je evakuirano nakon "dojava o bombi" poslanih elektroničkom poštom. Zbog povećane opasnosti novog napada, sigurnosna uzbuna u zemlji podignuta je na najvišu razinu.

Španjolsko predsjedništvo izvijestit će ministre o tome kako napreduju pregovori između Vijeća i Parlamenta o usuglašavanju zakonodavnih tekstova o migracijama i azilu. Ministri će potom razgovarati o vanjskoj dimenziji migracija, to jest o suradnji sa zemljama iz kojih migranti dolaze i zemljama tranzita. Ministri će također raspravljati o prijedlogu uredbe o sprečavanju i suzbijanju seksualnog zlostavljanja djece. Predloženom uredbom internetskim poduzećima nametnut će se obveza obavješćivanja nadležnih tijela o slučajevima seksualnog zlostavljanja djece na internetu na njihovim platformama.

Tagovi: pojas Gaze, Hezbolah, Izrael
PROČITAJ I OVO
Rekordan broj replika na Plenkovićevo izlaganje
SABOR
Rekordan broj replika na Plenkovićevo izlaganje
ZAGREB - Mandatar za sastavljanje nove vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković danas u Hrvatskom saboru predstavlja nove ministre, a nakon rasprave zastupnici će glasovati o povjerenju vladi koja će imati 18 ministarstva, od kojih tri pripadaju Domovinskom pokretu.
Novi ministar turizma od najma luksuzne vile godišnje zaradi 59.000 eura
VILA
Novi ministar turizma od najma luksuzne vile godišnje zaradi 59.000 eura
ZAGREB - Dosadašnji državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina (HDZ) zamijenit će stranačku kolegicu Nikolinu Brnjac na mjetu ministra turizma, pa je u prvi plan došla njegova imovinska kartica.
Orban: Fico je između života i smrti
KRITIČNO
Orban: Fico je između života i smrti
BUDIMPEŠTA - Slovački premijer Robert Fico je između života i smrti dva dana nakon atentata koji je šokirao Europu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za javni radio.
Ovo je popis svih ministara i sedam potpredsjednika Vlade
NOVA VLADA
Ovo je popis svih ministara i sedam potpredsjednika Vlade
ZAGREB - Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak navečer dostavio je Hrvatskom saboru popis ministara i program nove Vlade o kojima će u petak raspravljati i glasati saborski zastupnici.
Marihuana u SAD-u klasificirana kao manje opasna droga
KLASIFIKACIJA
Marihuana u SAD-u klasificirana kao manje opasna droga
WASHINGTON - Američka vlada odlučila je u četvrtak kategorizirati marihuanu kao manje opasnu drogu, što znači da ljudi koji koriste ili posjeduju tu supstancu vjerojatno ubuduće neće ići u zatvor
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE